Vágólapra másolva!
Három hónap szünet után június 11-én, este a sevillai városi rangadóval folytatódik a spanyol labdarúgó-bajnokság. Egyelőre a járványveszély miatt nézők nélkül indul újra a La Liga, azonban Javier Tebas ligaelnök nem zárta ki, hogy már a hátralévő 11 fordulóban visszatérhetnek a szurkolók a lelátókra. A Barcelona és a Real Madrid versenyfutása mellett a Bajnokok Ligája-indulásért, és a kiesés elkerüléséért is hatalmas csata várható, ez mindenképpen egyedülállóvá teszi a spanyolt az újrainduló topligák közül. Diego Forlán, a liga egyik nagykövete az Origo Sportnak elmondta, miért lesz különleges a folytatás.

Spanyolország a koronavírus-járvány egyik kezdeti gócpontja volt. Az Ibériai-félszigeten csak nagy nehezen sikerült megállítaniuk a fertőzést, amit jó néhány futballista is elkapott. A szakértők szerint a Valencia-Atalanta BL-nyolcaddöntős párharcnak kulcsszerepe volt abban, hogy elterjedjen a vírus a két országban.

A Valencia március 10-én játszotta a visszavágót, és esett ki 8-4-es összesítéssel. Az ellenfél a járvány első európai gócpontjából, Lombardia tartományból érkezett a Mestallába – nem kellett volna. A Valencia játékosainak 35%-a produkált pozitív tesztet március közepén. Ez óvatos becslések szerint is legalább tíz embert jelent. Hiába volt zárt kapus a mérkőzés, a szurkolók a stadion mellett közösen drukkoltak csapatuknak.

Valencia-Atalanta BL-mérkőzés a stadionban és a stadion mellett Forrás: AFP

Még szintén márciusban a Deportivo Alavés tizenöt, az Espanyol pedig hat fertőzöttet diagnosztizált.

A legrosszabbul a Real Madrid korábbi elnöke, Lorenzo Sanz járt, aki március 26-án – 76 éves korában – életét vesztette a koronavírus-járványban.

A futballisták közül még májusban is voltak páran, akiknek pozitív lett a tesztjük: Renan Lodi (Atlético Madrid), Alex Remiro (Real Sociedad) és Yangel Herrera (Granada) neve derült ki az öt játékosból.

Arról, hogy miként történtek az edzések a karanténban, illetve mennyire visel meg egy profi labdarúgót a három hónapos bezártság és játék nélküliség, az Enis Bardhival készült interjúnkban olvashatnak. A Levante jelenlegi, az Újpest korábbi középpályása a La Liga egyik legjobb szabadrúgás-specialistájává nőtte ki magát az elmúlt három évben.

A show-nak azonban mennie kell tovább, így Javier Tebas ligaelnök vezetésével már az utóbbi eset előtt megszületett a terv a folytatásra. Ezt a javuló járványügyi adatok, valamint a Bundesliga sikeresnek bizonyuló példája tovább serkentette.

Május 29-én hivatalossá vált, hogy a bajnokság június 11-én folytatódik.

Ez azért különösen örömteli, mert egy ennyire szoros és izgalmas szezonban, ahol 11 fordulóval a vége előtt még minden fontos kérdés nyitott, igazságtalan lett volna, ha nem a pályán dőlnek el a dolgok.

A sors akarta úgy, hogy „A nagy derbi"-vel (El Gran Derbi) vegye kezdetét a szezon utolsó harmada. Kérdés, mennyit veszít bájából a Sevilla FC és a Real Betis városi rangadója úgy, hogy üres lelátók előtt zajlik. A Betis az előző játéknapon 2-1-re legyőzte a Real Madridot, amivel Zinédine Zidane csapata – a nyertes El Clásico után – visszaszorult a Barcelona mögé a tabellán.

Julen Lopetegui ezúttal Sevillában bizonyítja, hogy igenis kiváló szakember Forrás: AFP/Jose Luis Contreras

A Sevilla a harmadik helyről várja az ősi rivális elleni folytatást.

Miután Julen Lopeteguit 2018-ban négy hónap alatt előbb a spanyol válogatottól, majd a Real Madridtól is kirúgták egy nagyon kényes szituációt követően, Sevillában ismét bizonyítja, hogy igenis kiváló szakember.

A baszk edző 20 mérkőzésen irányította a nemzeti csapatot, és sikeresen levezényelte a generációváltást, aminek következtében veretlen maradt a kispadon.

A Sevilla sorsolása nagyon nehéznek tűnik, mégis ők okozhatják az egyik legnehezebb feladatot a Barcelonának. Június 19-én játszik egymással az első és a harmadik helyezett. Lopetegui együttesére három nehéz idegenbeli mérkőzés (Villareal, Bilbao, Sociedad), valamint a Valencia elleni utolsó forduló vár, utóbbin még az is lehet, hogy a két csapat a BL-indulásért játszik ki-ki mérkőzést.

A Sevilla mellett a Real Sociedad, a Getafe, az Atlético Madrid és a Valencia van még nagy csatában a Barca és a Real mögötti két BL-helyért.

Vajon összekapja-e magát az Atlético Madrid, mely a Liverpool elleni BL-nyolcaddöntő hosszabbításáig hadilábon állt a gólszerzéssel? Vagy tovább folytatódik Diego Simeone csapatának vesszőfutása, és „lecsúsznak" az Európa-ligába? A 27 mérkőzésen szerzett 31 gól nagyon kevés. Ha ez így folytatódik, az ebben a szoros versenyfutásban nem biztos, hogy elég lesz a 3-4. helyre – még ha Jan Oblak a mindent is kivédi hátul, akkor sem.

Az Atlético Madrid a BL-címvédő Liverpool kiejtése után bizakodhat, hogy végre rátalál a helyes útra Forrás: AFP/Javier Soriano

A Getafe játékával vallatni lehetne, mégis kiválóan működik, amit José Bordalás kitalált. Amellett, hogy az 5. helyen várják a folytatást, az Európa-ligában kiverték az Ajaxot a nyolcaddöntőben, és az Inter sem mehet biztosra ellenük augusztusban.

Martin Ödegaard a szezon legjobb játékosa címre is esélyes lehet eddigi teljesítménye alapján.

A Real Madrid kölcsönjátékosa kétévnyi hollandiai vendégszereplést követően ezúttal a fiatalokra építő, BL-indulást érő 4. helyen álló Real Sociedaddal ér el nagy sikereket. A liga egyik legszebben játszó együttese a baszk rivális Athletic Bilbao ellen a Spanyol Kupa döntőjében is jó eséllyel pályázhat a trófeára.

Kérdés, mikor rendezik azt a találkozót, amikor

a bajnokságban július 12-ig minden nap lesz legalább egy mérkőzés.

A végletekig kiélezve, egyenlő feltételekkel

A következő bő egy hónapban még 33-33 pontot szerezhet a Barcelona és a tőle két ponttal lemaradó Real Madrid is, így még mindig nyitott a legfontosabb kérdés Spanyolországban. Ha nem egy három hónapos szünet után lennénk, akkor ki lehetne jelenteni ilyen dolgokat:

  • mindkét csapatnak meg kell nyernie az összes, amúgy könnyűnek tűnő hazai mérkőzéseit;
  • mindkét csapatnak két-három nehéz feladatot kell megoldania idegenben (Barcelona: Mallorca, Sevilla, Villareal; Real: Sociedad, Bilbao);
  • amelyik csapat négy fordulóval a vége előtt az élen áll, az lesz a bajnok.
Messi hetedik gólkirályi címe gyakorlatilag biztosnak tekinthető, a bajnokság megnyeréséért még komoly harcot kell vívnia Zidane-ékkal Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Mondjuk eddig a Bundesligában úgy tűnik, hogy pont a két német élcsapatot, a Bayern Münchent és a Borussia Dortmundot zavarta meg a legkevésbé a leállás. A Real a 80 ezres, felújítás alatt álló Santiago Bernabéu helyett a valdebebasi edzőközpontban fejezi be a bajnokságot, ennek csak akkor lehet hatása a végkimenetelre, ha mondjuk júliusban már beengedik a nézőket a stadionokba.

Dolgok, amiknek ennél nagyobb hatása lehet a párharcra:

  • a Realnál Zidane a bőség zavarával küzd a támadósorban, a Barcában ennél egyértelműbb a helyzet – és még Luis Suárez is visszatér, hogy újra összeálljon a Messi, Griezmann, Suárez támadótrió;
  • hány meccset kell a 35 fokos spanyol nyárban játszania a két csapatnak – ezt kiküszöbölendő a sok 22 órai meccskezdés;
  • egymás elleni mérlegben - hosszú idő után ismét - a Real áll jobban (hazai pályán 2-0, idegenben 0-0) – vagyis a fővárosiaknak két ponttal kell csak többet szerezniük a katalánoknál
Tíz játékos három posztra. Vajon kikkel képzeli el a folytatást Zidane? Forrás: Marca

Mivel még a bajnoki cím és a BL-helyek is nyitottak, ezért a kiesés elkerüléséért vívott küzdelem Spanyolországban nem fog akkora figyelmet kapni, mint mondjuk a Premier League-ben, ahol szinte az összes érdemi kérdés eldőlt már a szünet előtt. Matematikailag még a 3. helyezett Sevilla is kieshet – ennyit a tréfáról. Komolyra fordítva még a 14. helyen álló Alavés sem érezheti magát biztonságban.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 27 20 1 6 56-18 38 66
D
GY
D
GY
D
I
2.
Girona 27 18 4 5 57-33 24 59
D
V
V
GY
V
I
3.
Barcelona 27 17 3 7 56-34 22 58
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Atletico Madrid 27 17 6 4 54-29 25 55
D
V
GY
D
GY
I
5.
Athletic Bilbao 27 14 5 8 46-26 20 50
GY
D
GY
V
D
I
6.
Real Betis 27 10 5 12 32-28 4 42
D
GY
D
GY
V
I
7.
Real Sociedad 27 10 7 10 37-29 8 40
D
V
GY
V
V
I
8.
Valencia 26 10 9 7 31-31 0 37
V
GY
V
D
D
I
9.
Las Palmas 27 10 10 7 29-29 0 37
D
GY
V
D
D
I
10.
Osasuna 27 10 11 6 31-37 -6 36
V
GY
GY
D
GY
I
Teljes lista

Lionel Messi hetedik gólkirályi címével egy újabb történelemkönyvbe írhatja be magát.

Jelenleg Telmo Zarrával áll holtversenyben ezen listán, és nagyjából 1,02-es oddsot adnánk arra, hogy másfél hónap múlva az argentin ismét történelmet ír. Karim Benzema öt góllal van tőle lemaradva. A franciának akkora bravúrra van szüksége, mint amilyet Diego Forlán a 2008-09-es szezonban bemutatott – az uruguayi az utolsó 11 fordulóban 13-szor talált a kapuba, öttel többször, mint az addig élen álló Samuel Eto'o.

A La Liga nagykövete a folytatásról, és egy régi-új ismerősről is beszélt

A bajnokság újraindításának örömére, és persze az érdeklődés újbóli felkorbácsolása miatt a spanyol élvonal küzdelmeit szervező La Liga a közép-európai régiót is igyekszik bevonni a hírverésbe. Ennek megfelelően

kedden délután online sajtótájékoztató keretében Montevideóból kapcsolták a La Liga egyik nagykövetét, Diego Forlánt.

A vb-bronzérmes (és holtversenyben aranycipős) uruguayi csatár ma már egykori klubja, a montevideói Penarol edzője, ahol most szintén áll a bajnokság, de augusztusban újra elkezdődnek a küzdelmek.

– mondta el kérdésre válaszolva.

Diego Forlán kétszeres La Liga-gólkirály volt, jelenleg a liga nagykövete Forrás: ddp images via AFP/David Hecker

„Ez nagyszerű dolog, ami nagyon jót tesz a La Ligának, és jó a nézőknek is.

A szoros küzdelem mindig azt jelenti, hogy sok a jó csapat, és végig izgalmas, érdekes lesz a bajnokság.

A tabella mindkét végén 6-7 csapat harcol, és - ha választanom kell -, akkor azt mondom, hogy engem a bajnoki címért és a Bajnokok Ligája-helyekért folyó csata érdekel jobban" – mondta Forlán az Origo Sport azon kérdésére, hogyan látja az elmúlt évek egyik legszorosabb szezonját.

Arra a kérdésünkre, hogy melyik csapat, vagy melyik játékos volt szerinte eddig a szezon meglepetése, a következőt válaszolta:

– mondta, egy másik kérdésre válaszolva pedig azt is elárulta, ha csak egy játékost vihetne haza a Penarolhoz, de az bárki lehetne, akkor bizony a Real Madrid 21 éves középpályását választaná.

Megkerülhetetlen téma volt Vadócz Krisztián személye, akivel több ponton is összeér a karrierjük. Volt közös időszakuk a La Ligában, amikor Forlán az Atlético Madrid, a magyar középpályás pedig az Osasuna játékosa volt – a két csapat 2009 tavaszi összecsapásán mindketten gólt is szereztek. Ezenfelül játszottak együtt az indiai Super Ligában a Mumbai City, illetve Hongkongban a Kitchee csapatában. Most pedig már a játékosa Vadócz, akiről nagyon jó véleménnyel van.

Vadócz Krisztián (balra) három szezont játszott a spanyol bajnokságban Forrás: AFP/Diego Tuson

Hogy miért váltott, azt nem tudom, de ez mindenkinek a saját döntése. Én azt tudom mondani, hogy amikor szükségem volt egy technikás, jó középpályásra, mindjárt rá gondoltam, ő pedig örömmel jött. A Penarolnál mindenki nagyon kedveli, és mindenki nagyon elégedett vele. Egy igazi, szorgalmas profi, akinek remek a hozzáállása a munkához."

Forlán három hónapja dolgozik vezetőedzőként, és mint elmondta, már megszokta, hogy az oldalvonal másik oldalán áll, de tény, hogy most nagyobb rajta a nyomás, mert a Penarolnál mindig győzni kell, és ez nem könnyű feladat.

Szavazzon!

Ki nyeri a La Ligát?