Társoldalunk:

Kieshet-e a Bundesliga legstabilabb csapata?

2020.06.05. 07:05

Egészen döbbenetes, amit a Werder Bremen szurkolóinak át kell élniük. A csapat hazai pályán mutatott teljesítményére nincsenek szavak ebben az idényben. Ha csak az idegenbeli meccseiket nézzük, a tabella első felében állnának. A Bremennél több Bundesliga-meccset egyetlen más együttes sem játszott. Az idei utolsó fordulóban jön az 1900. Bundesliga1-es összecsapásuk. Hogy az 1901.-et a 2020-21-es szezon rajtján játszhatja-e, az ma még nagy kérdés.

Pavlenka - Veljkovic, Vogt (Woltemade), Moisander - Selassie, Eggestein, Klaasen, Friedl (Augustinsson) - Bartels (Rashica), Selke (Sargent), Osako (Bittencourt). Edző: Florian Kohfeldt.

A német futballt jól ismerőkön kívül kevesen tudják, hogy milyen társaság ez. Pedig nem a régmúltban játszott találkozón állt így fel egy csapat, hanem szerdán este. Annak a klubnak a jelenlegi összeállítása ez, amelynek - csak a játék kedvéért - így is össze lehetne állítani az All Time All Star csapatát: Reck - Borowka, Höttges, Bratseth (Naldo) - Eilts, Diego (Herzog), Lisztes, Basler - Völler (Bode), Klose (Pizarro), Riedle (Ailton). Edző: Otto Rehhagel.

Így már nyilván mindenki tudja, hogy a Werder Bremenről van szó. Arról a csapatról, mely szerdán 1895. Bundesliga1-es találkozóját vívta. Soha ennél többet senki nem játszott a német első osztályban. A szezonzáró lesz az 1900. találkozója. Jelenleg erősen kérdéses, hogy az tét nélküli meccs lesz-e, esetleg azon ünneplik majd szurkolói a bentmaradást, vagy mély letargiába esnek a kiesés miatt. A Bundesliga 1963-as létrehozása óta eddig csak az 1980-81-es szezonban nem volt első osztályú a Bremen. Vagyis, negyven évvel ezelőtt esett ki először és eddig utoljára.

Most öt mérkőzéssel a zárás előtt kiesőhelyen áll. Nehéz, de nem reménytelen helyzetben. Vajon mi vezetett odáig, hogy ezt ki lehet jelenteni a négyszeres Bundesliga-bajnok, hatszoros Német Kupa-győztes, KEK-győztes gárdáról?

Minden a táblára van írvaForrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Gumzmedia/Nordphoto/Pool

Kicsit elaludtak a rajtnál, de szeptemberben és októberben egészen biztatóan teljesítettek. A 10-12. hely körül tartózkodtak a tabellán, megnyugtató távolságra a táblázat aljától. A gondok a 11. fordulóban kezdődtek. Elsősorban az eredményesség terén, mert a mutatott játék ekkor sem volt reménytelen. Viszont annak köszönhetően, hogy az utolsó négy őszi találkozóját elveszítette a Werder, a kiesőhelyen telelt. Ezen meccseken 1-13-as gólkülönbséget hozott össze. A 15. játéknap óta nem voltak bentmaradó pozícióban. Januárban és februárban ott folytatták, ahol a 2019-es év végén abbahagyták. Hat mérkőzésből ötöt elveszítettek. Ezeken 1-12-es gólkülönbséget produkáltak. Sérülések nehezítették a helyzetét, és hiába játszottak néha biztatóan, ennek nem volt eredménye. Azt nem lehet mondani, hogy meghaltak a szépségben, de abban a helyzetben ahová ők süllyedtek, sokkal melósabb produkció kell. Nagyon jókor jött nekik a kényszerleállás! Mert akkor nyolc pontra voltak a bentmaradástól és még az osztályozótól is négyre.

Ami érdekes, hogy a kényszerszünet alatt a vezetők nem hoztak új trénert Kohfeldt helyére. Ő egy 37 éves fiatalember, aki 2006, vagyis 23 éves kora óta edző a klubnál. Nyolc évig foglalkozott a fiatalokkal, aztán volt másodedző a profiknál, majd vezetőedző az amatőröknél. A vezetőséget dicséri, hogy bízik a klubhoz ezer szállal kötődő szakemberben. Ez persze annál a klubnál érthető, ahol Rehhagel és Schaaf is 14-14 évig ült a kispadon. Kérdés, a szentimentalizmus nem okozza-e a csapat bukását? Talán úgy gondolkoznak a sorsáról dönteni hívatottak, hogy a mutatott játékkal nincs gond, előbb-utóbb az eredmények is jönnek. Meg talán érzik a saját felelősségüket is a keret összegereblyézése miatt. Mert egy ilyen múltú csapat szurkolói ennél többet érdemelnének.

Florian Kohfeldt (balra), a Werder edzője, akit még mindig nem rúgtak kiForrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Gumzmedia/Nordphoto/Pool

Úgy tűnik nem volt rossz ötlet bízni az edzőben a tavaszi szünetben. Ugyan az újrainduláskor még szánalmas volt a csapat a Leverkusen ellen, ám ezt követően jött két győzelem és egy döntetlen. Így visszajött a remény és ez akkor is igaz, ha a szerdai találkozón a Frankfurttól kikaptak és ezzel elmulasztották a lehetőséget, hogy elkerüljenek a kieső helyről. Ezen a találkozón ötlettelenül játszottak.

A labda kihozatala nehézkes, a támadás építése körülményes volt. A hátul tevékenykedőket könnyen zavarba lehetett hozni, még a rossz formában érkező Frankfurt ellen is védekezéskor 5-4-1-es szerkezetre kényszerült, és képtelen volt huzamosan rákényszeríteni akaratát ellenfelére. Nincs ez így minden mérkőzésén, hiszen tavasszal a Német Kupában jó volt nézni a Dortmund ellen és Lipcsében is volt egy jó félideje. De ilyenek a közvetlen vetélytársairól is elmondhatóak. Az egyetlen mögötte lévő csapat, a Paderborn talán több mérkőzésen tett jobb benyomást a nézőkre. És a közvetlenül előtte álló Düsseldorf meg talán kevesebben. Tudjuk jól, hogy nem ez számít.

A sorsa tulajdonképpen a saját kezében van. Hátránya jelenleg a bentmaradó 15. hellyel szemben három pont, az osztályozót jelentő tizenhatodikkal kettő. Előbbin a Mainz, utóbbin a Düsseldorf van. Utaznia kell a Paderbornhoz és a Mainzhoz. Fogadja a Wolfsburgot, a Bayernt és a Kölnt. Elvileg ez kellemetlen, de ha azt nézzük, hogy a szezonban nagyságrendekkel eredményesebb idegenben, mint otthon, akkor reményt keltő.

Ugyanis otthon botrányosan teljesített: mindössze egyszer nyert, háromszor játszott döntetlent és tízszer kapott ki. A Weserstadionban vereséget szenvedett a Mainztól, a Düsseldorftól és a Paderborntól. Pedig ezt a hármat kell megelőznie, de minimum kettőt közülük. 14 hazai meccsén szerzett 9 gólt. Ilyen mérleggel nem érdemli meg, hogy jövőre is első osztályú legyen. De szerencséjére csak a meccsek felét kell Brémában játszania.

És az idegenbeli mérlege annyira jó, hogy azzal a tabella első felében lenne: 5 győzelem, 4 döntetlen és 6 vereség. Több, mint háromszor annyi pontot szerzett idegenben, mint otthon. Nyert Wolfsburgban, Gelsenkirchenben, ikszelt Leverkusenben és Dortmundban. Ha a hátralévő öt fordulóban a két közvetlen vetélytársa elleni mérkőzésén nyer, és az utolsón a Köln ellen is (amely számára akkor már vélhetően nem lesz tét), akkor ezzel a kilenc ponttal elérheti akár a 15. helyet is.

A Frankfurt elleni 3-0-s vereség után szomorúan hagyták el a pályát a brémai játékosokForrás: Picture-Alliance via AFP/Stuart Franklin

A Düsseldorf két ezüstéremért harcoló csapattal találkozik még, egy Európa-ligáért hajtóval és két vele azonos szinten lévő gárdával, az Union Berlinnel és az Augsburggal. A Mainzra szinte ugyanez igaz, a Bremenen kívül játszik két ezüstéremért versenyt futóval, valamint az alul szenvedő Augsburggal és Frankfurttal.

Megjósolhatatlan a kiesés elkerüléséért vívott harc végkimenetele. A legkevesebb gólt szerző és legtöbbet kapó Werder mellett semmilyen szakmai érv nem szól. Öt kemény találkozó vár rá, ahol az elvégzett munka mellett a szerencsében is bíznia kell. Vagy követi a Hamburgot, a Stuttgartot és a Nürnberget.