Szexuális zaklatás miatt felfüggesztették a haiti szövetség elnökét

SOC-GOLD CUP 2002-HAITI-CANADA-10 Horizontal EMBRACE LOGO FOOTBALL BUST
Haitian soccer team coach Jorge Caselli (C) celebrates with his Canadian counterpart Holger Osieck (R) and Haitian soccer commissioner Yves Jean- Bart (L) after Haiti and Canada were picked in a draw as the number 1 and number 2 places in their group during the Gold Cup 2002 soccer tournament at the Orange Bowl Stadium in Miami 22 January 2002. The draw was forced after Ecuador, Haiti and Canada finished with the same amount of points and goals. Haiti and Canada will go on to the quarter-final round. AFP PHOTO/Rhona WISE (Photo by RHONA WISE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kilencven napra felfüggesztette Yves Jean-Bartot, a haiti szövetség elnökét, aki ellen vizsgálatot indítottak, mert állítólag szexuálisan zaklatott női játékosokat a közép-amerikai ország válogatottjának edzőközpontjában.

A FIFA hétfői közleménye szerint a kilencven napra szóló szankciót a szervezet etikai bizottsága rendelte el, a folyamatban lévő vizsgálat alatt

Jean-Bart sem hazai, sem nemzetközi szinten nem vehet részt semmilyen futballhoz kapcsolódó aktivitásban.

A haiti szövetség elnökét - aki tagadta a vádakat - a FIFA már hétfőn tájékoztatta a döntésről.

A Jean-Bartot érintő ügyről először áprilisban a brit The Guardian című napilap írt, és az újság információi szerint az elnök a szövetség FIFA-hozzájárulással és -garanciával épült edzőközpontjában zaklatott több női játékost is.

A vádakat az állítólagos áldozatok, azok barátai és családtagjai is megerősítették hozzátéve, hogy

Jean-Bart azzal fenyegette a futballistákat, hogy ha nemet mondanak neki, akkor kikerülhetnek a nemzeti válogatott keretéből.

Az elnök ugyanakkor azt nyilatkozta a The Guardiannak, hogy nem követett el semmit, szerinte az ügyet azért robbantották ki, hogy instabillá tegyék a haiti szövetséget, valamint az ő elnöki posztját és családi hátterét.