Vágólapra másolva!
Lejátszották az első tétmérkőzést a tavaly novemberben átadott Puskás Arénában. A Budapest Honvéd–MTK Budapest kupapárharcban három napon belül másodszor sem született gól a rendes játékidőben, így jöhetett a hosszabbítás, majd a tizenegyespárbaj, amit a kispesti csapat nyert meg, így bejutott a június 3-án sorra kerülő Magyar Kupa-döntőbe.

A fővárosi rangadónak komoly tétje volt, ugyanis mindkét csapat számára a kupagyőzelem jelenthet Európa-liga selejtezős indulást, mivel a Honvéd hatodik az OTP Bank Ligában, míg az MTK másodosztályúként csak a kupából léphet nemzetközi porondra.

A visszavágó azért is különleges volt, mert a tavaly ősszel átadott Puskás Arénában ez volt az első tétmérkőzés. A kispestiek ezúttal azért nem használhatták a Bozsik Stadion építése alatt megszokott ideiglenes otthonukat, az Új Hidegkuti Nándor Stadiont, mert az éppen az MTK létesítménye.

A kék-fehérek sikeres szezont zártak, ugyanis az NB II-es küzdelmeket befejezettnek nyilvánították, így az MTK listavezetőként visszajutott az élvonalba. A Honvéd viszont kissé csalódást keltően szerepel a bajnokságban. A Giuseppe Sanninót váltó Pisont István negyedszer ül majd a csapat kispadján, amely mostanáig nyeretlen volt az irányításával: a Magyar Kupában két döntetlent ért el, a bajnokságban egy vereséget könyvelhetett el.

Katona Máté a kispesti Batik Bence és Hidi Patrik szórításában Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Honvéd kezdte veszélyesebben a mérkőzést. A nyolcadik percben Mayron George lépett ki ziccerben, lövés helyett azonban műeséssel próbálkozott, hogy kiállíttassa az őt üldöző Varju Benedeket. Solymosi Péter játékvezető viszont nem dőlt be a Costa Rica-i csatár színészi alakításának, így már a meccs elején kiosztotta az első sárga lapot.

Az első komoly MTK-lehetőség a 20. percben jött.

Prosser Dániel szögletére Cseke Benjámin robbant, nyolc méterről kapásból lőtt, de a bombája pár centivel elszállt a kapu fölött. A másik oldalon néhány perccel később Davide Lanzafame villantotta meg a tudását. Az olasz támadó kapura tört, egy bicikli-csellel kizökkentette Varjut az egyensúlyából, majd kapura nyesett. Varga Bence kapus azonban jól helyezkedett, és lehúzta a levegőből a labdát.

A 28. percben újabb kispesti lehetőség maradt ki. Gazdag Dániel remek indítása után Mayron George léphetett volna ki ziccerben, de a Costa Rica-i támadó nem tudta rendesen lekezelni a labdát, és már csak az alapvonalon túl érte utol.

A 35. percben talán a párharc legszebb jelenete játszódott le.

Cseke passza után Katona Máté egy remek bokacsellel két kispesti játékosat is becsapott, ezzel ziccerbe került. A közeli lövésénél azonban Tomás Tujvel olvasta a szándékot, és gyönyörű mozdulattal kitenyerelte a hosszú sarokba tartó labdát.

Az első félidőben nem volt gólt, de mindkét csapat bátran játszott Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az első félidő hajrájában kis híján megszerezte a vezetést a Honvéd.

Hidi Patrik balról betekert szabadrúgására többen is berobbantak, végül David Lanzafame a kapuba fejelt. Solymosi játékvezető azonban les miatt nem adta meg a találatot, amivel talán hibát követett el, ugyanis a labda elrúgásának pillanatában úgy tűnt, csak Batik Bence tartózkodott lesen, aki nem avatkozott játékba.

A hosszabbításban Solymosi megint borzolta a kispesti szurkolók kedélyét, ugyanis Varju Benedek a tizenhatoson belül hátulról elkaszálta Mayron George-ot, a játékvezető azonban kifelé ítélt szabadrúgást.

A második félidőt remekül kezdte a Honvéd.

A 48. percben a jobbszélen elfutó Gazdag kapott pontos indítást, középre játszott a lendületből érkező Lanzafaménak, de az olasz csatár 13 méterről a kapu mellé helyezett.

Az 58. percben az MTK játékosai is tizenegyest reklamáltak. Egy hosszú indítás után Lencse László került helyzetbe, kölcsönösen rángatták egymást a kispesti Ivan Lovriccsal, végül az MTK csapatkapitány a földre került, de Solymosi játékvezető nem ítélt büntetőt - ezúttal úgy tűnt, helyesen.

A két csapatkapitány, Hidi Patrik és Lencse László Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hét perccel később a Honvéd kapusa ismét bemutatott egy óriási bravúrt. Prosser Dániel 17 méteres lövését vetődve kaparta ki a jobb alsó sarokból. A folytatásban az MTK átvette a játék irányítását, míg a Honvéd inkább gyors kontrákkal próbálkozott. A 75. percben ismét Tujvelnek kellett bemutatnia egy védést, ezúttal a csereként beálló Bognár István bombáját ütötte ki a kapu bal oldalából.

A hajrában az MTK-nak két meccslabdája is volt.

A 86. percben egy szép támadás végén Bíró Bence középre lőtt labdáját Prossernek csak az üres kapuba kellett volna passzolnia, de a semmiből érkezett Mohamed Mezghrani és menteni tudott az ötösön. A 91. percben megint Prosser próbálkozott, de a 17 méteres lövését Tujvel elképesztő bravúrral, ujjheggyel piszkálta szögletre, így jöhetett a hosszabbítás.

Ez volt az első tétmeccs a Puskás Arénában Forrás: MTI/Illyés Tibor

A hosszabbítás elején előnybe kerülhetett volna a Honvéd. Gazdag Dániel lépett ki ziccerben, azonban a közeli lövése nem volt elég jól helyezve, így Varga Bence könnyen védett. A folytatásban érződött, hogy mindkét csapat játékosai fáradnak, így elmaradtak a helyzetek.

A hosszabbítás második félideje némi csúszással indult, ugyanis a játékvezetők a cserék számáról tanácskoztak.

A mérkőzés előtt tudható volt, hogy az ideiglenes szabályok értelmében a Magyar Kupában is öt cserelehetősége van a csapatoknak, de ha hosszabbításra kerül sor, akkor a trénerek egy hatodik lehetőséget is kapnak. Ezt végül a játékvezetők is kimatekozták, így minden akadály elhárult a kispesti George Ikenne-King pályára küldésénél. A 110. percben pont a nigériai játékos volt a főszereplő. Remek labdát adott Amadou Moutarinak, de a kispesti cserecsatár a kivetődő Varga Bencébe lőtt.

Az utolsó tíz percben már egyik csapat sem kockáztatott, így jöhetett a tizenegyespárbaj.

  • Az első körben az MTK klubikonja, Kanta József kezdett, a jobbra tartó félmagas lövését Tujvel védeni tudta. A Honvédtól Ivan Lovric érkezett, és magabiztosan a kapu jobb oldalába lőtt.
  • A második körben a korábbi magyar válogatott Pintér Ádám helyezett a kapu bal oldalába, a Honvédtól Szendrei Norbert lőtt a bal alsó sarokba.
  • Ezt követően az MTK támadója, Prosser Dániel lőtt a bal alsó sarokba, a Honvédtól Amadou Moutari lőtt a kapu bal oldalába.
  • A negyedik körben Bognár István érkezett az MTK-tól, és magabiztosan a kapu közepébe gurított. A Honvédtól Eke Uzoma érkezett, de a balkapufát találta telibe.
  • Az ötödik MTK-tizenegyest Cseke Benjámin értékesítette, míg a kispestiektől a horvát Tonci Kukoc bombázott a bal felső sarokba.
  • A szétlövésben az MTK középpályása, Gera Dániel fölé bombázta a labdát, majd érkezett a kispestiek csapatkapitánya, Hidi Patrik, aki bal alsó sarokba lőtt, ezzel pedig bejuttatta csapatát a Magyar Kupa-döntőbe.

Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó:
Budapest Honvéd-MTK Budapest (NB II) 0-0 (5-4 – tizenegyesekkel)

A Magyar Kupa 110. kiírásának a döntőjét június 3-án, szerda este nyolctól rendezik a Puskás Arénában.