Franciaországban nem támogatják a focibajnokság létszámbővítését

Kylian Mbappé
Paris Saint-Germain's French forward Kylian Mbappe celebrates after scoring a goal during the French Cup semi-final football match between Olympique Lyonnais (OL) and Paris Saint-Germain (PSG) at the Groupama Stadium in Decines-Charpieu, centraleastern France, on March 4, 2020. (Photo by Philippe DESMAZES / AFP)
Vágólapra másolva!
A Francia Labdarúgó Liga (LFP) vezetése nem támogatta a 2020/21-es idényre vonatkozóan az élvonalbeli bajnokság létszámának növelését.

A francia legfelsőbb bíróság múlt kedden helybenhagyta az első- és másodosztályú bajnokság áprilisi félbeszakításáról, majd befejezéséről szóló döntést, ugyanakkor arra utasította a ligát: vizsgálja felül a következő szezonra tervezett bajnoki versenykiírást. A létszámemelés lehetőségének meghagyásával a kieső Amiens és Toulouse számára maradt némi remény az élvonalbeli szereplésre.

A Ligue 1 2019-20-as szezonját nem fejezték be a koronavírus-járvány miatt Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A liga vezetése azonban pénteken elvetette a 22 csapatos élvonalbeli bajnokság ötletét: két tartózkodás mellett 23 szavazat érkezett a 20 csapatos folytatásra. A javaslatot kedden a liga közgyűlésének kell jóváhagynia, majd jövő pénteken a szövetség közgyűlése véglegesíti.

Kiemelték:

a szövetséggel történt egyeztetést követően arra jutottak, hogy azért nem lehet megrendezni a szezont 22 együttessel, mert az így sűrűbb versenynaptár a játékosok egészségi állapotát veszélyezteti,

miközben szerződésben foglalt kötelezettségeik vannak a televíziós jogokat birtokló műsorszolgáltatók felé.

Az európai topbajnokságok közül egyedüliként befejezettnek nyilvánított Ligue 1 következő kiírásának küzdelmei augusztus 23-án kezdődnek.