Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) március 16-án döntött úgy, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti az NB I-es mérkőzéseket a koronavírus-járvány miatt, így a csapatok sokáig abban sem lehettek biztosak, hogy folytatódnak majd a küzdelmek. A címvédő és az OTP Bank Ligát vezető Ferencvárosnál ennek ellenére csak rövid ideig edzettek otthon a játékosok, már április elején érkezett a hír, hogy a zöld-fehér csapat kis csoportokban, hetente háromszor tréningezik a népligeti edzőközpontban. Májusig kellett várni arra, hogy a negatív tesztek után újra közösen készüljenek a labdarúgók, a felkészülési meccsek után szombaton pedig már jöhet a Debrecen elleni elmaradt mérkőzés pótlása. Lovrencsics Gergőék pedig mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy megvédjék a bajnoki címüket.

Az MLSZ döntése után a Ferencvárosnál

egyetlen játékostól sem érkezett olyan jellegű kérés a járvány kitörése után, hogy haza szeretne utazni.

„Ameddig nem lehetett edzéseket tartani, több időt töltöttem a családdal, így ez a része jól telt az elmúlt időszaknak. Ami a labdarúgást illeti, természetesen

na meg persze annak is, hogy nagyjából visszatértünk a régi kerékvágásba" – mondta a Fradi csapatkapitánya, Lovrencsics Gergő az Origónak, aki arról is beszélt, hogy mi volt a legnehezebb a mögöttünk hagyott időszakban.

Lovrencsics Gergőék szigorú szabályok mellett edzhettek Forrás: Origo

„Nehéz volt, hogy nem lehetett normálisan edzeni, ugyanazt a munkát végezni, amelyet megszoktunk.

A kiscsoportos tréningeknél tartani kellett a megfelelő távolságot, ráadásul a helyzetből adódóan nem tudott az ember minden csapattársával beszélgetni.

Hiányoztak a kapura lövések, a meccsekre való készülések. Szerencsére most ezek visszatértek, viszont a legfontosabb az egészség, és hogy vigyázzunk egymásra."

Közben a zöld-fehér klub a nehéz helyzetben többször is segítette a kórházakat. A focicsapat például 15 millió forintot ajánlott fel a Szent László és a Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítványnak, de a Groupama Aréna konyháján készült ételeket is szállítottak a kórház dolgozóinak.

A labdarúgók közben folyamatosan készültek, és várták a szövetség jelzését. Az MLSZ úgy döntött, hogy hosszú szünet után május 23-án a Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzéseivel indul újra a honi futballélet, illetve a Ferencváros is elkezdheti pótolni az elmaradt meccseit. A Fradi így végre közösen készülhetett a folytatásra a negatív tesztek után.

„A klub és természetesen mi játékosok is azt szerettük volna, hogy a pályán dőljön el a bajnoki cím, így örülünk, hogy folytatódik a bajnokság.

Már csak azért is, mert a két elmaradt mérkőzésünk ellenére is vezetjük a bajnokságot. Mindenki tudja a csapatnál, hogy miért küzdünk a pályán, és reményeim szerint meg is valósítjuk az álmainkat" – árulta el Lovrencsics a lapunknak.

A Ferencváros a felkészülési mérkőzések terén is az élen járt. Már május 9-én pályára lépett Szergej Rebrov csapata, amelyen az NB II-ből frissen feljutó MTK-t ütötte ki 4-1-re. A folytatásban sem pihent az FTC, a Zalaegerszeget 2-0-ra verte, a Paks ellen gólnélküli döntetlent játszott, míg a Mezőkövesd ellen kétszer is játszott (0-1, 1-1).

„Az első egy-két felkészülési mérkőzésen még lehetett érezni a kihagyást, főleg taktikai szempontból. Fizikálisan nem volt probléma, mivel voltak csoportos edzéseink az elmúlt két hónapban is. Biztosan jobb állapotban vagyunk erőnlétileg, mint akiknél szinte csak otthoni tréningek voltak. Jó volt a felkészülés, az edzőmeccsek is.

Bízom benne, hogy ez elég lesz. A Mezőkövesd ellen már biztatóan játszottunk az 1-1 ellenére is. Úgy érzem, hogy újra a vírus előtti formában vagyunk"

– mondta az Origónak a Fradi csapatkapitánya a felkészülési meccsekről. A magyar válogatott szélső arról is beszélt, hogy mennyire tartanak a hosszabb kihagyás után egy esetleges sérüléstől.

A Fradinál úgy építették fel az edzéseket, hogy a lehető legkevesebb sérülés legyen Forrás: Molnar Adam/Fradi.hu

„A program úgy lett kialakítva, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a sérülések rizikófaktorát. A szakmai stáb mindent megtett annak érdekében, hogy mindenki a legjobb állapotban legyen a folytatásra. Persze teljesen

nem lehet kizárni a sérüléseket, kisebb húzódásokra volt is példa az elmúlt napokban, de az újraindulásra minden rendben lesz velük is.

Minden klub számára fontos lesz, hogy elkerülje a tömeges sérüléshullámokat. Jó erőben vagyunk, és nagy önbizalommal várjuk a folytatást."

Az MLSZ a folytatáshoz szükséges szigorú szabályozásokat vezetett be, többek között, hogy nézők nélkül, zárt kapuk előtt kerülnek megrendezésre a találkozók. A Ferencváros Magyarország legnépszerűbb csapata, így a zöld-fehér játékosok számára különösen nehéz lesz a szurkolóik nélkül játszani.

A nemzetközi kupaporondon talán már ismét szurkolói előtt játszhat majd a Fradi Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Nagyon más lesz zárt kapu előtt játszani, mint amikor minimum tízezer néző szurkolt nekünk. Ilyenkor csak az üres székeket látja az ember. Ha így kell pályára lépnünk, akkor

a felkészülési mérkőzéseken is betartottunk minden olyan előírást, amelyek majd a bajnokikon is várnak ránk" - árulta el Lovrencsics Gergő.

A játékosok azért nem maradnak teljesen „egyedül", ugyanis a klub ingyenes kampányt indított a szurkolói kártyával rendelkező szurkolóinak, akik így „ott lehetnek" a zárt kapus mérkőzéseken. A Ferencvárosnál a drukkerek fotóját ábrázoló bábukkal töltenék meg a stadiont. Az akció ingyenes, a klub vállalja a bábuk elkészítésének és kihelyezésének minden költségét.

Nézők tehát nem lesznek a meccseken, ennek ellenére a labdarúgókra nagyon komoly terhelés vár, amelyhez azért a legtöbb klubnál nincsenek hozzászokva. A bajnokságot ugyanis a tervek szerint június végéig kell befejezni.

„Azoknak a kluboknak, amelyek a nemzetközi kupákban indulnak majd, mindenképpen a hasznukra válhat a sűrű program.

Így minden csapat hozzászokhat a heti két mérkőzéses ritmushoz. A többi együttesnél már nehéz kérdés, igazából a rotáció jelentheti a kulcsot. Kiderül majd, az edző mennyire ismeri a játékosait, ugyanis látnia kell, ki mennyit bír, melyik labdarúgónak mennyi mérkőzés után lesz szüksége majd pihenésre. Nagyon összetett kérdés ez, ugyanis a sérülések nagy gondot okozhatnak egy-egy klubnál.

Nekünk van már benne tapasztalatunk, így bízom benne, hogy nem okoz semmilyen problémát, és jól jövünk ki belőle"

– fejtette ki az Origónak a Fradi focistája, aki szerint az első meccsek sorsdöntőek lesznek. „Ha sikerül hoznunk az elmaradt találkozókat, akkor nagy előnyre tehetünk szert" – tette hozzá Lovrencsics.

A Ferencvárosra májusban három mérkőzés vár. A Rebrov-csapat szombaton a Debrecent fogadja, jövő héten szerdán az Újpest elleni derbi vár rá idegenben, majd a hétvégén Felcsúton lép pályára a Puskás Akadémia ellen. De mivel lenne elégedett május végén az FTC csapatkapitánya?

A ferencvárosi Lovrencsics Gergő az Újpest elleni is győzni szeretne Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Kilenc ponttal, mást nem is mondhatok, mint hogy három győzelmet várok.

Mivel a Debrecen elleni lesz a visszatérés után az első összecsapás, így talán az a legfontosabb. Viszont senkinek nem kell bemutatnom, mit jelent az Újpest elleni mérkőzés. És ez még akkor is igaz, ha

mivel a derbik mindig kiélezett csatát hoznak. A legfontosabb a győzelem, már csak azért is, mert akkor újabb három ponttal közelebb kerülünk a bajnoki címhez. Meglátjuk, hogy sikerül-e jól folytatni a bajnokságot, mindenesetre bizakodóak vagyunk."

A Ferencváros és a Fehérvár között dőlhet el a bajnoki cím Fotó: Koncz Márton - Origo

A Ferencváros jelenleg három pont előnnyel vezeti az OTP Bank Liga tabelláját a második helyen álló MOL Fehérvár FC előtt, viszont a fővárosi klub két mérkőzéssel kevesebbet játszott. Amennyiben a Fradi hozza a Debrecen és az Újpest elleni elmaradt találkozókat, akkor a május 30-án sorra kerülő első teljes fordulóra kilenc ponttal előzheti meg a legfőbb riválisát nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt.

A Fradi a mögöttünk hagyott két hónapban az edzéseket és a felkészülési mérkőzéseket tekintve is az élen járt,

így minden esélye megvan Szergej Rebrov csapatának, hogy a bajnokság végén története 31. bajnoki címét ünnepelhesse.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 29 20 4 5 71-26 45 65
GY
GY
GY
GY
D
I
2.
Paksi FC 29 15 9 5 46-39 7 50
V
V
V
V
V
I
3.
Fehérvár FC 29 15 9 5 51-38 13 50
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Puskás Akadémia FC 29 12 7 10 49-30 19 46
D
D
GY
GY
GY
I
5.
MTK Budapest 29 12 10 7 40-52 -12 43
GY
D
GY
D
GY
I
6.
DVSC 29 12 11 6 45-39 6 42
GY
GY
V
GY
V
I
7.
DVTK 29 11 11 7 48-49 -1 40
V
D
V
D
GY
I
8.
Kecskeméti TE 29 11 14 4 40-44 -4 37
V
D
V
V
GY
I
9.
ZTE FC 29 10 13 6 49-56 -7 36
V
GY
GY
V
D
I
10.
Újpest FC 29 10 15 4 38-61 -23 34
D
GY
V
V
V
I
Teljes lista