Ellenőrök tűnhetnek fel a Premier League-klubok edzésein

FOOTBALL - ENGLISH CHAMP - SWANSEA CITY v LIVERPOOL ANGLETERRE BARCLAYS CHAMPIONNAT CHAMPIONSHIP CITY ENGLAND FOOT FOOTBALL LIVERPOOL PREMIER LEAGUE Soccer SPORT SWANSEA SQUARE FORMAT
The Nike Ordem match ball with Premier League logo during the Barclays Premier League match between Swansea City and Liverpool played at the Liberty Stadium, Swansea, England, on May 1, 2016 - Photo Kieran McManus / BPI / DPPI
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó Premier League-ben ellenőrök váratlanszerű megjelenésével gyakorolnak nyomást a csapatokra, hogy azok az előírásoknak megfelelő edzést tartsanak játékosaiknak.

Richard Garlick ligaigazgató ezzel kapcsolatban kiemelte: független szakértői csoportjuk létszámát a következő néhány napban kibővítik, hogy elég ellenőr álljon rendelkezésükre erre a feladatra. Hozzátette: a kluboknak biztosítaniuk kell, hogy az ellenőrök hozzáférjenek az edzés alatt készített videofelvételekhez és GPS-adatokhoz.

Az ellenőrzéssel részben a közvéleményt is szeretnék megnyugtatni, hogy a futballcsapatoknál betartják a biztonságos munkavégzés érdekében hozott szabályokat.

Ezen túl a klubok számára is kontroll, hogy riválisaik nem szegik meg a hétfőn elfogadott előírásokat, és nem kovácsolnak maguknak abból előnyt, hogy már nagycsoportos- és kontaktedzéseket is tartanak.

Egyelőre 75 perces tréningeket tarthatnak a csapatok Forrás: DPPI via AFP/Kieran Mcmanus

A PL klubjai hétfőn rendkívüli megbeszélésen egyhangúlag döntöttek arról, hogy keddtől (mától) kis csoportokra bontva (legfeljebb öt fő) megkezdődhetnek a maximum 75 percig tartó edzések. A tréningeken egyelőre kerülni kell azokat a gyakorlatokat, amelyek során a játékosok testi kontaktusba kerülhetnek egymással, ezen felül pedig a labdarúgóknak be kell tartaniuk a távolságtartásra vonatkozó szabályokat is.

Utóbbira vonatkozóan Mark Gillett, a liga orvosi tanácsadója kiemelte: a labdarúgás a közeljövőben nem várhat jelentős mértékű enyhülést. Az országos adatokra hivatkozva pedig figyelmeztetett: a közegészségügyi helyzet nem változik döntően az elkövetkezendő 6-12 hónap során.

A csapatoknál az újraindulásig heti két alkalommal mintegy 40 főt - játékost, edzőt, stábtagot - vetnek alá koronavírustesztnek, egyben írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják és betartják a járványügyi rendelkezéseket.

A bajnokságot - amely eredetileg május 17-én zárult volna - márciusban függesztették fel a koronavírus-járvány miatt, a brit kormány azonban a hónap elején megnyitotta a lehetőséget a profi sport újraindulásához. Zárt kapus mérkőzésekkel így a Premier League is folytatódhat, a tervek szerint akár június 12-én. Ennél óvatosabb becslések szerint viszont valószínűbb, hogy csak június 19-én vagy 26-án rendezhetik a következő fordulót. A csapatoknak még 9-10 mérkőzésük van hátra.