Vágólapra másolva!
Ahogyan azt várni lehetett, a La Liga háromhónapos szünete után a csapatok teljesen eltérő formában tértek vissza. Voltak nagy formahanyatlást mutató együttesek, mint amilyen a Getafe és a Real Sociedad, de voltak olyanok is, amelyek remek állapotban folytatták a bajnokságot. Utóbbi kategóriába tartozik a Villarreal, mely az egyik legizgalmasabb csapat jelenleg Spanyolországban. Nyolcadik helyről kezdték a júliust, de már a BL-indulás is elérhető távolságban van számukra.

Egy sikeres családi vállalkozás

Vila-real egy 50 ezer fős spanyol kisváros a Földközi-tenger partján, Valenciától nem messze, Castellón tartományban. A városban már 1947-ben volt focicsapat, azonban akkor még csak az ötödosztályban tengődött. Onnan folyamatosan felfelé lépdelve az 1990-es évekre elért a második vonalba. Ekkor már egy helyi befektető is látott potenciált a csapatban.

Fernando Roig 1997-ben úgy döntött, hogy megvásárolja a Villarrealt.

A valenciai születésű dollármilliárdosnak a Mercador nevű spanyol szupermarketláncban, valamint a szélenergia-iparban érdekelt Renomarban van tulajdonrésze. Továbbá ő a tulajdonosa a Pamesa nevű kerámiai eszközöket gyártó cégnek is. Utóbbi miatt lett a korábban csak El Madrigalként nevezett, 25 ezres stadion neve Estadio La Céramica.

A Villarreal stadionjába a város fele befér Forrás: Twitter

Vezetésével a jellegzetes sárga mezéről ismert klub rögtön első, Puig által irányított évében feljutott a La Ligába, ahonnan csupán kétszer, 2000-ben és 2013-ban esett ki egy-egy szezonra. A klub nemcsak arról híres, hogy

2006-ban egyetlen kihagyott tizenegyesre voltak a Bajnokok Ligája-döntőbe jutástól,

hanem kiváló akadémiai rendszerét Európa-szerte megirigyelik.

A Villarreal Futball Akadémia jelenleg is számos játékost ad a felnőtt csapatba, akik egytől egyig megállják a helyüket a legjobbak között. Mario Gaspar, Manu Trigueros és Moi Gómez mellett a szezon legeredményesebb spanyol futballistája címre hajtó Gerard Moreno, valamint az egyik legtehetségesebb afrikai fiatal, a nigériai Samu Chukwueze is itt tanulta meg az alapokat.

Rajtuk kívül itt vált profi labdarúgóvá Pep Guardiola jelenlegi egyik legnagyobb kedvence, Rodrí, a szintén Angliában, a West Ham Unitedben futballozó Pablo Fornals és a rivális Valenciában védő Jaume Domenech is.

Támadófoci = dicsőség a bátraknak

Az olyan, szinte nézhetetlen futballt játszó csapatok miatt, mint amilyen a Valladolid, az Eibar, a Deportivo Alavés, a Leganés és az Espanyol, az elmúlt egy-két szezonban elkezdtek eltűnni a gólok a La Ligából. Míg a 2016-17-es szezonban még 2,97 gól esett mérkőzésenként, addig a most futó évadban már csak 2,57.

Üdítő kivételt jelent a Villarreal, amelyik a Barcelona és a Real Madrid mögött a harmadik legeredményesebb csapat a szezonban.

Látványos és dinamikus futballjukat az év eleji gólmennyiségük jobban visszaadja, mint a folytatás utáni 1-0-s győzelmek. Javier Calleja irányítása alatt a szezont egy Granada elleni 4-4-es döntetlennel kezdték, és volt még egy 5-1-es Betis elleni, illetve egy 4-1-es Alavés elleni sikerük is.

Aztán október végétől jött egy hullámvölgy, aminek következtében visszacsúsztak a 13. pozícióba. Ebből december közepén három felsőházi csapat, a Sevilla, a Getafe és a Real Sociedad elleni győzelmekkel tudtak kijönni.

A téli átigazolási időszakban távozott az addig eredményesen futballozó Karl Toko Ekambi, a helyére Paco Alcácer érkezett Dortmundból.

Santi Cazorla (labdával) sokadvirágzását éli Vila-realban Forrás: NurPhoto via AFP/Maria Jose Segovia/NurPhoto/Maria Jose Segovia

A korábbi Barcelona-játékos tökéletesen beleillett Calleja elképzeléseibe.

A kreativitásért az a Santi Cazorla felelős, aki 2018 nyarán, harmadik időszakát kezdte a klubnál.

Tette ezt úgy, hogy miután az Arsenal lemondott róla súlyos sérülés miatt, 636 napos kihagyás után tért vissza a pályára két évvel ezelőtt. A 35 éves középpályás rutinja aranyat ér a csapatnak, az pedig, hogy mennyire gólerősen tért vissza, csak extra adalék. A már emlegetett Betis elleni 5-1-es győzelem alkalmával szerzett találatával ő lett a klub történetének legeredményesebb középpályása, bizonyos Juan Román Riquelmét megelőzve.

Szintén több mint két év kényszerszünet után tért vissza a klub másik legendája, Bruno Soriano. Térdsérülése előtt a 2016-17-es évadban láthattuk őt utoljára a pályán, mielőtt pár napja, a Sevilla ellen csereként pályára küldte az a Calleja, akinek minden képessége megvan hozzá, hogy a jövőben a spanyol válogatott szövetségi kapitánya legyen.

Az élet napos oldalán

A járvány okozta leállás egyetlen spanyol együttesnek sem jött olyan jól és tett vele olyan jót, mint ami a Villareallal történt. A szünet előtti utolsó három mérkőzésükre megint elfogyott a fantázia a játékukból. Igaz, senki sem győzni jár az Atlético Madrid (1-3), illetve az Athletic Bilbao (0-1) otthonába sem, viszont a Leganés elleni hazai 2-1-es vereségükre nincs magyarázat.

Nagyot megy eddig a Villarreal a folytatás után Forrás: AFP/Jose Jordan

A karanténban Calleja picit többet foglalkozhatott csapata mentális felkészítésével, ugyanis három 1-0-s győzelemmel tértek vissza.

Háromból háromszor sikerült megtartaniuk a vezetést, ez a leállás előtt nem feltétlenül lett volna így. Addigi 16 pontvesztésükből hat is olyan volt, hogy vezettek az adott összecsapáson, mégsem sikerült begyűjteni a három pontot.

Ha ezek a győzelmek megvannak, akkor már nem a Sevilla állna az Atlético Madrid mögött a negyedik helyen, hanem a Villarreal. De a helyzet akkor is más lenne, ha szintén nem adták volna ki a kezeik közül a győzelmet a Sevilla ellen június 22-én. Azon a rendkívül fontos mérkőzésen Alcácer és Pau Torres révén kétszer is megvolt a vezetés a castellóniaknak, de Julen Lopetegui együttese kétszer is egyenlíteni tudott.

Nem úgy a Valencia: a tartományi riválisnak nem adott esélyt

a Cazorla, Moreno, Alcácer hármas, akik jelenleg a legjobb formában lévő támadótrió Spanyolországban.

2-0-s sikerükkel belátható közelségbe került a Sevilla a tabella negyedik helyén. A látványos játék mellett érdemes felhívni a figyelmet a La Liga egyik legjobb kapusára is. Sergio Asenjónak nincs esélye beleszólni Thibaut Courtois és Jan Oblak harcába a Zamora-díjért, bravúrjaival mégis stabil támaszt ad a Raúl Albiol által irányított védelemnek.

Paco Alcácer a dortmundi sárga-fekete mezt "tiszta" sárgára cserélte a télen Forrás: AFP/Jose Jordan

A Villarreal sorsolása nehéznek mondható a hátralévő fordulókra. Közvetlen riválisai közül játszanak még az egyaránt borzalmas formában lévő, ám a nemzetközi kupaindulásért még harcban lévő Getaféval és Real Sociedaddal is. Továbbá

könnyen lehet, hogy a Villarreal lehet a mérleg nyelve a Barcelona és a Real Madrid versenyfutásában.

Július 5-én a katalánokat fogadják, július 15-én pedig a fővárosiakhoz utaznak az utolsó előtti játéknapon.

Formájukat és játékstílusukat figyelve is szívesebben néznénk a „sárga tengeralattjáró" becenévre hallgató csapatot a BL-ben, mint a Sevillát. A helycseréhez azonban még legalább egy, de inkább két bravúrt is be kellene mutatniuk ahhoz, hogy nyolc év után ismét főtáblásak legyenek a legrangosabb európai kupában.