Társoldalunk:

Gulácsiék kiütötték a Mainzot, Willi Orbán 207 nap után visszatért - videó

2020.05.24. 17:31

Mondhatni, nem sikerült a visszavágás a Mainznak az RB Leipzig ellen a Bundesliga 27. fordulójában. A két együttes őszi, lipcsei találkozóján a hazaiak 8-0-ra nyertek, ami miatt a Mainznak bőven volt törlesztenivalója. Ebből aztán semmit sem tudott megvalósítani, ezúttal otthon szaladt bele az együttes egy 5-0-s pofonba. Timo Werner akkor is és most is triplázott, Willi Orbán pedig ismét pályára léphetett.

Vannak azok a kiütéses végeredmények, amelyek nem tükrözik, inkább eltúlozzák a két csapat közötti különbséget, és vannak azok, amelyek még hízelgőek is a vesztes számára. A Mainz-RB Leipzig mérkőzés az utóbbi kategóriába tartozott. Hiába lett az eredmény 0-5, ennél sokkal csúnyább is lehetett volna a hazaiak szempontjából.

Habár "magyaros" rangadó is lehetett volna a találkozóból, végül csak Gulácsi Péter kezdett, Willi Orbán a 60. percben lépett pályára a lipcseieknél, míg Szalai Ádám nem került be a Mainz keretébe.

A Lipcse az első perctől az utolsóig uralta a mérkőzést, akkor és úgy alakított ki helyzeteket, amikor és ahogyan akart. Az első gólra sem kellett sokat várniak a dobogós helyért küzdő együttesnek, a 11. percben Laimer ment el könnyedén a jobb szélen, ahonnan középre gurított, a hazai védők pedig hiába tömörültek a tizenhatoson belül, így is sikerült egyedül hagyniuk Timo Wernert, aki a hosszúba pörgetett.

12 perccel később hasonló volt a forgatóköny. Sabitzer lépett ki a jobb oldalon, benyeste a labdát középre, ahol teljesen egyedül emelkedett 6 mainzi között Poulsen, és a hálóba fejelt.

Futószalagon gyártotta a lehetőségeket a Leipzig, amely több ziccert is kihagyott, de a 36. percben már nem hibázott. Egy kapu előtti kavarodás után Poulsen gurított vissza az érkező Sabitzernek, ő pedig elegánsan belsőzött a hosszú felsőbe.

A fordulás után sem állt le a Lipcse, amely a 48. percben már néggyel vezetett: Kampl varázsolt a tizenhatoson belül, majd remekül találta meg középen Wernert, aki meglőtte idénybeli 23. gólját is. 

Sőt, nem sokkal később Kampl is betalált, ezt azonban les miatt érvénytelenítette a játékvezető. Aztán a 60. percben megtörtént az, amire régóta vágyott minden magyar focirajongó: hosszú, 207 napos kihagyás után végre pályára léphetett Willi Orbán, aki Upamecanót váltotta, később pedig bemutatott egy nagy mentést is.

A 75. percben jött az 5. lipcsei és a 3. Werner-gól: Poulsen végzett el gyorsan egy szabadrúgást, amivel kiugrotta a vendégek gólvágóját, ő pedig szépen pöccintette el a labdát a kimozduló Müller mellett.

Az utolsó 15 percre feléledt a Mainz, de igazán nagy lehetősége nem volt a szépítésre. Gulácsinak az egész meccsen egy védése volt, ez is mutatja a Lipcse fölényét. A vendégek végül 5-0-ra nyertek, a tabellán pedig feljöttek a harmadik helyre a Bayern München és a Dortmund mögé.

A forduló zárómeccsén a Fortuna Düsseldorf hiába vezetett 2-0-ra Kölnben egészen a 87. percig, a hazaiak óriási hajrával fordítottak, és végül pontot mentettek otthon.