Vágólapra másolva!
Ugyan a Ferencváros már az OTP Bank Liga 30. fordulójában megnyerte a bajnokságot, ennek ellenére az utóbbi évek legizgalmasabb végjátékára van kilátás az NB I utolsó fordulójában, amelyben két csapat küzd a bronzéremért, négy pedig a kiesés elkerüléséért. A 33. forduló hat meccse közül ötnek lesz tétje.

Az utolsó forduló egyetlen tét nélküli mérkőzését délután negyed négytől rendezik, amikor a Zalaegerszeg a MOL Fehérvár FC-t fogadja. A székesfehérváriak már biztos ezüstérmesek, míg a bentmaradást az előző fordulóban kiharcoló zalaiak egy győzelemmel még akár az ötödik helyen is végezhetnek, ami elképesztő teljesítmény, ha azt nézzük, hogy a 25. fordulóban még a 11. kieső helyen állt Márton Gábor csapata.

Szombat délutáni NB I-es matekóra

Egy fordulóval a vége előtt még négy csapat harcol a kiesés elkerüléséért az NB I-ben. A 11. helyen álló Debrecennek 38 pontja van, míg a hetedik helyen álló Diósgyőrnek is csak 41, azonban Feczkó Tamás csapata már biztos bennmaradó, mert az utolsó fordulóban DVSC és a Paks egymás ellen játszik, és bármi is lesz a meccs végeredménye, valamelyik csapat mindenképpen Diósgyőr mögött marad a tabellán.

Feczkó Tamás csapata már bebiztosította a bennmaradást Forrás: dvtk.eu

Az utolsó játéknap előtt még négy veszélyeztetett csapat van, így könnyen előfordulhat, hogy percről perce változik majd, hogy éppen melyik csapat a kieső. Extrém körülmények között, azonos pontszám esetén a sorrend az alábbiak szerint kerül meghatározásra:

1. a bajnokságban elért több győzelem;
2. a bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
3. a bajnoki mérkőzéseken rúgott több gól;
4. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések pontkülönbsége;
5. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
6. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseken az idegenben lőtt több gól;
7. a bajnokság fair play értékelésében elért jobb helyezés;
8. sorsolás.

Ennek szellemében pedig nézzük meg, hogyan alakulhat az OTP Bank Liga utolsó fordulója.

Debreceni-recept: győzni kell!

A legutóbbi két mérkőzését megnyerő Debrecen van a legnehezebb, ugyanakkor a legegyszerűbb helyzetben is.

  • Kondás Elemér csapatának hazai pályán le kell győznie a Paksot, csak így maradhat bent az NB I-ben.

Persze extrém esetben egy döntetlennel is bent maradhatna a DVSC, csak emellé még arra lenne szüksége, hogy a Kisvárda legalább hat góllal kikapjon Diósgyőrben. Azonban a lottószámok megjósolására nagyobb az esély, minthogy a legutóbbi négy mérkőzésén 13 gólt kapó és csak hármat lövő DVTK hat góllal legyőzze a Kisvárdát – valószínűleg Debrecenben sem számolnak ezzel a forgatókönyvvel.

Telt ház előtt eshet ki a Kisvárda

A tízedik helyen álló Kisvárda sem a legacélosabb csapat. Hét meccsből csak kettőt nyert meg a bajnokság újrakezdés óta. Szerencséjére viszont ahhoz a Diósgyőrhöz látogat, amely az NB I újraindulása óta hét meccsből csak egyet nyert meg – 15 gólt kapott és csak ötöt rúgott. A DVTK május 29-én még a negyedik helyen állt az OTP Bank Ligában, most pedig ott tart, hogy ha lenne még egy-két mérkőzés, akkor már-már a kieséssel is számolniuk kellene.

Bódog Tamás csapata is bajba kerülhet még Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A miskolci csapat vezetői is érzik, hogy kellene egy löket a játékosoknak, ezt pedig csak a szurkolók adhatják meg, akik a szombati találkozóra 90%-al olcsóbban vásárolhatnak jegyet, így kisvárdaiakat biztosan pokoli hangulat fogadja majd.

A Kisvárda biztosan bent marad, ha:

  • győz vagy döntetlent játszik Diósgyőrben;
  • kikap Diósgyőrben, de a Debrecen nem tudja legyőzni a Paksot.

A Kisvárda biztosan kiesik, ha:

  • kikap Diósgyőrben, és a Debrecen legyőzi a Paksot.
  • Akkor is kieshet, ha hat vagy annál több góllal kapnak ki Diósgyőrben, a DVSC pedig döntetlent játszik a Pakssal.

Nehéz helyzetben a Paks

A Debrecen-Paks mérkőzésről már fentebb volt szó a hazai csapat szemszögéből, most lássuk, Böde Dánielék milyen esélyekkel indulnak a bennmaradásért. A két csapat az előző szezonban és a mostaniban sem játszott döntetlent egymással. A Debrecen és a Paks legutóbb öt egymás elleni mérkőzésén mindig hazai győzelem született. Az idei szezonban a Loki 3-1-re győzött a Nagyerdei Stadionban, míg Tolna megyében Osztermájer Gábor csapata nyert 4-2-re.

A Lokinak tavaly és az idei szezonban is jól ment otthon a Paks ellen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha folytatódik a sorminta, és szombaton ismét hazai győzelem születik, akkor könnyen megeshet, hogy a Paks 14 szezon után búcsúzik az NB I-től.

Szavazzon!

Melyik csapat fog kiesni?

A Paks biztosan bent marad, ha:

  • legalább egy pontot szerez Debrecenben;
  • a Kisvárda nem szerez pontot Diósgyőrben;
  • ha kikap Debrecenben, de közben az Újpest akkora különbséggel kap ki otthon a Kaposvártól, hogy a Paksnak jobb lesz a gólkülönbsége, mint az Újpesté. A Paks gólkülönbsége jelen pillanatban -7, míg az Újpesté -5. Példaként, ha a Paks 1-0-ra kapna ki a Debrecentől, akkor az Újpestnek 4-0-ra kellene kikapnia otthon a Kaposvártól, hogy bennmaradjon a Paks.

A Paks biztosan kiesik, ha:

  • kikap Debrecenben, miközben a Kisvárda pontot vagy pontokat szerez a DVTK otthonában, valamint az Újpest győz, döntetlent játszik, vagy háromnál kevesebb góllal kap ki a Kaposvártól.

Balszerencse áradat kellene az Újpest kieséséhez

Az NB I 26. fordulójában az Újpest FC egygólos vereséget szenvedett Kisvárdán, lecsúszott a tabella 10. helyére, és csak jobb gólkülönbségének köszönhetően előzte meg a 11. kiesőhelyen álló Paksi FC-t. Ekkor úgy tűnt, a lila-fehérek 108 év után lecsúszhatnak a másodosztályba, azonban a közel hét évig Újpesten dolgozó Nebojsa Vignjevicset kirúgták, a helyére érkező szintén szerb Predrag Rogan pedig új életet lehelt a csapatba. Az új edzővel az Újpest hat meccsből hármat megnyert, két döntetlent játszott, és csak a bajnok Ferencváros otthonában kapott ki, így a hajrára valamelyest fellélegezhettek a IV. kerületben.

Prderag Rogan remek munkát végzett Újpesten Forrás: ujpestfc.hu

Persze a lila-fehérek még így is veszélyeztetettek, de ahhoz, hogy kiessenek, valami elképesztő pechsorozat szükséges.

Az Újpest biztosan bent marad, ha:

  • a Kaposvár ellen legalább egy pontot szerez
  • egy vagy két góllal kap ki a Kaposvártól;
  • a Kisvárda vereséget szenved Diósgyőrben;
  • a Debrecen nem győzi le a Paksot;
  • a Debrecen legyőzi a Paksot, de közben a Paks gólkülönbsége rosszabb marad, mint az Újpesté

Az Újpest biztosan kiesik, ha:

  • legalább három góllal kikap a Kaposvártól, míg a Kisvárda döntetlent játszik vagy győz Diósgyőrben, ebben az esetben akkor esnek ki a lila-fehérek, ha a Debrecen legyőzi a Paksot, de a Paksnak jobb lesz a gólkülönbsége, mint az Újpestnek, vagy ugyanannyi lesz a gólkülönbsége, csak a Paksnak több lesz a lőtt gólja. A Paks gólkülönbsége jelen pillanatban -7, mint az Újpesté -5. Vagyis ha mondjuk, a Paks 1-0-ra kapna ki Debrecenben, míg az Újpest 3-0-ra kapna ki a Kaposvártól, akkor mindkét csapatnak -8 lenne a gólkülönbsége, de mivel a Paks 45 gólt lőtt a bajnokságban, az Újpest pedig csak 40-et, így a Tolna megyei csapat maradna bent az NB I-ben.

A Fradi-verés is kevés lehet a bronzéremhez

A bronzéremért a harmadik helyen álló Puskás Akadémia és a szezon meglepetéscsapata, a Mezőkövesd harcol. A felcsútiak az egész szezonban ott voltak a középmezőny elején, a 32. fordulóban pedig egy ponttal megelőzték a kövesdieket, így a saját kezükben van a sorsuk. A Puskás szombat este a Budapest Honvéd csapatát fogadja a felcsúti Pancho Arénában, míg a Mezőkövesd a bajnoki címvédő Ferencváros otthonába látogat. A Puskásnak általában rosszul megy a Honvéd ellen.

A két csapatnak ez lesz a 16. NB I-es mérkőzése, ebből csak hármat tudtak megnyerni a felcsútiak – akik még az idei szezonban is nyeretlenek a Honvéd ellen.

Ha a múltat nézzük, akkor Kuttor Attila csapata viszont egyáltalán nincs reménytelen helyzetben: a Mezőkövesd az idei szezonban ugyanis még nem kapott ki a Fraditól.

Kuttor Attila csapatának jól megy a Fradi ellen Forrás: Mezőkövesd-Zsóry FC/Twitter

A matyóföldiek novemberben 1-1-es döntetlent játszottak a Groupama Arénában, februárban pedig hazai pályán 3-0-ra legyőzték a Ferencvárost. Viszont azt nem árt megemlíteni, hogy ez a Mezőkövesd nem az a csapat, amelyik a bajnokság nagy részében brillírozott. Az NB I újraindulása óta hét mérkőzésből csak egyet tudott megnyerni, és mostanra úgy tűnik, már több sebből vérzik.

A matematika itt teljesen egyszerű:

a Puskás Akadémia 15 éves fennállása során először szerezhet érmet az NB I-ben, ha legalább annyi pontot szerez, mint a Mezőkövesd.

A Mezőkövesd akkor lehet bronzérmes, ha az utolsó fordulóban legalább egy ponttal többet szerez, mint a Puskás Akadémia.

Pontegyenlőség esetén a Mezőkövesd lenne a harmadik, ugyanis eggyel több győzelme van, mint a Puskás Akadémiának.

Szavazzon!

Melyik csapat nyeri a bronzérmet?

Jelen pillanatban csak annyi biztos, hogy a Ferencváros megvédte a bajnoki címét, a MOL Fehérvár FC-től senki nem veheti el az ezüstérmet, míg a Kaposvári Rákóczi már biztosan kiesett. Hogy melyik csapat lesz a bronzérmes, és melyik búcsúzik az OTP Bank Ligától, arra szombat este kapjuk meg a választ.

Az OTP Bank Liga 33. (utolsó) fordulójának programja:
15.15: Zalaegerszeg-MOL Fehérvár FC
17.30: Debreceni VSC-Paksi FC
17.30: Diósgyőri VTK-Kisvárda
17.30: Újpest FC-Kaposvári Rákóczi
20.00: Ferencvárosi TC-Mezőkövesd Zsóry
20.00: Puskás Akadémia-Budapest Honvéd FC

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista