A magyar sörhasú Playboyok megleckéztették a nagyképű norvégokat

2020.05.20. 06:00

Egy héttel a románok legyőzése után Oslóban Norvégia ellen játszott vb-selejtezőt a magyar labdarúgó-válogatott, amelyben Kiss László élete meccsét produkálta. Az az alányesős, mesterien átemelt labda, az a gól minden idők egyik legszebb magyar találata, minden idők egyik legpocsékabb talajú stadionjában. 1981. május 20-án Mészöly Kálmán csapata óriási lépést tett az 1982-es spanyolországi labdarúgó-világbajnokság felé.

Norvégiában 1981-ben is remek képzelőerővel megáldott bulvárújságírók dolgoztak. Az egyik lap ugyanis ezzel a szöveggel vezette fel a meccset: Playboyok – sörhassal. Ezt írták rólunk, meg azt, hogy ez ellen a csapat ellen nagy esélye van a norvég válogatottnak. Hogy a skandináv kolléga kire gondolhatott, amikor ezt a jelzőt használta, nem tudom, de a tippje nem jött be. Miként az sem, amit számos norvég újság leírt: a hazai csapat 3-1-re veri majd Magyarországot. Ragnar Larsen az Aftenposten újságírója azt írta:

Most ránk figyel egész Európa, mert a világbajnokság mezőnye szegényebb lenne a norvég csapat nélkül."

A magabiztosságot talán az alapozhatta meg, hogy az északiak Svájcban 2-1-re nyerni tudtak, ott, ahol Magyarország 2-2-es döntetlent ért el. Ugyanakkor hazai pályán csak 1-1-re végeztek a románokkal. (Később, 1981. szeptember 9-én az angolokat is megverték Oslóban.) Mészöly Kálmán együttese a románok elleni diadal után érkeztek Norvégiába. A mester és a játékosok is nagyon tartottak az összecsapástól. Bár Norvégia akkor még nem képviselt különösebben nagy játékerőt, a hazai mérkőzésein minden ellenféllel szemben nagyot küzdöttek. A négy évvel korábbi vb-selejtező sorozatban, Oslóban a svédeket és a svájciakat is legyőzték, igaz, mindkét idegenbeli meccsükön kikaptak. Ugyanakkor az 1980-as Európa-bajnoki selejtezőkön borzalmas szériát produkáltak. A belga, osztrák, portugál és skót válogatott ellen egyszer sem nyertek, egy döntetlen mellett hétszer kaptak ki.

A szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán és segítője, Mezey György Norvégiában is győzelemre vezette a csapatotForrás: MTI/Németh Ferenc

A Népsport helyszíni jelentésében a meccs előtt egy nappal azt emelte ki, hogy a norvég emberek szinte kifordultak önmagukból. Az életszínvonal emelése és az adókulcsok feletti vita most mindent háttérbe szorít az országban" – írta a lap. Hozzátették, hogy mindezt a svéd újságírók mesélték, akik nagy számban utaztak át erre a mérkőzésre. Azt is hozzátették, hogy a nagy meccs most ezeket a politikai csatározásokat is háttérbe szorítja. De volt ott más érdekesség. Norvégiát szinte lázban tartotta, hogy a meccsre újra játékra jelentkezett a norvég foci tékozló fiúja, Tom Lund, akit a Népsport valamiféle kallódó aranyifjúnak igyekezett lefesteni. A szaklap nem felejtette el megemlíteni, hogy Lund imádja a lóversenyeket, nem bírja a válogatott edzőtáborokat, a monotonitást, ezért már 5 éve nem bukkant fel a csapat környékén. De most, a magyarok ellen eljött. Norvégiában ezt nagyjából úgy tálalták, mintha Pelé jelentkezett volna játékra. Ugyanakkor a csapat hátvédje, Aas az akkor BEK-győztes Nottingham Forest hátvédje volt. Mellette a holland bajnokság egyik legjobb csatára, a Twentében focizó Thoresen és az ugyancsak Hollandiában focizó Oakland volt az ellenfél három legveszélyesebb játékosa.

Egy héttel korábban a román válogatott több tagja is arra fogadott, hogy a magyar csapat egészen biztosan nem tud nyerni Norvégiában. A románok az általuk elért 1-1-es döntetlent is hatalmas dolognak tartották, azt hangsúlyozva, hogy óriási szerencséjük volt azon a mérkőzésen. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány dolgát nehezítette, hogy most sem tudott teljes csapattal felállni. Mucha mellett Bálint László is sérüléssel bajlódott. A norvégok a 23 ezer nézőt befogadó Ullevall stadionba vitték a meccset, amelynek a talaja egyszerűen borzalmas volt. A magyar küldöttséggel Norvégiába érkezett Barcs Sándor, az MLSZ elnökségének tagja, aki korábban számos nemzetközi meccsen dolgozott FIFA-ellenőrként. Ő megpróbált a norvégokkal beszélni, hogy azok hengereljék le a gyepet, de aki megnézi a meccsről készült rövid videót, láthatja, hogy erre nem került sor.

Nem sokkal a kezdés előtt érkezett meg a magyar csapat szállodájába Bálint László távirata Belgiumból. „Veletek vagyok, győzzetek" – ez állt a sérült játékos által írt táviratban.

Labdarúgó világbajnoki selejtező, európai 4. csoport.
Norvégia-Magyarország 1-2 (0-0)
Oslo, Ullevall stadion, 23 ezer néző. Vezette: Moffatt (északír)

Norvégia: Abrahamsen – Berntsen (Mathisen), Kordahl, Aas, Pedersen – Hareide (Davidsen), Lund, Oakland, Giske – P. Jacobsen, Thoresen
Magyarország: Katzirz – Martos, Kerekes, Garaba, Tóth J. – Müller, Nyilasi, Varga – Fazekas, Kiss L., Töröcsik (Bodonyi).
Gól: Thoresen (57.), Kiss L. (77., 79.)

Kiss László második, átemelős gólja után – amely valóban szenzációsnak bizonyult – óriási üvöltés szakadt ki Knézy Jenőből a tévében. Nem véletlenül, hiszen a 77. percig igen meleg pillanatokat kellett átélnie a magyar válogatottnak. Amikor az 57. percben Thoresen megszerezte a vezetést a hazai csapatnak, forró lett a talaj a lábunk alatt. Ma már kevesen beszélnek arról, hogy a magyar csapat egyenlítéséhez kis bírói segítség is kellett. A McKnight nevű partjelző – legyen a neve áldott – hosszas hezitálás után ítélt szögletet a magyarok javára a 77. percben. Pedig akkor és ott kirúgás járt volna a skandinávoknak. A szögletből Kiss László magasra emelkedve fejelte be az egyenlítő gólt, majd két perc múlva jött a már említett zseniális átemelés.

Óriási jelentősége volt ennek a két pontnak a magyar csapat későbbi szereplése és a csoportelsőség kiharcolása szempontjából. A norvég csapat ebben a selejtező csoportban egyetlen hazai meccsét vesztette el – a Magyarország ellenit.

Kiss László (a kép előterében, fehér mezben) a norvégok elleni vb-selejtezőn két gólt szerzett OslóbanForrás: Arcanum

A románok ellen a Népstadionban lecserélt Kiss László kettőzött erővel készült az oslói összecsapásra. „Miért sikerült? Ne kerteljünk, ebben a szerencse is közrejátszott. Fazekas szögletrúgásának az íve laposabb volt, mint amire számítottam. Hátra kellett lépnem, nem tudtam teljes erővel megfejelni, de nagy szerencse, hogy így is bement a labda. Miközben a norvégok a kábultságukban tébláboltak, jött a második gól. Jobbal vezettem a labdát, majd ballal akartam elrúgni. Ám a göröngyös talajon megpattant a labda, ezért igazítanom kellett egyet. A kapus, Abrahamsen felém jött, láttam, hogy mögötte üres a terület. Ballal alányestem a labdának, így nyertünk. A taktikai értekezleten a szövetségi kapitány külön felhívta a figyelmet arra, hogy a norvég kapus szeret kijönni, ez is eszembe jutott abban a pillanatban."

Pedig nem kellett sok ahhoz, hogy Kiss Lászlót lecserélje Mészöly Kálmán. Ha Törőcsik nem kap sárga lapot és nem kezd emiatt dühöngeni, akkor talán őt hagyja fent a mester és a hosszú percekig csak ácsorgó Kiss mehet zuhanyozni. Minden másképp alakult. Mészöly tudta, hogy a reklamáló Törőcsiket le kell hoznia, nehogy piros lapot kapjon. Mészöly elmondta, hogy jól ismerte Kisst a Vasasból, nem ez az első eset, hogy a játékos úgy nyer meg egy meccset, hogy előtte gyakorlatilag semmit sem csinál.

A magyar sajtó – ellentétben a román meccs utáni visszafogottsággal – most egy kicsit erősebben ünnepelt, miközben előrevetítette, hogy 1981. június 6-án a csoport legnehezebb ellenfele, az angol válogatott érkezik Budapestre. Meg Puskás Ferenc – 25 év szünet után Magyarországra.

De ezt akkor és ott még senki sem tudta.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.

Ajánlataink