Kikapott a Manchester City, harminc év után újra bajnok a Liverpool - videó

fbl Horizontal
Liverpool fan Emily Farley sits outside her home, decorated with Liverpool banners and cut outs, in Liverpool, north west England on June 25, 2020, as she waits for the result of the match between Manchester City and Chelsea, which gives Liverpool the possibility of taking the Premier League championship. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Chelsea hazai pályán 2-1-re legyőzte a címvédő Manchester Cityt a Premier League 31. fordulójának csütörtök esti záró mérkőzésén, a londoniak sikere pedig azt jelenti, hogy hét fordulóval a bajnokság zárása előtt már behozhatatlan a listavezető Liverpool 23 pontos előnye – azaz Jürgen Klopp csapata hét fordulóval a zárás előtt megszerezte a bajnoki címet. Az elsőt 30 év elteltével, és ugyancsak az elsőt a Premier League létrehozása óta. 

A forduló utolsó mérkőzésén – megszokásból nevezhetjük akár rangadónak is – a Liverpool számára volt a legnagyobb a tét: a vörösök játékosai és szurkolói úgy ülhettek le a tévé elé, hogy tudták, ha a City nem nyer, akkor 30 év után első bajnoki címét ünnepelheti a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb klubja. A Pool előnye a manchesteri kékek botlásával ugyanis hét fordulóval a zárás előtt 22 vagy 23 pont lesz Guardiola csapatával szemben.

A katalán szakember számára már csak a második hely megtartása lehet a feladat a bajnokságban, ami azért nem tűnik megoldhatatlan feladatnak, hiszen a forduló előtt nyolc pont volt az előnyük a harmadik helyen álló Leicester Cityvel szemben. A Chelsea a negyedik helyről várta a kezdő sípszót, Frank Lampard csapata a Bajnokok Ligája-indulást érő helyezés megtartásáért tesz még erőfeszítéseket.

Guardiola újra megkeverte a csapatát: azok után, hogy az Arsenal elleni 3-0 után kilenc helyen változtatott, és verte 5-0-ra a Burnley-t, ezúttal hat helyen cserélte ki a győztes alaklulatot.

Lampard két helyen változtatott az Aston Villa elleni idegenbeli 2-1-es győzelem után:

A vendégek mezőnyfölénye mellett lepörgő első negyedóra végéig kellett várni egy valamire való helyzetre, ekkor Kepa eladott labdája után a spanyol kapus és Rüdiger közös erővel tisztázott Bernardo Silva elől.

Percekkel később Mahrez szabadrúgása után Fernandinho fejesét kellett a léc fölé tolnia a spanyol kapusnak. A Chelsea előtt nem adódott komoly helyzet a frissítő szünetig.

A 33. percben aztán a londoniak is jelezték, hogy a pályán vannak, egy percen belül előbb Pulisic közeli perdítését kellett védenie Edersonnak, majd Fernandinho vágta szögletre a kapufa tövéből Ross Barkley lövését, hogy aztán a szöglet után megint a brazil kapus védjen egy nagyot, ezúttal Christensen fejesét követően.

Két perccel később pedig mennydörgésszerű robaj rázhatta meg Liverpool vörös felét: egy kiváló City-szabadrúgás után felszabadított a londoni védelem, az egymásra váró Mendy és Gündogan teszetoszaságát a félpályánál pedig Christian Pulisic használta ki: az amerikai támadó elvitte a két védő között a labdát és meg sem állt a vendégek kapujáig:

Örül a város apraja-nagyja:

Félidőben tehát Pulisic góljával vezetett a Chelsea, a Liverpool pedig bajnoknak mondhatta magát.

Fordulást követően újra a City került mezőnyfölénybe, aminek az 55. percben meg is lett az eredménye. De nem Guardiola kettős cseréje miatt – David Silva és Gabriel Jesus érkezett – hanem Kevin De Bruyne 24 méterről a jobb felsőbe tekert tanári szabadrúgása okán:

Egy perccel később Sterling már a vezetést is megszerezhette volna, egy villlámgyors támadás végén a jobb kapufára gurított az angol válogatott csatár. A másik oldalon Ederson adott kis híján gólpasszt Mason Mountnak, azaz nem volt unalmas a mérkőzés. Lampard a házi gólkirályjelölt, Tammy Abraham bevetésével próbált életet verni a Chelsea támadójátékába, majd Mateo Kovacic is pályára lépett megerősítendő a középpályát.

A 70. percben Pulisic kis híján megint megcsinálta egy az egyben, de Kyle Walker óriásit mentett a gólvonalról:

A 76. percben büntetőhöz jutott a Chelsea: Abraham közeli lövését még óriási bravúrral védte Ederson, majd Mount ismétlését is fogta, hogy aztán Abraham közeli lövését már csak kézzel tudja blokkolni Fernandinho, akit a hosszas és fölösleges videózás után kiállított Stewart Attwell. Willian pedig magabiztosan értékesített a büntetőt, újra elméleti bajnokká téve a Liverpoolt.

A City becsületből még végigtámadta a mérkőzésből hátralévő időt, de gólt szerezni már nem tudtak, ami azt jelenti, hogy 1990 után, azaz harminc év elteltével nyert újra bajnoki címet a Liverpool, amelyik az első PL-aranyérem a klub történetében, összességében pedig a 18. elsősége a klubnak. Ez a PL "leggyorsabb" bajnoki címe, korábban a Manchester United, illetve a Manchester City tudta egyaránt öt fordulóval a zárás előtt bebiztosítani az elsőséget.

Eredmény, Premier League, 31. forduló:
Chelsea–Manchester City 2-1 (1-1)
gólszerző: Pulisic 36., Willian 78. (11-esből), ill. De Bruyne 55.
piros lap: Fernandinho (Manchester City, 77.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Liverpool 27 19 2 6 64-25 39 63
V
GY
GY
GY
GY
I
2.
Manchester City 27 19 3 5 62-27 35 62
GY
D
GY
GY
GY
I
3.
Arsenal 28 19 4 5 68-23 45 62
GY
GY
D
GY
GY
I
4.
Aston Villa 27 17 6 4 59-37 22 55
GY
V
GY
GY
GY
I
5.
Tottenham Hotspur 26 15 6 5 55-39 16 50
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Manchester United 27 14 11 2 37-39 -2 44
GY
GY
GY
V
V
I
7.
West Ham United 27 12 9 6 43-47 -4 42
V
V
V
GY
GY
I
8.
Newcastle United 27 12 11 4 57-45 12 40
D
GY
D
V
GY
I
9.
Brighton & Hove Albion 27 10 8 9 49-44 5 39
GY
V
GY
D
V
I
10.
Wolverhampton Wanderers 27 11 11 5 40-43 -3 38
GY
V
GY
GY
V
I
Teljes lista