Társoldalunk:

Tiltakozáshullám fogadta Moszkvában a MOL Fehérvár korábbi edzőjét

2020.05.15. 12:34

Tiltakozóhullámot indított el a Lokomotiv Moszkva híveinek táborában a futballklub vezetésének döntése az edzőcseréről, amelynek nyomán Marko Nikolics, a MOL Fehérvár FC korábbi szakvezetője veszi át az együttes irányítását az orosz Jurij Szjomintól.

A vasutascsapat hivatalos honlapján csütörtökön jelentették be, hogy a 73 éves Szjominnal nem újítják meg május 31-én lejáró szerződését, s június elsejétől a 40 éves Nikolics látja el a vezetőedzői teendőket a Premjer-Liga félbeszakított bajnokságában második helyen álló fővárosi csapatnál. 

Marko Nikolics nyilatkozik még fehérvári edzőként a Chelsea elleni 2018-as Európa-liga mérkőzés előttFotó: Csudai Sándor - Origo

A klub honlapját elárasztották a tiltakozó üzenetek, a közösségi felületeken, de az orosz sajtóban is egymást érik a felháborodott szurkolói reakciók Szjomin eltávolítása miatt, és a szerb szakemberrel szembeni ellenséges megnyilvánulásokból sincs hiány.

"Ez az egyik legkínosabb pillanat az orosz futball történetében!" - írták a Twitter-felhasználók az igazgatótanács döntéséről, a vezetést a klub gyilkosának nevezve. Hasonló hangnemben megfogalmazott üzetenek tarkítják a Lokomotiv Instagram-oldalát is. Szjomin mellett szót emelt és az orosz labdarúgás korszakos alakjának minősítette őt Vitalij Mutko, korábbi orosz sportminiszter és futballszövetségi elnök, s edzők, játékosok vették egymás után védelmükbe az eddigi szakvezetőt.

Nikolics jön, Szjomin megy:

A nemzetközileg is ismert és elismert trénerek egyike, Valerij Gazzajev magából kikelve fogalmazott a moszkvai klub vezetésének döntésére reagálva.

"Szjomin sok trófeát és érmet nyert az elmúlt években, akkor meg mi a váltás oka, magyarázzák meg nekem! Megértem, ha Mourinho vagy Guardiola kaliberű szakembert szerződtetnek, de hát egy ismeretlen edzőt hívtak ide... Nehezen érthető" – adott teret kifakadásának a Szport Ekszpressz.

Marko Nikolics 2017 és 2019 között dolgozott Székesfehérváron, a csapattal bajnoki címet és Magyar Kupát is nyert. A 2018-19-es szezonban az Európa-liga főtáblájára jutott a fehérvári csapattal, ahol 7 pontot gyűjtve a harmadik helyen zárt az angol Chelsea és a fehérorosz BATE mögött, megelőzve a görög PAOK csapatát.