Meglepetés lesz, ha a Bayern München nyeri a Bajnokok Ligáját?

Bayern München
firo, Sport: Soccer: DFB-Pokal, season 2019/2020, semi-final, 10.06.2020, FC Bayern Munich - Eintracht Frankfurt 2: 1 goal, jubilation left to right Leon Goretzka, David Alaba, goalschuetze Robert Lewandowski, Leon Dajaku, Alphonso Davies (Bavaria) given after video evidence Photo: Lennart Preiss / Witters / Pool | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Egészen káprázatos teljesítménnyel nyerte meg a német labdarúgó-bajnokságot és a Német Kupát is a Bayern München, amely az őszi idényben a 7. helyen is állt a Bundesligában. A 7 pontos hátrányt könnyedén tüntette el a bajor szupercsapat, amely a szokatlan BL-lebonyolítás nagy nyertese lehet.

2020. július 4. be fog kerülni a labdarúgás történelemkönyvébe. A Bayern München olyan dolgot vitt véghez, ami józan ésszel szinte fel sem fogható.

Hat órán belül két sorozatban is az élen végzett. Este 10 körül megnyerte a Német Kupát, míg délután 4-kor az amatőr csapata a Bundesliga3-at.

És még csak azt sem lehet mondani, hogy a két gárdának semmi köze egymáshoz, hiszen a harmadosztály legjobbjának bizonyuló társaságból a szezon során heten is pályára léptek a nagyok között, valamint további játékosokat is neveztek egy-egy mérkőzésre. Vagyis akármilyen összetételben léptek pályára az idei naptári évben a Bayern München négycsillagos címerével ellátott mezében labdarúgók, azok folyamatosan átgázoltak a szembejövőkön.

Érdemes visszatérni a Werder Bremen-Bayern találkozóra. Ott a hazai pályán játszó Werder a 67. percben majdnem egy perc alatt végzett el egy bedobást. Szemtelenül húzta az időt, hogy védje a neki kedvező állást – gondolná egy labdarúgásban jártas ember, aki nem látta a meccset. Csakhogy ekkor a Bayern 1-0-ra vezetett Brémában, így a hazaiak a számukra kellemetlen állásnál nem kapkodtak. Szimbolikus volt ez a kép.

Nem ad esélyt ellenfeleinek a közelmúltban a bajor csapat Forrás: AFP/Martin Meissner

Jellemző az egész tavaszra. A Bayern minden ellenfele várta a találkozó végét. Csak legyenek már túl az egészen. Aztán lapozzunk és a következő mérkőzésen majd megpróbáljuk a pontszerzést. Baseballban lehet ilyen jeleneteket látni, amikor egy ütőjátékostól annyira fél egy dobó, hogy olyan távol dobja tőle a labdát, hogy az ne üthessen bele. Ezzel ugyan kellemetlen helyzetbe hozza csapatát, de kisebb a baj, mintha a vele szemben álló ütne egy nagyot a labdába.

A Bayern 2020-ban 17 bajnoki mérkőzéséből 16-ot megnyert.

Ezen kívül győzött négy Német Kupa-találkozón és 3-0-ra diadalmaskodott a Chelsea vendégeként a Bajnokok Ligájában. Ez eddig 21 győzelem 2020-ban. Már-már nyomasztó a Bayern fölénye. Pedig ez ősszel még nem így volt!

A 14. forduló után például a hetedik helyen álltak a bajnokságban. Hét pontra a listavezetőtől. Ez akkor lett volna reménytelenül sok, ha egy nagyon masszív, jó csapat mögött lett volna ennyi a hátrányuk. Ám az akkori listavezető, a Mönchengladbach jelenleg nem ilyen együttes. Még abban a számukra kellemes szituációban sem gondolták a szurkolói, hogy bajnok lehet csapatuk.

A mögöttük álló Leipzig sem érett még a bajnoki címért való harcra. Ha a Dortmundtól lett volna ennyire lemaradva a Bayern, aggódhattak volna szurkolói.

Igaz, az előző szezonban kilenc pontos előnyt sem tudott megtartani a fekete-sárga alakulat velük szemben. Ám a Dortmund idén a Bayernhez hasonlóan rosszul rajtolt. Így belefért a régi-új bajnoknak az őszi bizonytalankodás.

Niko Kovacnak nem volt maradása a Bayern őszi teljesítménye után a kispadon Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Bár ez több volt, mint bizonytalankodás.

Az említett 14. játéknap után a Bayern csak 7 győzelemmel állt, miközben volt már négy veresége.

Ezzel kimerítette az éves vereségkeretét. Mert ennyivel ugyan vidáman lehet bajnokságot nyerni, de akkor további hibalehetőség nincs. A négy vereségből egyébként csak kettőt szedett össze Niko Kovac-csal a kispadon. Vele 9 mérkőzésen 5 győzelem mellett három döntetlent és két vereséget produkált a München.

Igazából a három döntetlennel volt a baj. Mert azok nyerhető találkozók voltak Lipcsében, Augsburgban és otthon, a Hertha ellen. Ha ezeken három pont helyett kilencet szerez, akkor valószínűleg nem válik meg a vezérkar a tavaly bajnoki címet szerző edzőtől. Mert a Hoffenheim elleni vereség olyan volt, ami egy szezonban egyszer benne van a pakliban. Négy mérkőzést nem nyert meg a kilencből. Ekkor következett egy súlyos, 5-1-es vereség Frankfurtban.

Ez már sok volt a vezérkarnak. Nem is az öt kapott gól volt a kritikus, hiszen 80 percnél többet emberhátrányban játszva még ez is előfordulhat. Ám a csapatnak semmilyen tartása nem volt azon a találkozón. Ha a Bundesligában ismert lenne ez a fogalom, azt kellene mondani, hogy az edző ellen játszott a csapat. Ez ilyen formában természetesen nem kimondható, de érezhető volt, hogy nincs kellő összhang a vezetőedző és a játékosok között. Ez azonnali lépést követelt a vezetőktől.

Karl-Heinz Rummenigge (bal oldalon fent) és Uli Hoeness (bal oldalon lent) tapasztalatára egyaránt lehet építeni Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Balk

A Bayernnek olyan irányítói vannak, akik a pályán, a kispadon és a díszpáholyban is minden szituációt százszor átéltek már, így tudták mikor és mit kell cselekedni.

A váltás elsősorban pszichikailag volt fontos, mert nyilván a frankfurti 1-5-ből egy hét alatt nem lehet a Dortmund elleni 4-0-át csinálni. Főleg úgy, hogy a beugró másodedző, Hansi Flick saját elhatározásból csak két középpályás poszton váltott: Coman és Goretzka került Thiago és Coutinho helyére. Az eltiltott Boatenget is pótolni kellett. Divatos kifejezéssel élve: a fejekben kellett rendet tenni.

A sors segített Flicknek, a Dortmund ellen minden bejött. Majd a Leverkusen és a Gladbach ellen semmi. Pedig az utóbbi két találkozón is remekül játszott a csapat. Talán ezért nem hoztak egy rutinosabb trénert a korábban szinte mindig másodedzőként dolgozó Hansi Flick helyére. Látszott, hogy ez a tendencia előbb-utóbb meg fog fordulni. Megfordult, és itt nehéz eldönteni, hogy zseniális edzői teljesítményről volt-e szó, vagy egyszerűen óriási mázliról.

Hansi Flick vezetésével új erőre kapott a Bayern München Forrás: Picture-Alliance via AFP/Martin Meissner

Emlékezhetünk rá, hogy az utolsó két őszi fordulóban, az utolsó percekben egy olyan holland tinit küldött pályára, akit csak a legfanatikusabb szurkolók ismertek. Zirkzee a bajnokság addigi részében a Bundesliga3-ban szereplő „campusban" játszott, onnan hívta az első csapatba Flick.

A fiatalember élete első Bundesliga1-es labdaérintésével vezetést szerzett Freiburgban, majd kis eltéréssel megtette ugyanezt a Wolfsburg ellen is.

Így négy plusz ponthoz juttatta csapatát, amely így nem nyolc, hanem csak négy pont hátránnyal várta a 2020-as folytatást.

Addig a jó megérzései és a remény életben tartása miatt lehetett dicsérni az új trénert, de a karácsonyi szünet után már az ő csapatának lehetett nevezni a Bayernt. És ha Flick ennyit tud, akkor annak ellenére, hogy 55 éves, még komoly sikerek várhatnak rá. Ugyanis

a Bayern úgy kezdte az új évet, hogy az a klub legszebb korszakait idézi.

Sok mozgás, okos helyváltoztatások, gyönyörű csapatjáték, szemet gyönyörködtető támadások. És szép gólok, számolatlanul.

Ha egy csapat beássa magát kapuja elé, akkor azt előbb-utóbb kipasszolja, vagy oldalról beívelt labdákkal hozza zavarba. Ha valaki kitámad és próbálja a labdakihozatalban zavarni, akkor annak középpályáját gyorsan átjátssza, és máris helyzetbe kerül. Ha nagyon nem megy, akkor egy komoly nyomás után csak begyötri a győztes gólt.

Külön érdemes megemlíteni az elméleti vetélytárs, Dortmund elleni két mérkőzést. Otthon leiskolázta ellenfelét, és idegenben sem adott neki esélyt. Ráadásul azt a Dortmundban szerzett Kimmich-gólt lehet, hogy évtizedeken keresztül tanítani fogják a kölni főiskolán. A német foci legnagyobb reménysége úgy pörgetett a labda alá és juttatta azt a hálóba, hogy a mozdulatsor közben egy pillanatra nem nézett a kapu irányába.

Minden stílus ellen megvan a taktika.

Már nem számít, hogy az elképzelést nem Ribery és Robben hajtja végre, hanem Coman, Gnabry vagy Perisic.

Kidőlt a támadószekcióból Coutinho? Sebaj! Müller örök. Másodvirágzását éli. 20 gólpassznál tart. Soha ennél többet senki nem adott a Bundesligában. Mindezt, az összeset a mezőnyből.

Thomas Müller élete formájában futballozik Flick irányítása alatt Forrás: Picture-Alliance via AFP/Martin Meissner

Sérült a középpályáról Martinez, vagy a tavaszt gólokkal kezdő Thiago? Fellép a védelemből Kimmich és kicsit visszazár Goretzka. Lassan a két utóbbi úgy teljesít ebben kulcsfontosságú pozícióban, mint Kroos és Schweinsteiger a triplázás évében 2013-ban. Süle október óta harcképtelen? Belép a helyére az itt eddig balhátvéd, az osztrák válogatottban középpályás Alaba. Helyette balhátvédben tökéletesen teljesít a támadónak szerződtetett kanadai Davis. Nem kizárt, hogy őt nevezi majd mindenki az év felfedezettjének.

Ezek a húzások mind Flicket dicsérik.

A Gladbach elleni mérkőzésről 5 sárga lapja miatt kiírta magát Lewandowski és Müller. A partvonalon kívülre kényszerülőkből papíron jobb csapatot lehetett volna összerakni, mint a bevethetőkből? Semmi gond, a kitalált taktikát az amatőrcsapatból felhívottakkal is meg lehet valósítani. Erre a meccsre a következőket nevezte be: Kwasi Wriedt, Saarpreet Singh, Oliver B. Meier, Joshua Zirkzee, Mickäel Cuisance, és Jamal Musiela. Közülük hárman pályára is léptek.

Joshua Zirkzee, a szezon egyik felfedezettje Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Balk

Nem sziporkázott a Bayern, de erősen tartalékosan is legyőzte a Bajnokok Ligája indulásért harcoló ellenfelet. Tavaly, amikor Münchenben 3-0-ra nyert a Gladbach, a Bayern Robben, Müller, James Rodriguez, Lewandowski kezdő négyessel támadott, és a szünetben beszállt még Ribery is. Most a győzelem alkalmával pedig a Gnabry, Cuisance, Perisic, Zirkzee négyes kezdett és ebbe az egységbe érkezett még Coman és Wriedt.

Jó edzőnek szerencséje is van? Nem, ez annál sokkal több.

A tavaly decemberi gladbachi vereség óta három sorozatban vívott 23 tétmeccséből 22-t megnyert a Bayern, csak egyszer játszott döntetlent.

Félelmetes magabiztossággal emelkedett a Bundesliga fölé.

Az igazi mérce számára a Bajnokok Ligája folytatása lesz. Olyan rendszerben, amilyen még soha nem volt a történelemben. Ha nem áll le a világ sportja két hónapra, akkor nem kizárt, hogy az áprilisban-májusban bombaformában játszó csapat játékosai most úgy vakációznak, hogy BL-győztesek. Most azonban a kényszerpihenő után, felkészülési mérkőzések helyett kell a végjátékot sikerrel teljesíteni. Ilyen eddig még nem volt.

Robert Lewandowski parádés formában futballozott az egész szezonban Forrás: AFP/Kai Pfaffenbach

Lehet, hogy éppen ezért jó, hogy nem egy konzervatív edzője van, sok sikerrel a háta mögött, hanem egy sokat tapasztalt, de életében először szárnyaló gondolataihoz szabad kezet kapó.

Az összes ellenfél egészen más helyzetből érkezik a BL-végjátékára mint a Bayern. Megjósolhatatlan, hogy melyik szituáció lesz a nyerő. Bemelegítésként augusztus elején túl kell lépni a Chelsea-n, ami a londoni 3-0-s győzelem után nem lehet gond. Utána viszont érdekes hetek várnak rá. Akkor derül majd ki igazán, hogy az idei hazai szárnyalás mennyit ér.