23 éve szerezte minden idők leghíresebb szabadrúgásgólját Roberto Carlos

FOOT carré Vertical VICTOIRE ACCOLADE JOUEUR-SPORT
Roberto Carlos elképesztő gólt szerzett
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legemlékezetesebb gólját szerezte Robert Carlos 1997. június 3-án a francia fociválogatott ellen. A brazilok legendás ballábas védője az 1998-as világbajnokság főpróbájaként megrendezett Tournoi de France tornán tett egy lépést a halhatatlanság felé.

A bődületes erejű lövéseiről ismert brazil hátvéd 35 méterre Fabien Barthez kapujától állította le a labdát, gondosan ügyelve a szelep elhelyezkedésére. A kezdőkörből futott neki a rúgásnak, bal külsővel telibe találva a labdát, amely jobbról megkerülte a négytagú francia sorfalat. Ívéből úgy tűnt, hogy el fog suhanni a kapu mellett, ám nagyjából az ötös vonal magasságában a pályaív görbülete hirtelen leszűkült, a labda pedig a mozdulatlan Barthez legnagyobb meglepetésére a bal kapufa belső oldaláról a hálóba vágódott – olvasható egy 2010-es cikkben, amiben arról is írtak, hogy a fizikusok megállapították, miért írhatott le ilyen ívet Roberto Carlos lövése.

Roberto Carlos elképesztő gólt szerzett Forrás: AFP/Pascal George

A fizikában közismert a Magnus-hatás néven az iskolában is tanított jelenség. Ennek lényege, hogy egy önmaga tengelye körül forgó gömb (labda) egyenes vonalú mozgás helyett ívelt pályát ír le, mert felületére a forgás következtében nem egyformán hat a súrlódási erő. A röppálya ívét végső soron az aerodinamika (légellenállás, súrlódás) és a gravitációs erő közötti kölcsönhatás szabja meg.

„A brazil hátvéd olyan erősen megcsavarta a labdát, hogy az nem kör, hanem spirál alakú pályára került. Ez csakis azért sikerülhetett, mert a kaputól mért távolság meglehetősen nagy volt, és mert Roberto Carlos hatalmas erővel találta el a labdát" - magyarázta a fantasztikus lövést Christophe Clanet, a paliseau-i École Polytechnique fizikusa.