Diadal, bánat és a búcsú - Benedek Tibor élete képekben

Horizontal
Hungary's players dump their coach Tibor Benedek (L) into the pool as they celebrate after winning the men's water polo final match Montenegro vs Hungary at the FINA World Championships at the Bernat Picornell swimming pool in Barcelona on August 3, 2013. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Életének 48. évében, súlyos betegség után meghalt Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya 2020. június 18-án. Benedek Tibor fantasztikus pályafutását képekkel idézzük fel.

Az év legjobb magyar vízilabdázójának négyszer (1992, 1993, 1994, 2002) választották meg, 2000-ben beszavazták az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába. Az év legjobb magyar szövetségi kapitányának egyszer (2013) választották meg. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2004) és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2008) kitüntetést is. 2008-ban Budapest díszpolgára lett, 2015-ben bekerült a vizes sportágak Hírességek Csarnokába (ISHOF), 2016-ban tenyérlenyomata felkerült a Magyar Sportcsillagok Falára, egyike annak a tíz vízilabdázónak, akik háromszor nyertek olimpiai aranyérmet.

1990 januárjában Konrád János szövetségi kapitány meghívta a felnőtt válogatott bő keretébe az akkor 18 éves Benedek Tibort. Sorozatban három bronzérmet nyert a nemzeti csapattal: nyáron a Seattle-i Jóakarat Játékokon és a Nemzetek Kupáján, majd 1991 januárjában a perthi világbajnokságon.

Az ausztráliai Perthben 1991. január 3-án kezdődő vízilabda-világbajnokságra készülő magyar válogatott tagjai, köztük Benedek Tiborral a lenti sorban jobbról a második helyen Forrás: MTI/Németh Ferenc

1992-ben ott volt a válogatottal a barcelonai olimpián. Bár a csapat csak a hatodik helyen végzett, Benedek Tibor hét mérkőzésen 22 gólig jutott, ezzel az akkor 20 éves játékos lett a legeredményesebb a magyar válogatottban. Ezen az olimpián figyeltek fel rá igazán a szakemberek.

Benedek Tibor (j) és Taylor küzdelme a labdáért az Ausztrália-Magyarország vízilabda-mérkőzésen a XXV. nyári olimpiai játékokon Barcelonában Forrás: MTI/Németh Ferenc

1994-ben a klubcsapatával, az UTE-val a Mladost Zagreb és a Posillipo Napoli kiejtése után bejutott a BEK-döntőbe, ahol a CN Catalunya ellen szerezte meg a címet. Április 30-án a Szuperkupa döntőjében legyőzte az olasz Pescara csapatát is Benedek vezérletével a magyar együttes. Ez a Szuperkupa-döntő hozta meg számára az országos ismertséget. A meccset szombaton este játszották, a Magyar Televízió élőben közvetítette. Akkor még csak két tévécsatorna volt az országban (MTV, Duna), a Szuperkupa-meccset több millió néző követte figyelemmel.

Hazaérkezett Pescarából az UTE vízilabdacsapata, miután április 30-án a Szuperkupa döntőjében legyőzte az olasz Pescara csapatát. A képen: boldog újpesti játékosok és szurkolók, középen Benedek Tibor a Szuperkupával Forrás: MTI/Németh Ferenc

Az 1996-os atlantai olimpián a magyar válogatott Benedek Tiborral sokáig veretlenül menetelt, ám az elődöntőben a spanyoloktól kikapott 7-6-ra.

Gerendás György edző Benedek Tibort vigasztalja a Magyarország-Spanyolország vízilabda-mérkőzés után az atlantai nyári olimpián. A mérkőzést a spanyol csapat nyerte, így ők jutottak a döntőbe Forrás: MTI/Földi Imre

Benedek Tibor ismét a legeredményesebb magyar játékos volt, nyolc meccsen 19 gólig jutott. Az olaszok elleni bronzmeccsen (18-20) négy találatot jegyzett az olimpia egyik legjobb játékosa. Mivel nem sikerült az éremszerzés, Horkai György szövetségi kapitányt le is váltották.

Benedek Tibor volt az 1996-os olimpia egyik legjobbja Forrás: Getty Images/Jamie Squire

1999 júniusában az olasz bajnoki döntőbe jutott az akkori klubcsapata, a Róma. Az utolsó összecsapáson Benedek Tibor négy góljával segítette csapatát a bajnoki címhez. Augusztusban viszont nyilvánosságra került, hogy az elődöntő során végzett doppingvizsgálat Benedeknél pozitív eredményt hozott. Mintájában kis mennyiségű clostebolt találtak, amely Benedek véleménye szerint gombásodás ellen használt kenőcse útján juthatott a szervezetébe. Szeptember 1-jén, egy nappal a firenzei Eb előtt, az Olasz Olimpiai Bizottság az Olasz Úszó Szövetséghez utalta az ügyet, de a játékos felfüggesztését helybenhagyta. Benedek eltiltása végül nyolc hónap lett, amely április 28-án járt le. Eltiltása után Benedek Tibor visszakerült a válogatott keretébe, amely Sydney-ben olimpia aranyérmet nyert. Az oroszok elleni döntőben a 13-6-os győzelemből négy góllal vette ki részét. 24 évvel a montreali olimpia után jött össze újra az aranyérem.

A magyar férfi pólóválogatott aranyérmet nyert a 2000-es olimpián, Benedek Tiborral a soraiban Forrás: AFP/Greg Wood

2000. október 14-én Benedek Tibor, a vízilabda-válogatott tagja Mádl Ferenc köztársasági elnöktől kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést.

Mádl Ferenc átadja a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Benedek Tibornak Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A 2003-as barcelonai világbajnokságon aranyérmet nyert a válogatott. Az elődöntőben a görögöket (9-8), a fináléban az olaszokat (11-9) verte hosszabbítás után Kemény Dénes csapata, benne Benedek Tiborral. Már csak azért is kiemelkedő volt az a siker, mert világbajnokságon 1973 után lett ismét aranyérmes a férfi pólócsapat.

A 2001-es vízilabda Európa-bajnokság férfi A csoport mérkőzésen a Hajós Alfréd uszodában a magyar együttes 10:7-re nyert a holland csapat ellen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 2004-es athéni olimpia előtt a magyar olimpikonok nevében Nagy Tímeával együtt tették le a sportolók fogadalmát. Az ötkarikás játékokon 1956 után először sikerült a címvédés. A szerbek elleni döntőben hatalmasat harcolt a Benedek Tibor fémjelezte magyar válogatott, amely az utolsó negyedet 3-0-ra hozta a fináléban.

Benedek Tibor a 2004-es olimpián az oroszok elleni elődöntőben is remekelt Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

2005 májusában szívritmuszavarai miatt lemondta a válogatottságot. 2007 februárjában jelezte, hogy egészségi állapota újra lehetővé teszi a válogatott szereplést. Kemény Dénes szövetségi kapitány beválogatta a vb-n szereplő csapatába. A csapatkapitányposztról Kásás Tamás lemondott Benedek javára, a válogatottal pedig ezüstérmet szerzett a világbajnokságon.

2007-ben szerepelt 400. alkalommal a nemzeti csapatban Benedek Tibor Forrás: AFP/William West

2008-ban az akkor 36 éves Benedek Tibor az ötödik olimpiáján 10 gólig jutott, csak Biros Péter volt nála is eredményesebb (13 találattal) az újabb, immár sorozatban harmadik magyar aranyérmet hozó ötkarikás játékokon. A magyar csapat az elődöntőben Montenegrót 11-9-re, míg a fináléban az Egyesült Államokat 14-10-re verte.

2008-ban lett meg a sorozatban a harmadik magyar olimpiai aranyérem Forrás: AFP/Fred Dufour

A 2011-es sanghaji világbajnokságon Kemény Dénes mellett már másodedző volt Benedek Tibor, majd a 2012-es londoni olimpián is ott volt segítőként, de a negyedik aranyérem már nem jött össze, az 5. helyen végzett a válogatott. 2013. január 10-től már Benedek volt a szövetségi kapitány. Az első sikerre nem is kellett sokat várni, a 2013-as férfi vízilabda-világbajnokságon Barcelonában győzelemre vezette csapatát.

Benedek Tibor szövetségi kapitányként is világbajnok lett Barcelonában, 2013-ban Forrás: AFP/PIERRE-PHILIPPE MARCOU/Pierre-Philippe Marcou

Benedek Tibor, a vízilabda-válogatott szövetségi kapitányát választották 2013-ban az év legjobb szövetségi kapitányának. A díjat Kemény Dénestől, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökétől vette át.

Budapest, 2013. december 19. Benedek Tibor, a vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya felemeli az év legjobb szövetségi kapitányának járó díjat Forrás: MTI/Beliczay László

A 2014-es hazai rendezésű Európa-bajnokságon Benedek Tibor irányításával a csapat ezüstérmet szerzett. A csapat teljesítménye a 2016-os riói olimpián elmaradt az Európa-bajnokságon nyújtottól, kikapott Montenegrótól a negyeddöntőben, és végül az ötödik helyen zárta a tornát. Benedek Tibor október 20-án jelentette be, hogy az év végén távozik a nemzeti csapat éléről. Ezt követően a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagjává választották, illetve dolgozott az UVSE szakmai igazgatójaként és edzőjeként is.

Benedek Tibor szövetségi kapitány a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében vívott Magyarország-Szerbia mérkőzésen. Forrás: MTI/Kovács Tamás

2017-ben még vízbe ugrott a 40+-os korcsoport döntőjében játszott Millennium - Szentpétervár találkozón a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. Az olimpiai bajnokok alkotta magyar férfi vízilabdacsapat 16-3-ra győzött.

A Millennium játékosai ünneplik győzelmüket a medencében a masters korosztályú vizes világbajnokság férfi vízilabdatornáján a 40+-os korcsoport döntőjében Forrás: MTI/Czagány Balázs

2020. május 1-jével visszavonult minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől.

Nem is olyan régen jelentette be a visszavonulását a vízilabdától Benedek Tibor Forrás: UVSE/Facebook

2020. június 18-án, 47 éves korában halt meg hosszan tartó betegség után.