Társoldalunk:

Kikapott Kisvárdán, egyre közelebb a kieséshez az Újpest

2020.05.30. 19:03

Sorozatban tizedik bajnoki találkozóján sem tudott nyerni az Újpest, amelyik ezúttal félórát emberhátrányban játszva 1-0-ra kapott ki a Kisvárda otthonában az OTP Bank Liga 26. fordulójának szombat délutáni mérkőzésén. Nebojsa Vignjevic csapata így továbbra is egyetlen ponttal előzi meg a tabellán a már kieső helyen álló, de egy mérkőzéssel kevesebb játszó Paksot.

Ha csak azt nézzük, hogy a Kisvárda a forduló előtt a hetedik helyen állt, akár azt is gondolhatnánk, hogy Bódog Tamás csapatának semmi gondja, ugyanakkor őket is csak három pont választja el a kieséstől. A hetedik meccsére készülő vezetőedző úgy érezte, hogy az elmúlt hetekben sikerült megfelelően felkészítenie a csapatát a folytatásra.

Az utolsó tíz bajnokijából csak egyet tudott megnyerni az Újpest, így nem csoda, hogy a lila-fehér csapat mindössze egy ponttal előzi meg a már kieső helyen álló Paksot. Nebojsa Vignjevics nem számíthatott bal oldali védőjére, Dzenán Burekovicra, akinek a helyén Balázs Benjámin kedzett, míg az első számú kapusnak, Filip Pajovicnak a mérkőzés előtt nem sokkal beállt a dereka, így Banai Dávid kapta meg a lehetőséget.

Az Újpest a Ferencváros ellen hazai pályán 1-0-ra elveszített derbivel, míg a Kisvárda a Honvéd elleni 5-1-es idegenbeli sikerrel „melegített" a bajnokira.

A 4. perc végén az Újpest rúghatta az első szögletet, de Dombó kapus biztos kézzel húzta le a labdát. A lelátóra visszatérő szurkolók fegyelmezetten tartották egymástól az előírt távolságot, de ettől még jól lehetett hallani a hazai szurkolók lelkesítő rigmusait.

A második újpesti szögletre egy jobbról beívelt várdai szabadrúgás volt a válasz, de egyik sem jelentett vészélyt a kapukra. Fernando Viana lövése a 18. percben viszont már kaput találta, Banainak nyújtozkodnia kellett, hogy szögletre tudja tenyerelni a labdát. Ekkor már percek óta a hazaiak játszottak mezőnyfölényben, az Újpest csak elvétve jutott el a várdaiak tizenhatosáig.

Az egészségügyi szünet után rögtön szögletet rúghatott a Várda, és csak Banai kapus bravúrjai mentették meg a fővárosiakat a góltól: előbb remekül jött ki Gosztonyi elé az öt és feles sarkán, majd a léc alól tornázta ki a 200. élvonalbeli meccsén pályára lépő egykori U20-as vb-bronzérmes emelését. A Kisvárda sorra rúgta a szögleteket, alakította ki a helyzeteket, az Újpest pedig teljesen a kapuja elé szorult.

A félidő hajrájára kicsit felpörögtek az események, és némi meglepetésre az Újpest állt közelebb a gólszerzéshez, de a 42. percben előbb Dombó védte Novothny Soma 15 méterről, fordulásból leadott lövését, majd Rácz Barnabás ismétlése pattant kifelé a jobb kapufáról. A vendég helyzetre egy életerős Gosztonyi-lövés volt a válasz, amit Banai ölelt magához.

A második félidőt egy cserével indította az Újpest, Rácz helyére a román Andreias Calcan érkezett a támadósorba. Segíteni azonban nem tudott, pláne miután tíz perc elteltével piros lapot kapott, miután a középpályán egy labdáért vívott harc során megütötte az ellenfelét.

A Kisvárda gyorsan érvényesítette létszámfölényét, egy jobb oldali beadásra Claudiu Bumba érkezett pontosan a 64. percben, és közelről a vendégek kapujának bal alsó sarkába pörgetett.

Úgy nézett ki, hogy az Újpest sorozatban tizedik bajnokiján sem fog tudni nyerni, pláne, hogy a Várda jobban is focizott, folyamatosan nyomást gyakorolva a vendégekre. Az élvonalban a legtöbb mérkőzést játszó lila-fehér csapat alig-alig mutatott NB I-es csapatra valló jeleket, egy-egy jó támadás szinte ünnepnek tűnt.

A hatperces ráadásban volt talán a legnagyobb helyzet az Újpest előtt, amikor egy szabadrúgást követően előbb Perosevics, majd Bacsa Patrik lövését védte nem kis bravúrral Dombó. Hiába voltak azonban az újpesti erőfeszítések, az eredmény már nem változott, a lila-fehérek, négy napon belül másodszor kaptak ki 1-0-ra, és egyre nehezebb helyzetből várhatják a folytatást.

 Az Újpest 1912 óta folyamatosan tagja az élvonalnak, a 20-szoros bajnok csapat a harmadik legerdményesebb magyar klub, amelyiknek azért már voltak nehéz időszakai. 1993-ban csak osztályozón maradtak bent az NB I-ben, miután 2-1-es összesítéssel (0-0 a Megyeri úton, 2-1-es gőzelem idegenben) harcolták ki az élvonalbeli tagságot. 2014-ben pedig, már Nebojsa Vignjevic irányítása alatt a csapat 13. lett az akkor még 16 csapatos NB I-ben.

Az Újpestnek az sem jó hír, hogy a hátralévő hét bajnokijából ötöt otthon játszhat, hiszen az idei szezont 12 hazai bajnokijából csak kettőt nyertek meg, ami még akkor is, ha az idei szezonban hol Zalagerszegen, hol a Fáy utcában kellett pályára lépniük.

Az Újpestre a következő mérkőzések várnak a folytatásra: Honvéd (otthon), Debrecen (o), Fehérvár (idegenben), Mezőkövesd (o), Ferencváros (i), ZTE (o), Kaposvár (o)

OTP Bank Liga, 26. forduló:
Kisvárda Master Good-Újpest FC 1-0 (0-0)
Kisvárda, 820 néző, v.: Bognár
Kisvárda Master Good: Dombó - Protic, Rubus, Cukalasz (Tischler, 62.), Lucas - Ene, Melnyik - Karaszjuk, Bumba (Obradovic, 96.), Viana (Simovic, 82.) - Gosztonyi (Sassa, 62.)
Újpest FC: Banai - Pauljevic, Ristevski, Heris, Balázs B. - Sedlacek (Perosevic, 84.), Onovo - Simon K. (Bacsa, 80.), Rácz B. (Calcan, a szünetben), Nwobodo - Novothny
gólszerző: Bumba (63.)
piros lap: Calcan (56.)
sárga lap: Bumba (34.), Viana (45+2.), Protic (90.), Melnyik (93.), illetve Onovo (35.), Heris (45+2.), Ristevski (91.)