A nagyképű belgákat csodagólokkal ütötte ki az esélytelen Wales

wales
Belgium's forward Eden Hazard (R) reacts next to Wales' players as they celebrate at the end of the Euro 2016 quarter-final football match between Wales and Belgium at the Pierre-Mauroy stadium in Villeneuve-d'Ascq near Lille, on July 1, 2016. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Nekünk, magyaroknak a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság örök élmény marad, hiszen a Bernd Storck irányította csapat minden várakozást felülmúlva megnyerte a csoportját, megelőzve többek között a későbbi aranyérmes Portugáliát is. A nyolcaddöntőben aztán a sztárokkal teletűzdelt Belgium ellen elmaradt a bravúr, ennek ellenére ünnepelt hősökként térhettek haza Dzsudzsákék. A belgák pedig, mielőtt komolyan elhihették volna, hogy lehet keresnivalójuk a kontinensviadalon, a nyolc között kijózanító pofonba szaladtak bele a torna egyik legnagyobb meglepetéscsapata, Wales ellen. Ezt a találkozót idézzük most fel részletesen.

Mielőtt rátérnénk a július 1-jén, a Lille-ben álló Pierre-Mauroy Stadionban lejátszott mérkőzésre, vessünk egy pillantást a két csapat útjára a negyeddöntőig.

Belgiumot az Eb előtt sokan afféle titkos favoritként emlegették, méghozzá jogosan, elég csak pár nevet említeni magyarázatként: Eden Hazard, Kevin de Bruyne, Romelu Lukaku, Toby Alderweireld, vagy éppen Thibaut Courtois a kapuban.

Ennek ellenére rögtön a csoport rangadóját elvesztették Antonio Conte olasz válogatottjával szemben (0-2), Írország (3-0), valamint Svédország (1-0) ellen azonban sikerült javítani, így második helyen lépett tovább Marc Wilmots együttese. A nyolcaddöntőben jött a magyar csapat elleni mérkőzés, amelyen pechünkre szinte minden szupersztár a legjobb teljesítményével rukkolt elő.

Főként Király Gábor bravúrjain múlt, hogy a 78. percig csak 1-0 volt az állás,

az utolsó negyedórában azonban a lendületes támadók átrohantak az elfáradó védelmen, így 4-0 lett a vége.

Király Gábor bravúrjaival sokáig meccsben tartotta a magyar válogatottat a belgák ellen Forrás: AFP/Pascal Guyot

Walestől alighanem még saját szurkolói sem vártak csodát,

az már a kijutással megtörtént, hiszen a sárkányok történetük során először szerepeltek Európa-bajnokságon.

És bár Gareth Bale személyében a szigetországiak csapatában is volt egy világsztár, az "Egy fecske nem csinál nyarat" tézis, valamint a csoportellenfelek, Anglia, Oroszország és Szlovákia alapján már a négyesből való továbbjutás is jó eredménynek számított volna. Ehhez képest a szlovákok elleni 2-1-es győzelem a nyitányon meghozta az alaphangot, amelyet az angoloktól elszenvedett ugyanilyen különbségű vereség sem vett el. Főleg, hogy az oroszok elleni utolsó meccset meggyőző játékkal és 3-0-s győzelemmel zárták, és mivel a szlovák-angol meccs gól nélküli döntetlennel zárult,

Chris Coleman válogatottja nagy meglepetésre megnyerte a csoportot.

A 16 között Észak-Írország következett, az esélyes szerep azonban nem állt jól a walesieknek, szenvedtek a meccs nagy részében, ám végül egy öngólnak köszönhetően kiizzadták a továbbjutást.

Ramsey és Bale (j) vezérletével megállíthatatlannak tűntek a walesiek a 2016-os Európa-bajnokságon Forrás: AFP/Pascal Guyot

A negyeddöntőnek természetesen Belgium volt az esélyese, még akkor is, ha Wilmotsnak a védelem összeállítása komoly fejtörést okozott:

Thomas Vermalenre eltiltás, Jan Vertonghenre sérülés miatt nem számíthatott a szövetségi kapitány.

Végül Jason Denayer és Jordan Lukaku került be a kezdőbe - nem árulunk el nagy titkot, nem tudták pótolni a két hiányzót. Érdekesség, hogy a két csapat ugyanabban a selejtezőcsoportban szerepelt és jutott ki az Eb-re a kvalifikáció során, ami azonban ennél is meglepőbb, hogy

Wales veretlen maradt:

a brüsszeli 0-0 után Cardiffban Bale góljával 1-0-ra a szigetországiak nyertek.

A mérkőzést Hazardék kezdték jobban, az első negyedórában kis túlzással a félpályán sem engedték át a walesieket. Ami azonban ennél is fontosabb volt:

Radja Nainggolan bődületes bombagóljával már a 13. percben megszerezték a vezetést.

Lille határhoz való közelsége miatt a lelátón óriási fölényben voltak a belgák, a korai gól után pedig alighanem mindenki arra számított, hogy a pályán sem lesz ez másként. Ennél nagyobbat viszont nem is tévedhettünk volna! A britek ugyanis egyre bátrabban kezdtek futballozni, és két nagy helyzet követően a harmadikból az egyenlítés is összejött:

Ramsey szöglete után a Vermalent helyettesítő Denayer maradt le a csapatkapitány Ashley Williamsről, aki védhetetlenül fejelt Courtois kapujába.

A találat érezhetően feltüzelte a walesieket, a belgák pedig nem tudtak mit kezdeni a lendületbe jövő ellenféllel, ráadásul Hazard és De Bruyne is gyengén játszott, ez pedig egyszerre túl soknak bizonyult.

Jogos volt a walesiek meccs utáni öröme: esélytelenebbként búcsúztatták a 2016-os Európa-bajnokságon a titkos favorit belgákat Forrás: AFP/Paul Ellis

Már a szünetig átvehette volna a vezetést Coleman csapata, ami azonban késik, nem múlik: az 55. percben Ramsey kapott remek labdát Bale-től a jobb oldalon, majd az alapvonal közeléből centerezett.

A kapunak háttal álló Hal Robson-Kanu pedig előbb lekezelte, majd remek csellel három belga védőt becsapva kapura fordult, és ballal, 10 méterről élete gólját szerezte.

Hátrányban némi életjelet mutattak a belgák, de semmi nem akart nekik összejönni, főleg Lukaku szenvedett, de a többi sztár is csődöt mondott.

A kegyelemdöfést aztán a 86. percben Sam Vokes adta meg,

aki Gunter jobbról érkező nagyszerű beadását csúsztatta a tehetetlen Courtois mellett a hosszú sarokba.

A harmadik gól szerzője így nyilatkozott a mérkőzés után. "Hogy ez így elég pazar év? Valóban. A Burnleyvel feljutottunk a Premier League-be, a válogatottal elődöntősök vagyunk az Eb-n, tényleg hihetetlen. A mester majd eldönti, hogy Hal Robson-Kanu vagy én játszom-e, Hal azért elképesztő gólt rúgott. Pepéék ellen nyilvánvalóan legalább ilyen nehéz lesz elöl, de elemezzük a portugálok játékát is.

A győztes szövetségi kapitány, Chris Coleman nem győzte dicsérni saját csapatát a meccset követő sajtótájékoztatón.

"Mindig is hittem abban, hogy a futball e szintjén is sikeresek lehetünk, tudtam, van olyan jó a csapat, hogy bárki ellen képes jól teljesíteni.

Jogos volt Chris Coleman öröme, csapata nagyszerű játékkal győzte le Belgiumot a negyeddöntőben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

A találkozó előtt is azt mondtam,

nem azért vagyunk itt, hogy csak élvezzük a helyzetet, hanem hogy felvegyük a kesztyűt, bárki is dobja elénk.

Amikor olyan nagyszerű válogatottal meccselsz, mint Belgium, az utolsó, amit akarsz, hogy tíz-tizenöt perc után hátrányba kerülj. Aztán a félelmeinket legyőzve elkezdtük uralni a mérkőzést, a gólunk után egyértelműen, márpedig ezt nem sok csapat csinálja meg Belgium ellen. Amikor pedig védekeznünk kellett, úgy védekeztünk, mint a katonák.

Wales-Belgium, 3-1 (1-1)
Lille, Pierre-Mauroy Stadion, 45 936 néző. Vezette: Damir Skomina (szlovén)
Wales: Hennessey - Davies, A. Williams, Chester - Gunter, Ramsey (Collins, 90.), Ledley (King, 78.), Allen, Taylor - Bale, Robson-Kanu (Vokes, 80.). Szövetségi kapitány: Chris Coleman.
Belgium: Courtois - J. Lukaku (Mertens, 75.), Denayer, Alderweireld, Meunier - Witsel, Nainggolan, E. Hazard, De Bruyne, Carrasco (Fellaini, 46.) - R. Lukaku (Batshuayi, 83.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots.
Gólszerzők: A. Williams (31.), Robson-Kanu (55.), Vokes (86.), ill. Nainggolan (13.)
Sárga lap: Davies (5.), Chester (16.), Gunter (24.), Ramsey (75.), ill. Fellaini (59.), Alderwereld (85.)

Wales tovább írta saját történelmét, 3-1-es sikerével elődöntőbe jutott, ahol bár 2-0-ra kikapott Cristiano Ronaldo végső győzelemig menetelő Portugáliájától,

otthonukba hazatérve így is hősként ünnepelték a futballistákat.

A belga "aranygeneráció" ezúttal sem alkotott maradandót, ez azonban a 2018-as világbajnokságon valamelyest összejött: a már Roberto Martínez irányította együttes bronzérmet nyert Oroszországban.