Három év kellett, hogy Magyarországon leírják Puskás Ferenc nevét

1954 FIFA World Cup: Final - Ferenc Puskas .Fußball .Länderspiel .Personen .Sport 1954_FIFA_World_Cup People SPO Weltmeisterschaft_1954 FIRING FOOTBALL from_the_side international_match KICK schießen schuss schussing schussing down score seitlich SHOOTING
Hungary's Ferenc Puskas scores the 1:0 against Germany in the 1954 FIFA World Cup final at Bern's Wankdorf stadium in Switzerland on July 4th.
Vágólapra másolva!
Hétfőn, 2020. május 18-án, hétfőn lesz 60 éve annak, hogy a Glasgowban megrendezett labdarúgó Bajnokcsapatok Európa Kupája döntőjében a Real Madrid Puskás Ferenc négy góljával 7-3-ra legyőzte az Eintracht Frankfurtot. Puskás teljesítménye 1960-ban, Magyarországon említésre sem volt méltó, az akkori kommunista rendszer nem nézte el, hogy a magyar válogatott vb-ezüstérmes, olimpiai bajnok játékosa 1956-ban disszidált. Nem fogják elhinni, de több mint három év kellett ahhoz, hogy e BEK-döntő kapcsán idehaza a sajtóban leírják Puskás Ferenc nevét.

Az 1960. május 18-án játszott BEK-döntőt sem a Magyar Televízió, sem a Magyar Rádió nem közvetítette Skóciából. A teljes elhallgatásban méltó partner volt az írott sajtó is, mert ugyan az eredményt a lapok május 20-i számukban közölték, de semmi mást nem tettek hozzá a mérkőzéshez. A Népsportis csak ennyit: G: Puskás (4). Mindezt két nappal a meccs után, 1960.május 20-án.

Alfredo di Stefano (balra) és Puskás Ferenc (jobbra) a glasgowi BEK-döntő két hőse Forrás: AFP

Pedig azon a találkozón a mai napig egyedülálló és meg nem döntött rekord született:

egy játékos négy gólt rúgott. Puskás Ferenc követte el ezt a bámulatos produkciót - erről azonban idehaza semmit sem lehetett hivatalosan tudni, írni.

Ha belelapozunk a kor lapjaiba, látható, hogy a világon magyar nyelven megjelent újságok közül elsőként a Független Magyarország című újság adott hírt a szenzációs teljesítményről.

Ez az újság kéthetente jelent meg Ausztráliában.

Az 1960. június 1-én kiadott számban, a 12. oldalon a hírek között számolt be a mérkőzésről, megemlítve, hogy Puskás Ferenc négy gólt rúgott.

Idehaza ennék sokkal nagyobb volt a csend. Aztán 1963. július 7-én a Veszrpém megyében megjelenő Napló című lap közölt egy cikket a Bajnokcsapatok Európa Kupája addigi legjobb góllövőiről.

Ebben az írásban bukkan fel másodszor leírva Puskás Ferenc neve egy hazai sajtótermékben az 1960-as BEK-döntő után.

De a glasgowi összecsapásról nem esik szó. Az aláírás nélküli cikk szerzője csupán tényeket közöl, megemlítve azt, hogy a BEK-sorozatban 1960-ban és 1962-ben is Puskás Ferenc volt a legeredményesebb góllövő a Real Madridban. Ez sem sok, de legalább leírták a magyar futballista nevét.

A labdarúgás című havi megjelenésű szaklap 1963 szeptemberi számában közöl cikket Európa legjobb góllövőiről. A kétoldalas összeállításban írnak Puskás Ferencről is. Azt írták, hogy a futballhoz történő legszenzációsabb visszatérést Puskás Ferenc produkálta.

Magyarországon itt, ebben a cikkben olvashattak először arról, hogy a Real Madrid sztárja három évvel és három hónappal korábban, a glasgowi BEK-döntőben négy gólt rúgott az Eintracht Frankfurtnak.

Még egyszer. A 7-3-ra végződött meccs 1960. május 18-án volt. Az első tényközlés Magyarországon Puskás négy góljáról 1963 szeptemberében. Ha azonban azt gondoljuk, hogy ez a két írás valamiféle áttörést jelentett, nagyot tévedünk. A Képes Sport 1965-ös egyik számában az olvasói levelek rovatban kérdezték meg a lapot, mi volt a Real Madrid összeállítása az 1960-as BEK-döntőben.

Puskás Ferenc a Real Madrid színeiben Forrás: AFP/Archive Zoltan Thaly Jr.

Az újság 1965. szeptember 9-i számában meg is adta a választ, azt persze nem írták le, hogy Puskás négy gólt lőtt - igaz, az olvasó, Varga Sándor erre nem kérdezett rá. 1968-ban, amikor a Real Madrid elnöke, Santiago Bernabeu elnökségének 25. évfordulóját ünnepelte, a Labdarúgás című szaklap erről közölt egy hosszabb cikket.

Leírják, hogy Puskást Bernabeu szerződtette, de nem írják le, hogy a magyar játékos micsoda teljesítménnyel rukkolt elő az 1960-as BEK-döntőben.

1973-ban, azaz 13 évvel a négy rúgott gól után jelent meg először magyar nyelven, hogy a meccs hőse Puskás Ferenc volt. Ezt a "bátorságot" a Hét című lap 1973. április 13-i számában Federmayer István vette magának. A Hét című lapot azonban nem Magyarországon, hanem Csehszlovákiában lehetett olvasni.

1977: megszólal Puskás

A Labdarúgás című lap 1977-es különkadásában szólalt meg először Puskás Ferenc a magyar sajtóban a glasgowi BEK-döntőről. Ezt mondta:

Nem sok magyar ember láthatta személyesen Puskás Ferenc produkcióját 1960 májusában a skót városban. A kevés kivételek egyike Barcs Sándor, az MLSZ akkori elnöke volt. Ő a Képes Sport 1984. május 8-i számában (tehát három évvel azok után, hogy Puskás Ferenc 25 évnyi távollétet követően újra magyar földre léphetett) így írt erről. "Káprázatos mérkőzés volt. Barátom, a skót bíró, John Mowatt a mai napig is emlegeti.

Embed from Getty Images

Azt mondta: ezért az egy mérkőzésért érdemes volt a játékvezetői pályát választanom." Ennyi. Ez sem sok, de a semminél persze jóval több. Ja, hogy el ne feledjem:

Mowatt volt az a bíró, aki levelet írt az UEFA-nak, hogy a testület fizessen ki neki 1 shillinget és 6 pennyt. Ennyibe került a buszjegy Mowatt lakásától a Hampden Parkig - és vissza.

Labdarúgó BEK-döntő, 1960. május 18.
Real Madrid (spanyol) - Eintracht Frankfurt (német) 7-3 (3-1)

Glasgow, Hampden Park, 135 ezer néző V.: John Mowat (skót)
Real: Domínguez - Marquitos, Santamaría, Pachín - María Vidal, Maria Zárraga - Canário, del Sol, Di Stéfano, Puskás, Gento Vezetőedző: Miguel Muñoz
Eintracht: Loy - Lutz, Höfer, Eigenbrodt - Weilbächer, Stinka - Kress, Lindner, Stein, Pfaff, Meier Vezetőedző: Paul Osswald

Gólszerzők: Di Stéfano (27., 30., 73.), Puskás (45., 56.-11-esből, 60., 71.) ill. Kress (18.), Stein (72., 75.)

A rendszerváltás után rengeteg cikk jelent meg erről a mérkőzésről. 2020. május 18-án este 19.15-kor az M4 Sport teljes egészében bemutatja a meccset, amelyet 2010-ben Szepesi György és Hajdu B. István közösen kommentált.

Ez volt Szepesi egyik utolsó közvetítése. Már csak ezért is, na meg Puskás négy gólja miatt is érdemes lesz megnézni ezt a meccset.

– mondta a közmédiának a különleges felvételt az M4 Sport rendelkezésére bocsátó Szöllősi György, a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete, a Nemzei Sport főszerkesztője. – "Így még több különlegességet tudhatunk meg az előző évszázad egyik, ha nem a legjobb klubmeccséről. Egyfajta jóvátételként szerveztük meg a vetítést és az utólagos közvetítést 2010-ben a Corvin moziban, hiszen ezt a fantasztikus, Európa-szerte nemzedéki élményt jelentő döntőt annak idején, 1960-ban nem sugározta sem a tévé, sem a rádió idehaza, s így Szepesinek sem adatott meg kedvenc játékosának, Puskás Ferencnek az egyik legfontosabb meccse kommentátorként, csak félévszázados késéssel."