Társoldalunk:

Ha ismét félbeszakad a Serie A, akkor nem hirdetnek bajnokot

2020.06.08. 19:02

Amennyiben a koronavírus-járvány miatt ismét félbeszakadna az olasz labdarúgó-bajnokság, akkor nem hirdetnek győztest a Serie A-ban.

A hétfői szavazáson, amelyen három klub nem vett részt, egyhangúlag úgy döntöttek a csapatok képviselői, hogy amennyiben nem tudják befejezni a bajnokságot, akkor a végső sorrendet rájátszással, vagy az előre meghatározott algoritmus alkalmazásával állapítják meg, de ez esetben nem avatnak bajnokot.

Az újabb leállás esetén az együttesek a rájátszást preferálnák, de ha az időbeli korlátozás, vagy a járványhelyzet súlyosbodása miatt nincs lehetőség a befejezésre, akkor minden csapatnak kiszámolják az otthon és idegenben szerzett átlagpontszámát, és azt felszorozzák a hátralévő hazai és vendégmeccsek számával.

A Lazio és a Juventus is a bajnoki címért küzdForrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A jelenlegi tervek szerint jövő szombattól folytatódna és augusztus 2-án érne véget a Serie A, amely március 9-én szakadt félbe. A befejezésre augusztus 20-ig van lehetőség. Az élvonalból még 12 forduló és további négy találkozó van hátra, a sorozatban kilencedik diadalára hajtó Juventus egy ponttal előzi meg az SS Laziót.

Az olasz szövetség (FIGC) arra figyelmeztette a klubokat, hogy tartsák be a szigorú egészségügyi előírásokat, mert - az eset súlyosságától függően - akár kizárással is büntethető az a csapat, amely megszegi a szabályokat.

A hétfői ülésen arról is döntés született, hogy Olaszországban szeptember 1-től, október 5-ig tart majd a nyári átigazolási időszak.