Társoldalunk:

Sorsdöntő május vár a Fradi futballcsapatára

2020.05.21. 13:28

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) március 16-án döntött úgy, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti az NB I-es mérkőzéseket a koronavírus-járvány miatt, így a csapatok sokáig abban sem lehettek biztosak, hogy folytatódnak majd a küzdelmek. A címvédő és az OTP Bank Ligát vezető Ferencvárosnál ennek ellenére csak rövid ideig edzettek otthon a játékosok, már április elején érkezett a hír, hogy a zöld-fehér csapat kis csoportokban, hetente háromszor tréningezik a népligeti edzőközpontban. Májusig kellett várni arra, hogy a negatív tesztek után újra közösen készüljenek a labdarúgók, a felkészülési meccsek után szombaton pedig már jöhet a Debrecen elleni elmaradt mérkőzés pótlása. Lovrencsics Gergőék pedig mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy megvédjék a bajnoki címüket.

Az MLSZ döntése után a Ferencvárosnál egyetlen játékostól sem érkezett olyan jellegű kérés a járvány kitörése után, hogy haza szeretne utazni. 

„Ameddig nem lehetett edzéseket tartani, több időt töltöttem a családdal, így ez a része jól telt az elmúlt időszaknak. Ami a labdarúgást illeti, természetesen inkább játszottunk volna, azóta május 16-án már véget is ért volna a bajnokság. Örülök neki, hogy újra edzőmeccseket játszhattunk, na meg persze annak is, hogy nagyjából visszatértünk a régi kerékvágásba" – mondta a Fradi csapatkapitánya, Lovrencsics Gergő az Origónak, aki arról is beszélt, hogy mi volt a legnehezebb a mögöttünk hagyott időszakban.

Lovrencsics Gergőék szigorú szabályok mellett edzhettekForrás: Origo

„Nehéz volt, hogy nem lehetett normálisan edzeni, ugyanazt a munkát végezni, amelyet megszoktunk. A kiscsoportos tréningeknél tartani kellett a megfelelő távolságot, ráadásul a helyzetből adódóan nem tudott az ember minden csapattársával beszélgetni.  Hiányoztak a kapura lövések, a meccsekre való készülések. Szerencsére most ezek visszatértek, viszont a legfontosabb az egészség, és hogy vigyázzunk egymásra."

Közben a zöld-fehér klub a nehéz helyzetben többször is segítette a kórházakat. A focicsapat például 15 millió forintot ajánlott fel a Szent László és a Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítványnak, de a Groupama Aréna konyháján készült ételeket is szállítottak a kórház dolgozóinak.

A labdarúgók közben folyamatosan készültek, és várták a szövetség jelzését. Az MLSZ úgy döntött, hogy hosszú szünet után május 23-án a Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzéseivel indul újra a honi futballélet, illetve a Ferencváros is elkezdheti pótolni az elmaradt meccseit. A Fradi így végre közösen készülhetett a folytatásra a negatív tesztek után.

„A klub és természetesen mi játékosok is azt szerettük volna, hogy a pályán dőljön el a bajnoki cím, így örülünk, hogy folytatódik a bajnokság. Már csak azért is, mert a két elmaradt mérkőzésünk ellenére is vezetjük a bajnokságot. Mindenki tudja a csapatnál, hogy miért küzdünk a pályán, és reményeim szerint meg is valósítjuk az álmainkat" – árulta el Lovrencsics a lapunknak.

A Ferencváros a felkészülési mérkőzések terén is az élen járt. Már május 9-én pályára lépett Szergej Rebrov csapata, amelyen az NB II-ből frissen feljutó MTK-t ütötte ki 4-1-re. A folytatásban sem pihent az FTC, a Zalaegerszeget 2-0-ra verte, a Paks ellen gólnélküli döntetlent játszott, míg a Mezőkövesd ellen kétszer is játszott (0-1, 1-1).

„Az első egy-két felkészülési mérkőzésen még lehetett érezni a kihagyást, főleg taktikai szempontból. Fizikálisan nem volt probléma, mivel voltak csoportos edzéseink az elmúlt két hónapban is. Biztosan jobb állapotban vagyunk erőnlétileg, mint akiknél szinte csak otthoni tréningek voltak. Jó volt a felkészülés, az edzőmeccsek is. Bízom benne, hogy ez elég lesz. A Mezőkövesd ellen már biztatóan játszottunk az 1-1 ellenére is. Úgy érzem, hogy újra a vírus előtti formában vagyunk"  – mondta az Origónak a Fradi csapatkapitánya a felkészülési meccsekről. A magyar válogatott szélső arról is beszélt, hogy mennyire tartanak a hosszabb kihagyás után egy esetleges sérüléstől.

A Fradinál úgy építették fel az edzéseket, hogy a lehető legkevesebb sérülés legyenForrás: Molnar Adam/Fradi.hu

„A program úgy lett kialakítva, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a sérülések rizikófaktorát. A szakmai stáb mindent megtett annak érdekében, hogy mindenki a legjobb állapotban legyen a folytatásra. Persze teljesen nem lehet kizárni a sérüléseket, kisebb húzódásokra volt is példa az elmúlt napokban, de az újraindulásra minden rendben lesz velük is. Minden klub számára fontos lesz, hogy elkerülje a tömeges sérüléshullámokat. Jó erőben vagyunk, és nagy önbizalommal várjuk a folytatást."

Az MLSZ a folytatáshoz szükséges szigorú szabályozásokat vezetett be, többek között, hogy nézők nélkül, zárt kapuk előtt kerülnek megrendezésre a találkozók. A Ferencváros Magyarország legnépszerűbb csapata, így a zöld-fehér játékosok számára különösen nehéz lesz a szurkolóik nélkül játszani.

A nemzetközi kupaporondon talán már ismét szurkolói előtt játszhat majd a FradiForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Nagyon más lesz zárt kapu előtt játszani, mint amikor minimum tízezer néző szurkolt nekünk. Ilyenkor csak az üres székeket látja az ember. Ha így kell pályára lépnünk, akkor így oldjuk meg a feladatokat. Elfogadtuk a döntést, mivel az egészség a legfontosabb. Igyekeztünk már most hozzászokni a körülményekhez,  a felkészülési mérkőzéseken is betartottunk minden olyan előírást, amelyek majd a bajnokikon is várnak ránk" - árulta el Lovrencsics Gergő.

A játékosok azért nem maradnak teljesen „egyedül", ugyanis a klub ingyenes kampányt indított a szurkolói kártyával rendelkező szurkolóinak, akik így „ott lehetnek" a zárt kapus mérkőzéseken. A Ferencvárosnál a drukkerek fotóját ábrázoló bábukkal töltenék meg a stadiont. Az akció ingyenes, a klub vállalja a bábuk elkészítésének és kihelyezésének minden költségét.

Nézők tehát nem lesznek a meccseken, ennek ellenére a labdarúgókra nagyon komoly terhelés vár, amelyhez azért a legtöbb klubnál nincsenek hozzászokva. A bajnokságot ugyanis a tervek szerint június végéig kell befejezni. 

„Azoknak a kluboknak, amelyek a nemzetközi kupákban indulnak majd, mindenképpen a hasznukra válhat a sűrű program.  Így minden csapat hozzászokhat a heti két mérkőzéses ritmushoz. A többi együttesnél már nehéz kérdés, igazából a rotáció jelentheti a kulcsot. Kiderül majd, az edző mennyire ismeri a játékosait, ugyanis látnia kell, ki mennyit bír, melyik labdarúgónak mennyi mérkőzés után lesz szüksége majd pihenésre. Nagyon összetett kérdés ez, ugyanis a sérülések nagy gondot okozhatnak egy-egy klubnál. Nekünk van már benne tapasztalatunk, így bízom benne, hogy nem okoz semmilyen problémát, és jól jövünk ki belőle"  – fejtette ki az Origónak a Fradi focistája, aki szerint az első meccsek sorsdöntőek lesznek. „Ha sikerül hoznunk az elmaradt találkozókat, akkor nagy előnyre tehetünk szert" – tette hozzá Lovrencsics.

A Ferencvárosra májusban három mérkőzés vár. A Rebrov-csapat szombaton a Debrecent fogadja, jövő héten szerdán az Újpest elleni derbi vár rá idegenben, majd a hétvégén Felcsúton lép pályára a Puskás Akadémia ellen. De mivel lenne elégedett május végén az FTC csapatkapitánya?

A ferencvárosi Lovrencsics Gergő az Újpest elleni is győzni szeretneForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Kilenc ponttal, mást nem is mondhatok, mint hogy három győzelmet várok.  Mivel a Debrecen elleni lesz a visszatérés után az első összecsapás, így talán az a legfontosabb. Viszont senkinek nem kell bemutatnom, mit jelent az Újpest elleni mérkőzés. És ez még akkor is igaz, ha  ezúttal nem lesznek szurkolók a stadionban. Győzni megyünk Újpestre is, mindent megteszünk, hogy örömet okozzunk a drukkereinknek. Hosszú időt kihagytunk, de biztos vagyok benne, hogy jó mérkőzést játszunk majd, mivel a derbik mindig kiélezett csatát hoznak. A legfontosabb a győzelem, már csak azért is, mert akkor újabb három ponttal közelebb kerülünk a bajnoki címhez. Meglátjuk, hogy sikerül-e jól folytatni a bajnokságot, mindenesetre bizakodóak vagyunk."

A Ferencváros és a Fehérvár között dőlhet el a bajnoki címFotó: Koncz Márton - Origo

A Ferencváros jelenleg három pont előnnyel vezeti az OTP Bank Liga tabelláját a második helyen álló MOL Fehérvár FC előtt, viszont a fővárosi klub két mérkőzéssel kevesebbet játszott. Amennyiben a Fradi hozza a Debrecen és az Újpest elleni elmaradt találkozókat, akkor a május 30-án sorra kerülő első teljes fordulóra kilenc ponttal előzheti meg a legfőbb riválisát nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt. A Fradi a mögöttünk hagyott két hónapban az edzéseket és a felkészülési mérkőzéseket tekintve is az élen járt, így minden esélye megvan Szergej Rebrov csapatának, hogy a bajnokság végén története 31. bajnoki címét ünnepelhesse.