Szájmaszk, lázmérés, kartonpapír szurkolók és Fradi-győzelem

Budapest, 2020. május 23. A ferencvárosi Tokmac Nguen (b2), valamint Pávkovics Bence (b) és Ferenczi János (j2), a DVSC játékosai a labdarúgó OTP Bank Liga 1. fordulójából elhalasztott, a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött játszott Ferencvárosi TC - Debreceni VSC mérkőzésen a Groupama Arénában 2020. május 23-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az NB I újraindítása után az első bajnoki mérkőzést a Ferencváros játszotta a Debrecennel a Groupama Arénában. A koronavírus-járvány miatt a találkozóra zárt kapuk mögött és különleges intézkedések mellett került sor. A hazai együttes kartonpapír szurkolókkal és a hangszórókból folyamatosan szóló, Fradit biztató rigmusokkal próbált hangulatot varázsolni a stadionban, ami kifejezetten jól sikerült. A meccset 0-1-ről fordítva, Sigér Dávid két elképesztően nagy góljával 2-1-re az FTC nyerte.

Munkámból adódóan nem először látogattam a Groupama Arénába egy Ferencváros mérkőzésre, mégis éreztem, ez a mai meccs teljesen más lesz, mint amit eddig tapasztaltam.

Normális esetben már a belvárosból induló metrópótló buszon körbeveszik az embert a zöld-fehér színekben feszítő szurkolók.

Most egy kezemen meg tudtam számolni a komplett utazóközönséget a csuklóson.

Sebaj, gondoltam majd a Népligetnél az italosztók mellett már biztosan sokan lesznek valamivel több, mint félórával a kezdősípszó előtt. Nem lett igazam. Néhányan ugyan sörrel a kezükben a találkozó esélyeit latolgatták, de itt sem volt különösen nagyobb tömeg.

Az aluljáróba leérve már letettem arról, hogy érezzem azt a fajta kellemes feszültséget, vibrálást a levegőben, ami még a focit egyáltalán nem követő embert is a hatalmába keríti, ahogy átvág a zöld-fehér beszélgető, éneklő tömegen.

Ehelyett lent összesen három szurkolót láttam. Bejutni persze ők sem tudtak a Debrecen elleni meccsre.

Újra a felszínre érve ezúttal senki nem akart nekem szotyit, tökmagot vagy szurkolói relikviákat eladni. De nemcsak az árusok, hanem úgy általában az élet is eltűnt a stadion környékéről. Onnan lehetett egyedül tudni, hogy mérkőzés lesz, hogy kint álltak a biztonsági emberek a kordonok körül. Apropó, kordonok.

A Groupama Arénában a nagy meccseken, mint az Újpest vagy a DVSC elleni találkozókon, mindig rengetegen szurkolnak a Ferencvárosnak. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Amíg bejutottam a sajtónak kijelölt részlegbe, két kordonon és egy testhőmérséklet mérésen kellett átessek. Ez normális esetben amúgy egyetlen egy ajtót és egy igazolvány felmutatását szokta jelenteni. Először a sas szobor melletti kordonnál állítottak meg az illetékesek. Szó se róla, volt humoruk, kérték az igazolványom, hozzátéve, hogy nyugi, nem kell kapkodni. Magam mögé nézve mondanom sem kell, senkit sem láttam.

Másodszor az ajándékbolt melletti kordonnál jött az ellenőrzés, majd a sajtóbejáratnál kedvesen, de határozottan megkértek, hogy addig álljak meg, amíg megmérik a hőmérsékletem. Miután ezzel is megvoltunk, észrevettem, hogy

a sajtós pult előtt bő másfél méterenként felfestések láthatók a padlón, „Kérjük, itt várakozzon!" felirattal.

Miután átestem az adminisztráción, felmentem a helyemre, a lelátóra.

Ehhez kapcsolódóan, ha nekem még valaki februárban azt mondja, hogy a Ferencváros stadionjába csak úgy léphetek be, hogy az arcom nagy részét maszk takarja, valószínű mosolyogva azt válaszoltam volna az illetőnek, ma lehet túl sokat volt a napon.

Egy FTC-DVSC találkozó előtt normális esetben szűk félórával megérkezni újságíróként általában nem szerencsés dolog. Nem a babona miatt, hanem mert olyankor már alig van hely. Most ezzel nem volt probléma, egy egész sor csak az enyém volt.

Sigér Dávid volt a mérkőzés ferencvárosi hőse. Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kezdés előtt kíváncsian vártam a játékosok bemutatását a bemondó által, ami általában itt azt jelenti, hogy a hazai együttes tagjainak nevénél tapsvihar és ováció süketíti meg átmenetileg az embert.

Nos, a szpíker ezúttal is kitett magáért és ugyanolyan lelkesen kiabálta a kezdő tizenegyet, mint máskor, de most nem volt ott az a sok ezer torok a lelátókon, amik hangorkánként visszhangozták volna a zöld-fehér neveket.

Bár az is igaz, hogy a közvetítőállással szemközti lelátón tényleg nagyon jól nézett ki az 5000 fős kartonpapírból elkészített szurkolótömeg és a felirat középen: #együttveletek.

A meccsen körülbelül két perc után esett le, hogy az ütemes szurkolás, a „Fradi álé" és a „Mindent bele!" rigmusok csak a hangszórókból jönnek, mert a székek a Groupama Arénában üresen maradtak. A folyamatos alapzaj jót tett a meccs hangulatának, de azért messze volt az eredeti atmoszférától, és egy-egy Fradi lövésnél, helyzetnél furcsa volt, hogy a felhördülések, kiáltások helyett ugyanúgy ment tovább a „műsor".

A Debrecen a 13. percben Bódi Ádám nagy lövésével megszerezte a vezetést a találkozón, a gól után pedig néhány másodperccel jött is a reakció a „szurkolóktól".

A szurkolók portréi az üres lelátó székein a labdarúgó OTP Bank Liga 1. fordulójából elhalasztott, a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött játszott Ferencvárosi TC - Debreceni VSC mérkőzésen. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A hangszórókból hangos füttyszó érkezett a pályára, tudtára adva a DVSC focistáinak, hogy a szimpatizánsoknak akkor sem tetszik a vendég találat, ha éppen nincsenek is a stadionban.

Aztán a 22. percben Sigér közeli bombája 1-1-re módosította az állást, és újra szólhatott a stadionban az itt jól ismert Freed from Desire című klasszikus szám.

Ez a dal Sigér második, szintén hatalmas góljánál is felcsendült, utána pedig jött a „Mindent bele!" rigmus a „lelátókról".

A nézők nélküli meccsen, a hangeffektek ellenére is, kiválóan lehetett érteni a labdarúgók egymás közti kommunikációját, a kispadról érkező utasításokat és a bíró dolgát megkönnyítendő, a keményebb becsúszásoknál is lehetett a jellegzetes csattanást hallani.

Utóbbi élményről mondjuk szívesen lemondtam volna.

A félidőben mielőtt ittam volna a kikészített vízből, már úgy használtam a kihelyezett fertőtlenítő szappant, mintha mindig is így csináltam volna. Összefutottam egy kollégával, akivel tétován néztünk egymásra, hogy akkor kézfogás helyett most mi legyen. Végül azt javasoltam, hogy a küzdősportokból vegyük át az egymással szembeni meghajlást, tisztes távolságból. Így tettünk.

A ferencvárosi Isael da Silva Barbosa (b) és Pávkovics Bence, a DVSC játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 1. fordulójából elhalasztott, a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött játszott Ferencvárosi TC - Debreceni VSC mérkőzésen. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A találkozó után, ellentétben a megszokott gyakorlattal, nem a sajtótájékoztató teremben voltunk, hanem a pálya széléhez legközelebbi lelátórésznél. Leültettek minket több sorban, a székek között pedig felállítottak egy mikrofont, illetve a pálya szélére is került egy.

Úgy nézett ki az egész, hogy aki kérdezni akart kezdésnek a Ferencváros edzőjétől, Szergej Rebrovtól, annak oda kellett menni a mikrofonhoz. Az ukrán szakember pedig a másik, pályán lévő mikrofonba válaszolt.

„Nagyon nehéz mérkőzés volt a mai, de igazából mindegyik meccs kemény ebben a ligában. A játékosok két hónapja nem léptek pályára, de most úgy láttam, hogy ehhez képest jó állapotban voltak. Megérdemelten szereztük meg a három pontot."

– kezdte az értékelést a 45 éves menedzser, aki Sigér Dávid teljesítményéről is beszélt.

„Megérdemelte a góljait, mert megértette a csapatunk taktikáját, ott volt az első találatnál, ahol lennie kellett, a másodiknál pedig az egész csapat munkáját dicsérte az a gól." A szurkolók hiányáról így nyilatkozott Rebrov:

Szergej Rebrov egyelőre nem gondol a címvédésre a bajnokságban. Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagyon nehéz szurkolók nélkül játszani, főleg a bajnokság utolsó szakaszában. A stadionban ezek a mesterséges hangok és a papírszurkolók remek ötletek voltak, köszönöm azoknak, akik ezeket kitalálták, sokat segítettek vele a csapatnak.

Szükségünk van a szurkolókra, így most nélkülük az edzői stáb is mindent megtesz az öltözőben, hogy jobban motiváljuk a focistáinkat."

A Ferencvárosnak ezzel a győzelemmel hat pont az előnye a bajnokságban a MOL Fehérvárral szemben úgy, hogy egy meccsel kevesebbet léptek pályára. Ezzel kapcsolatban a zöld-fehérek vezetőedzője azt mondta:

„Nem gondolok egyelőre az újabb bajnoki címre, most a regeneráció a legfontosabb, mert nincsenek formában a fiúk, így ezen kell dolgoznunk."

OTP Bank Liga, az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés: Ferencvárosi TC-Debreceni VSC 2-1 (2-1)
Groupama Aréna, zárt kapuk mögött, v.: Pintér Cs.
gólszerzők: Sigér (22., 42.), illetve Bódi (13.)
sárga lap: Zubkov (28.), Haratin (36.), Botka (72.), illetve Pávkovics (64.)

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics, Blazic, Botka, Civic - Haratin, Sigér (Somália, 88.) - Zubkov (Vécsei, 60.), Isael (Skvarka, 83.), Nguen - Boli (Szihnyevics, 83.)

Debrecen: Nagy S. - Kusnyír, Kinyik, Pávkovics, Ferenczi - Tőzsér (Milunovic, 77.) - Bódi, Haris (Kundrák, 66.), Varga K. (Csősz, 66.) - Adeniji (Garba, a szünetben), Szécsi

A találkozó részletes összefoglalója ITT olvasható.