Társoldalunk:

A Diósgyőr nyerte a rangadót az NB I-ben

2020.05.30. 20:55

A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (OTP Bank Liga) 26. fordulójának szombat esti rangadóján a kupadöntős Mezőkövesd 1-0-ra kikapott a Diósgyőr otthonában.

A tabella alapján előzetesen a forduló előtt harmadik Mezőkövesd és az ötödik Diósgyőri VTK borsodi rangadója tűnt a legizgalmasabb párharcnak. A mezőkövesdiek kedden történetük során először jutottak a Magyar Kupa fináléjába, így feldobott állapotban léphettek pályára a miskolci összecsapáson. A hazaiak pedig a több mint két hónapos szünetet követően azon voltak, hogy folytassák a koronavírus-járvány előtt megkezdett jó sorozatukat: a piros-fehérek öt bajnoki találkozón nem találtak legyőzőre.

Újra meccsre mehettek a DVTK-szurkolók is. Persze szigorú szabályok betartása mellettForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A két borsodi csapat 14. élvonalbeli összecsapásán immár szurkolók előtt a Mezőkövesd felforgatott összeállításban lépett pályára, Kuttor Attila a szerdai kupadöntő miatt többek között az együttes sztárját, Cseri Tamást is csak a kispadra ültette le. Az első negyedóra helyzetek nélkül telt, egyik csapat sem mert igazán kockáztatni.

A 17. percben Hasani próbálkozott, ám 16 méterről a jobb kapufa mellé lőtt. A folytatásban is a DVTK próbálta irányítani a játékot, de az első igazán komoly lehetőségre továbbra is várni kellett, így a csapatoknak jól jött az első egészségügyi szünet. A rövid pihenő sem hozott nagy változást, hatalmas volt a küzdelem a középpályán, de a tizenhatos vonalához érve rendre becsúszott egy-egy hiba mindkét oldalon.

A mezőkövesdi Pekár László (b) és a diósgyőri Pedro Rui küzdelmeForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 41. percben Ivanovksi lépett ki a tizenhatoson belül, de az ötös vonalán becsúszva sem tudta már kapura kotorni a labdát. A hazai együttes mezőnyfölénye pedig a félidő utolsó perceiben sem eredményezett gólt, ahogy a kövesdi kontrák sem – még Berecz Markvárt elleni könyököse forrósította fel a végén a kedélyeket, de a vendég játékos megúszta sárga lappal az esetet – , így 0-0-s döntetlennel mehettek a csapatok az öltözőbe.

A szünetben Kuttor Attila hármat is cserélt – Cseri is beállt –, ebből is látszik, hogy nem igazán volt elégedett az első 45 percben mutatott teljesítménnyel. A cserék sem hoztak sok változást a második félidő elején, továbbra is a mezőnyben gyűrték egymást a csapatok, hatalmas volt a küzdelem és a taktikai harc, de mivel mindkét oldalon kiváló volt a védekezés, így továbbra is nehéz volt helyzetbe kerülni. 

A DVTK próbálta felgyorsítani a játékot, és a szélen a mezőkövesdi védelem mögé kerülni, de ez hiába sikerült egyszer-kétszer, a beadás rendre nem volt jó. A vendégek pedig a biztos védekezés mellett továbbra is a kontrákra építettek. 

Hatalmas volt a csata a borsodi rangadónForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 61. percben tapsolhattak a miskolci szurkolók, Márkvárt ugyanis lövésre szánta el magát 22 méterről, és nem is olyan sokkal lőtt kapu fölé. A 66. percben Kiss Tamás próbálkozott 16 méterről, de ebből sem lett gól, igaz Szappanosnak először a meccsen bravúrt kellett bemutatnia.

A másik oldalon nem sokkal később Cseri lőtt, de a lapos próbálkozást könnyedén védte Danilovics. 

Az utolsó negyedórában mindkét együttes próbálta megszerezni a három pontot érő találatot, így kicsit nyíltabbá is vált az összecsapás. A 82. percben egy hiba után szerzett vezetést a DVTK:Molnár Gábor lesről jött vissza labdáért, végül összeszedte azt, majd Farkas elhúzta a lábát, a büntetőt pedig Iszlai Bence magabiztosan értékesítette.

A hátralévő időben pedig már nem tudott egyenlíteni a meccset Karnitskiy kiállítása miatt tíz emberrel befejező Mezőkövesd, amely így vereséggel hangolt a szerdai, Honvéd elleni kupadontőre.

A meccs egyetlen gólját szerző Iszlai Bence az M4 Sport kamerája előtt értékelte a látottakat.

„Edzéseken nem gyakorlom a büntetőket, mert teljesen más, mint a meccseken. Általában a mérkőzések előtt két-három nappal eldöntöm, ha lesz tizenegyes, akkor hova lövöm. Szerencsére most is bejött. Itthon a szurkolóink előtt nem is lehetett más célunk, mint a győzelem."