Saját játékosaikat ütötték a dühös Fradi-szurkolók

Botrány a Ferencváros - Debrecen labdarúgó mérkőzés után  2003. 05. 30.
Budapest, 2003. május 30. A labdarúgó NB I. zárófordulójában a Ferencváros gól nélküli döntetlent ért el a Debrecen csapatával. Ezzel az eredménnyel a Ferencváros csapata második lett a bajnokságban. A mérkőzés befejezése után a csalódott szurkolók berohantak a pályára és bántalmazták a játékosokat. A képen: szurkolók a mérkőzés után széttépik az egyik kapu hálóját. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
2003. május 30-án a magyar labdarúgás egyik, ha nem a legnagyobb botránya robbant ki az Üllői úti stadionban, ahol a labdarúgó PNB utolsó fordulójában a Ferencváros nem tudta legyőzni a Debrecent és ezzel az MTK lett a bajnok. A Nemzeti Sport szerint gyalázat volt, ami a Fradi-stadionban történt, mert a csalódott zöld-fehér szurkolók nem bírták elviselni az aranyérem elvesztését. Az óriási verekedésben a vendégcsapat edzőjét, Szentes Lázárt is megrúgták, de a fékevesztett tömeg a Fradi-játékosokat sem kímélte. Most erre az eseményre emlékezünk vissza.

írta a találkozó napján a sportnapilap. Valóban: ennél kiélezettebb küzdelem aligha alakulhatott volna ki. A bajnoki tabella a következőképpen festett:

  • 1. Ferencváros 31 19 – 6 – 6 50-24 (+26) 63 pont
  • 2. MTK 31 19 – 6 – 6 58-34 (+24) 63 pont
  • 3. Debrecen 31 13 – 13 – 5 57-38 52 pont
  • 4. Újpest 31 15 – 7 – 9 54-40 52 pont

A kiírás egészen furcsa volt. Azonos pontszám esetén a bajnokság közben a gólkülönbség rangsorolt (ezért állt a Fradi az első helyen), de a bajnokság végén az első döntő mutató az érintett csapatok egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseinek gólkülönbsége volt, majd ezt követte a több győzelem.

A szurkolók a mérkőzés után a pályán vezették le dühüket. Forrás: MTI/Földi Imre

A bajnokság alapszakaszában a Fradi idegenben 1-0-ra verte az MTK-t, de a kék-fehérek is 1-0-ra nyertek az Üllői úton, ez tehát nem dönthetett volna semmiről. A felsőházi rájátszásban viszont az MTK hazai pályán 0-0-ra végzett a Fradival, míg az Üllői úton 2-1-re a zöld-fehérek nyertek. Így a négy meccs összesített gólkülönbsége 3-2 volt a Fradi javára. Ez pedig azt jelentette, hogy az utolsó körben bármilyen arányú FTC-győzelem a Ferencváros bajnoki elsőségét jelentette volna – még akkor is, ha az MTK legyőzi az Újpestet. Nem így történt.

Nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy a Debrecent és az Újpestet is nagyon motiválta a bronzérem megszerzésének lehetősége. Éppen ezért sem volt várható a Lokitól, hogy eleve feltartott kézzel menjen az Üllői úti stadionba. Nem is ment, de erről hamarosan olvashatnak.

Labdarúgó PNB, 2002-03-as szezon, 32. forduló
Ferencváros – Debrecen 0-0
Üllői út, 13.622 néző. Vezette: Megyebíró

Ferencváros: Szűcs – Vukmir, Dragóner, Balog – Kriston, Kapic (Zováth 67.), Lipcsei, Szkukalek – Gera, Tököli, Leandro (Jovic 67.)
Debrecen: Balogh – Bernáth, Flavio, Szekeres, Selymes (Szabó 82.) – Dombi, Habi, Vincze, Hanák – Andorka (Dávid 59.),Kiss

Újpest – MTK 0-1 (0-1)
Megyeri út, 2044 néző. Vezette: Szarka

Újpest: Vlaszák – Vanczák, Korolovszky, Juhár, Lettrich (Horváth 73.) – Simek, Szélesi, Cseri, Rósa H. (Móri 73.) – Kovács Z., Tokody
MTK: Szántai – Molnár, Juhász R., Pető (Rednic 33.), Andronic (Czvitkovics 52.) – Zavadszky, Jezdimirovics, Madar, Füzi – Illés, Welton Silva
Gól: Juhász (35.)

Már a forduló előtt olyan nyilatkozatok láttak napvilágot az Üllői út környékéről, hogy az Újpest annyira utálja a Fradit, hogy inkább „lefekszik" az MTK-nak. Nos, a Megyeri úton - ha a lefekvés nem is történt meg – a kissé visszafogott hazai csapatnak Juhász Roland a 35. percben gólt lőtt. Ezzel az MTK a maga részéről mindent megtett, most már a Fradin múlt, hogy tud-e élni a lehetőséggel. A két meccset körkapcsolásban adta a tévé és a rádió is, azaz a Ferencváros pályáján a 35. percben szintén mindenki értesült arról, hogy vezet az MTK. Ettől fogva a Fradi-játékosok egyre feszültebbek lettek, mert a bronzéremre hajtó és azt kézzelfogható közelségben érző Debrecen nem hagyta magát. Az a Debrecen, amely amúgy tartalékosan lépett pályára, mert Szentes Lázár nem tudta játékba küldeni Sándor Tamást, Bajzát Pétert, Böőr Zoltánt, Éger Lászlót, valamint a román Iliét és Sumudicát. Fél csapatra való játékosa hiányzott a Lokinak. A Fradinál annyira biztosra mentek, hogy a meccs előtt a klubház tövében alkalmi színpadot ácsoltak, hogy a lefújás után ott ünnepeljék a 28. bajnoki címüket.

A szurkolók a mérkőzés után berohannak a pályára Forrás: MTI/Földi Imre

A második félidőben a Fradi teljesen beszorította a Debrecent, amely azonban így is majdnem megszerezte a vezetést. A 75. percben Kiss egyedül vitte a kapura a labdát, de Szűcs Lajos hárítani tudott. Az utolsó negyedórában a Fradi tényleg kapujához szögezte a Debrecent, de már nem tudta bevinni a mindent eldöntő és bajnoki aranyat érő gólt. A lelátón egyre idegesebb lett a hangulat, de arra senki sem számított, ami ezen a péntek estén bekövetkezik.

A Debrecen hősiesen védekezett, a lefújás pillanatában is maradt a 0-0. Ezzel a Loki megnyerte a bronzérmet, de ami ennél fontosabb: a Ferencváros elvesztette az aranyat, amelyet az MTK együttese kaparintott meg. A szurkolók egy része dühösen legyintve indult haza, egy kisebb csoport azonban az Üllői úti stadionban a pályára szaladt. Ekkor robbant ki az őrületes botrány. A csalódott nézők ledöntötték a kapukat (a vaskapukat és a futballkaput is), majd a „Várszegi takarodj" rigmusok közepette elkezdték ütni azokat, akik szembe jöttek velük.

A síró Gera Zoltán (b) és Lipcsei Péter csapatkapitány, az FTC székházából figyelik a pályán zajló rendbontást Forrás: MTI/Kertész Gábor

Ez azt is jelentette, hogy nem csak a vendégcsapat edzőjét, Szentes Lázárt ütötték le és rúgták vesén, hanem a Fradi egyik játékosa, Tököli Attila is kapott ütéseket. Tököli ebben a szezonban 26 gólt rúgott, szinte egymaga nyerte meg a csapatnak a Magyar Kupát. Az események annyira megviselték, hogy azt mondta: befejezi a labdarúgást. Ott helyben lemondta a válogatott szereplést, nem utazott el a csapattal San Marinóba és nem játszott a Lettország elleni Eb-selejtezőn sem. Később kiderült, hogy a bántalmazott Tököli idősebb Albert Flórián szobájában talált menedéket, a Császár hosszú perceken át vigasztalta a csatárt.

Majd az össznépi harag a Fradi-játékosok ellen fordult. Az ittas huligánok betörték a hazai csapat öltözőjének ablakait, a játékosoknak menekülniük kellett. A rendőrség – amely nem volt ott a stadionban – fél óra késéssel érkezett meg. Akkor a huligánok a hatósággal folytatták a háborút. A népligeti trolibusz-végállomás felgyújtása, a tűzoltók inzultálása mind-mind az események része volt. A balhét csak este 10 után a rohamosztagosoknak sikerült megfékezni. Közben az is kiderült, hogy Szentes Lázárt a Merényi kórházba kellett szállítani. A vizsgálatok szerencsére azt állapították meg, hogy az edző nem szenvedett súlyos sérülést.

A technikai vezetőnk, Horváth Béla és a kapusedző, Kun Gyula felsegített, de néhány lépést megtéve újabb orvtámadás következett. Valaki hatalmas erővel vesén rúgott, azonnal elterültem" – ezek voltak Szentes Lázár szavai.

A szurkolók a mérkőzés után széttépik az egyik kapu hálóját Forrás: MTI/Földi Imre

Ezek után teljesen jogos kérdésként merült fel, hogy miért nem voltak rendőrök az Üllői úti stadionban. A válaszokat egy, a Magyar Televízióban rendezett vitaműsorban kaphattuk meg. Ott Ormosi Attila, a IX. kerület rendőrkapitánya azt mondta, hogy a Ferencváros nem igényelte a rendőrségtől a mérkőzés belső biztosítását, mert nem akarta kifizetni azt a mintegy 5 millió forintot, amibe a rendőri biztosítás került. Ebben az időben ugyanis a kluboknak kellett ezt kifizetni – vagy dönthettek úgy, hogy megoldják saját biztonsági személyzetükkel a meccset. A Fradi ezt a megoldást választotta, de a „szekuriti" nem tudta megakadályozni a balhét. „A Ferencváros stadionjában zajló meccsek egy magánterületen rendezett, nyereségérdekelt szórakoztatóipari vállalkozás" – mondta a rendőrkapitány.

Köpf Károly, a sportért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a klubok rendszeresen arra hivatkoznak, hogy nincsen pénzük megfizetni a rendőrséget.

Az ügy természetesen még napokig téma volt a magyar sajtóban. Az események kulcsfigurájának azt a Várszegi Gábort tekintették, aki ekkor egyszerre volt az MTK-t és a Fradit működtető gazdasági társaság vezetője. Márpedig itt az MTK nyerte az aranyérmet. Nem csoda, hogy a magukból kivetkőzött huligánok az üzletember ellen fordultak. Várszegi pont a következő idényben akarta kivinni a tőzsdére a Fradit. Nagy tervei voltak, de ezeket nem valósította meg, a botrány hatására távozott a Ferencvárosból.

A szurkolókat a mérkőzés után a rendőrség sorfala akadályozza meg, hogy bejussanak a klubházba Forrás: MTI/Kertész Gábor

Ugyanakkor az fontos, hogy Várszegi az Üllői úti szerepvállalásának pillanatában már nem volt az MTK tulajdonosa: ezeket a jogokat másnak adta át. Ezt azért is meg kellett tennie, mert ekkor már létezett az az UEFA-rendelkezés, amely megtiltotta, hogy két olyan csapat elindulhasson a nemzetközi kupában, amelynek azonos a tulajdonosa. Márpedig itt mind az FTC, mind az MTK nemzetközi kupaszereplő lett a 2003-04-es szezon elején.

A 2003-as Üllői úti botrány nehezen feledhető. Ugyanakkor az mindenképpen pozitívum, hogy az elmúlt 17 évben ehhez hasonló események nem játszódtak le a magyar bajnoki mérkőzéseken.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségvel írtuk meg.