A milliárdos Premier League-játékosok közül nem mindenki akar futballozni

Premier League trófea
The Premier league trophy is pictured beneath the blue sky ahead of the English Premier League football match between Brighton and Hove Albion and Manchester City at the American Express Community Stadium in Brighton, southern England on August 12, 2017. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Bár egyelőre konkrétum nincs az angol labdarúgó-bajnokság folytatását illetően, a csapatok már elkezdhették az edzéseket és egyre inkább úgy tűnik, június elején vagy közepén térhet vissza a Premier League. Néhány játékos azonban nem tartja jó ötletnek a hátralévő mérkőzések lejátszását. A Spíler TV szakkomentátorával, a 24-szeres válogatott Hrutka Jánossal próbáltunk utánajárni a PL újrakezdését befolyásolható nehézségeknek.

A csapatok szigorú szabályok betartása mellett, május 18. hétfőtől kaptak engedélyt az edzésekre - akkor még kiscsoportokban és testi kontaktus nélkül. Egy héttel később, május 25-től aztán feloldották a korlátozásokat és minden alakulat újra teljes értékű edzésmunkát végezhetett. A Chelsea-nél azonban hiányos volt a létszám,

a csapat világbajnok francia középpályása, N'Golo Kanté ugyanis biztonsági okokra hivatkozva kihagyta a tréningeket.

Utólag kiderült, a 29 éves játékos fél a fertőzéstől, hiszen a családjában már több tragédia is történt betegségek miatt, legutóbb például a 2018-as oroszországi Mundial előtt veszítette el a bátyját, aki szívrohamban halt meg. Az egyesület elfogadta Kanté kérését, a vezetőség és Frank Lampard edző is támogatásáról biztosította, így a londoniak a hátralévő meccseken nem számolnak a franciával.

N'Golo Kanté (b) - aki a karanténban a haját is megnövesztette - a Chelsea első edzésén még jelen volt, utána viszont közölte a szakmai stábbal, hogy fél a koronavírus-fertőzéstől, így azóta nem gyakorolt a többiekkel Forrás: https://www.thesun.co.uk/

A Watford csapatkapitánya, Troy Deeney nem magát, hanem családját félti, főként öthónapos kisfiát, akinek ráadásul egyébként is problémái vannak az egészségével.

A hírek szerint a Watford vezetősége is kiállt egyik legjobbja mellett, így vélhetően Deeney-vel sem találkozunk majd a pályán a közeljövőben. De vajon jogos ilyenkor a futballisták aggodalma? Egyáltalán megtehetik, hogy "megtagadják" a munkájukat?

"Addig, amíg a klubok rugalmasan állnak ehhez a kérdéshez, nem lesz nagy probléma"

- mondta az Origo kérdéseire Hrutka János. "Kanté családi hátterét ismerve nem csoda, hogy fél, több tragédiát kellett már megélnie. Deeney sem maga miatt döntött úgy, hogy nem megy vissza futballozni. Rengeteg az óvintézkedés, amelyek védik a csapatokat, de

éppen Deeney csapatánál, a Watfordnál produkáltak hatan pozitív tesztet, köztük a támadó csapattársa, Adrian Mariappa, így pláne érthető az óvatosság és a félelem.

Nehéz ügy ez, hiszen hiába az elővigyázatosság, a pályán és az edzéseken megvannak a párharcok és az érintkezések a játékosok között, még ha mondjuk gólörömnél, vagy cseréknél el is maradnak a kontaktok. Így pedig nincs garantálva a 100 százalékos biztonság, ami ahhoz kellene, hogy mindenki aggodalom nélkül visszatérhessen a pályára."

Troy Deeney öthónapos kisfia miatt nem vesz részt a Watford edzésein Forrás: DPPI/Matthew Bunn

A SkySports bár nem nevezte meg az illetőt, egy Premier League klub hivatalos munkatársát idézve abból az aspektusból is vizsgálta a helyzetet, amelyről Hrutka János is beszélt. "Nem hiszem, hogy ebben az esetben fizetés járna azoknak a futballistáknak, akik nem edzenek és játszanak.

Ennek ellenére a sportcsatorna szakértője, Gary Neville úgy fogalmazott, tudomása van arról, hogy több egyesületnél is van legalább öt-hat olyan futballista, akinek kényelmetlen a helyzet, és el tudja képzelni, hogy a közeljövőben Kantéhoz és Deeney-hez hasonlóan megtagadják az edzéseket. A Manchester United korábbi játékosa egy biztonsági ötlettel is előállt:

szerinte az lenne a jó megoldás, ha arra az egy hónapra, amíg befejezik a küzdelmeket, különvonulnának a csapatok, egyfajta önkéntes karanténba, mint ahogyan egy-egy világversenyen szokás.

"Megszokhattuk, hogy Gary Neville-nek mindenről van véleménye, vagy ötlete, ezt már viccesen Jürgen Klopp is megjegyezte a közelmúltban" - mondta Hrukta János, majd így folytatta. "Sokan mondjuk nem biztos, hogy egyetértenének a mostanival, hiszen tegyük fel, hogy négy hétre valóban elkülönítik a futballistákat a szeretteiktől.

Sajnos, ahogyan az imént is mondtam, a teljes biztonságra nincs garancia, ahogyan azt sem tudhatjuk, lesz-e második hulláma a fertőzésnek. Az viszont bizonyos, hogy a lehetőségekhez mérten a rendszeres kontrollal, a folyamatos fertőtlenítésekkel, és az egyéb intézkedésekkel mindent megtesz a liga, hogy megóvja a játékosokat és a szakmai stáb tagjait, és azonnal kiszűrje az esetleges fertőzötteket. A Bundesligában jól működik a dolog, Németorrszágról példát lehet venni, vagy akár ötleteket a kockázatok minimalizására."

Hrutka János szerint a játékosok többsége örül, hogy folytatódhatnak a Premier League küzdelmei Forrás: Hrutka János

A Newcastle hátvédje, Danny Rose viszont éles kritikát fogalmazott meg a napokban, szerinte kísérleti patkányokként kezelik a játékosokat. "Az emberek azt akarják, hogy térjünk vissza a futballhoz, mintha kísérleti tengerimalacok vagy patkányok lennénk. Ez egy kísérleti fázis, amiben megnézik, működik-e a rendszer, vagy sem. El tudom képzelni, otthon az emberek azt mondják maguknak: elég pénzt keresnek, hát menjenek vissza a pályára.

Hrutka János az angol válogatott hátvédjének markáns nyilatkozatát így kommentálta. "Én is mindig a nyílt és őszinte kommunikáció híve voltam, ebből a szempontból ezek szerint hasonlóak vagyunk Rose-al, aki nem tartotta magában a véleményét. El lehet rajta gondolkodni, de

ha azt nézzük, hogy a Premier League 20 csapatának nagyjából 250-300 játékosa közül csak ő gondolkodik így

- legalábbis más nem állt ki hasonló elánnal, akkor azért arra lehet következtetni, hogy a legtöbben örülnek a folytatásnak."

Utóbbit erősítik a Tottenham válogatott középpályásának, Eric Diernek a szavai is.

Az is remek, hogy újra találkozhattunk a többiekkel. Az elmúlt hetek élménye nagyon furcsa volt, miután normális esetben nagyon intenzív a kapcsolat a társakkal, a szakmai stábbal, a klubbal. Akikkel beszéltem, mindenki jól van, mindenki jól kezelte a helyzetet, de most már mindannyian alig várjuk, hogy újra futballozhassunk."

A Liverpoolnak két győzelem kell a történelmi bajnoki cím bebiztosításához - az aranyérem Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Marvin Ibo Guengoer

A Premier League vezetője, Richard Masters június 12-i folytatással számol, de lehetséges, hogy június 19. lesz a visszatérés dátuma. De vajon mennyire rendeződtek át az erőviszonyok a több mint kéthónapos kénszerpihenő alatt és mekkora küzdelem várható a bajnoki hajrában?

- mondta Hrutka. "A feltételek és a körülmények nagyjából mindenkinél hasonlóak voltak, ebből kifolyólag senkinek nem jelentenek előnyt, vagy hátrányt.

így bár eredetileg nem segíthettek volna a csapatukon, most mégis játszhatnak majd. Harry Kane és Marcus Rashford visszatérése például nagy erősítést jelent majd a Spursnek és a ManUnitednek. A bajnoki címen kívül egyébként óriási harc várható, mind a kiesés elkerülése ellen, mind az európai kupaindulást érő helyekért. Hogy várok-e esetleg meglepetést?

A Sheffiled United szereplése abszolút pozitívum, harcban vannak az Európa-ligáért, ha ez összejönne, az mindenképpen óriási bravúrt jelentene az újonctól.

Arra is kíváncsi vagyok, hogy a Tottenham és az Arsenal feljebb tud-e lépni a középmezőnyből, valamint hogy a Manchester United melyik formáját menti majd át a folytatásra. A kiesésnél pedig a Norwich helyzete kilátástalannak tűnik, de hogy az előtte álló öt csapatból melyik kettő fog még búcsúzni, az megjósolhatatlan.