A Liverpool és az Everton sem hajlandó semleges helyszínen pályára lépni

fbl pandemic Horizontal STADIUM FOOTBALL ILLUSTRATION GENERAL VIEW EXTERIOR VIEW
A cyclist passes Everton football club's stadium Goodison Park in Liverpool, northwest England, on April 18, 2020. - Premier League clubs remain committed to finishing the top-flight season but did not set a June 30 deadline to complete the fixture list at a meeting on Friday. With the English top flight on ice since mid-March due to the coronavirus, it had been reported that as many as nine clubs were keen to complete the campaign by the end of June. But it is understood that the 20 clubs did not discuss wrapping up the remaining 92 Premier League fixtures by then when they met on a conference call with league chiefs. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A listavezető Liverpool és a városi rivális Everton is felemelte szavát a lehetőség ellen, miszerint az bizonyos bajnoki mérkőzéseket nem játszhatnak hazai pályán.

A június 17-én újrainduló Premier League első hétvégéjén a két csapat éppen egymás ellen fog pályára lépni, a június 21-i mérkőzés pedig mindkét csapat számára kiemelten fontosnak ígérkezik. Az Everton szerint ugyanis, amennyiben nem léphetnek pályára a Goodison Parkban, úgy sérül az esélyegyenlőséghez való joguk, miután a két csapat első találkozóját az Anfiel Roadon rendezték meg, nem pedig semleges helyszínen. A Liverpool pedig akár bajnok is lehet, amennyiben győz, és a Manchester City 17-én vereséget szenved az Arsenaltól, viszont nem ünnepelhetné a városban a klub történetének első címét, pedig a Goodison és az Anfield egy mérföldre sincs egymástól.

Az Everton stadionja csak egy kőhajításnyira van a Liverpool pályájától Forrás: AFP/Paul Ellis

Mark Roberts, az angol rendőrség "futballügyi" főparancsnoka azonban a különösen kockázatos mérkőzések közé sorolta az Everton–Liverpool találkozót, ahogy a Manchester City–Liverpool, a Newcastle–Liverpool, a City–Newcastle és a Manchester United–Sheffield United mérkőzéseket is.

Ugyanakkor a liverpool rendőrfőkapitány határozottan kijelentette, hogy semmilyen akadályt nem lát a Mersyside-i derbi liverpooli megrendezésében, annak semleges helyszínre vitelét semmi sem indokolja. Az ügyben a végső szót azonban nem ők, hanem a dél-yorkshire-i biztonsági tanácsadó csoport (safety advisory group) fogja kimondani, ha ők "eltanácsolják" a városi rangadót, akkor nincs mese, semleges helyszínen kell megrendezni a mérkőzést.

Jürgen Klopp, a Liverpool szakvezetője egyszerűen látja a dolgot:

"Kit érdekel?... Ott lesz a pillanat az életünkben, hogy együtt ünnepeljünk, hát ünnepelni is fogunk, úgy, ahogy kell, és teljesen mindegy, hogy hol".