Maradona lehet a spanyol válogatott szövetségi kapitánya

fbl TOPSHOTS Horizontal
Former Argentina forward Diego Maradona (C) celebrates the opening goal during the Russia 2018 World Cup Group D football match between Nigeria and Argentina at the Saint Petersburg Stadium in Saint Petersburg on June 26, 2018. / AFP PHOTO / Giuseppe CACACE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Vágólapra másolva!
Maradona lehet Spanyolország labdarúgó-válogatottjának következő szövetségi kapitánya - legalábbis a legolvasottabb spanyol sportnapilap szerint.

A Marca felkiáltójeles címmel közölt cikkében azt írta, hogy az egykori argentin futballbálvány abban az esetben kerülhet a nemzeti együttes élére, ha a Spanyol Királyi Labdarúgó Szövetség (RFEF) elnöki tisztére pályázó Antonio Torres sikert arat a megméretésen. Torres a Betevé televíziónak nyilatkozva kijelentette: ha elnökké választják, akkor a válogatott szakvezetője Diego Maradona lesz.

Diego Maradonát istenként tisztelik Argentínában Forrás: ESPN FC/Twitter

Ismétlődő botrányain túlmenően az 59 éves Maradona - aki játékosként 1986-van világbajnoki címig vezette az argentinokat, s a 2000-es FIFA-szavazáson az évszázad labdarúgójává választották - edzőként eddig nem alkotott maradandót. Jóllehet jelenlegi argentin klubcsapatánál, a Gimnasia y Esgrima La Platánál a múlt hónap elején szerződést hosszabbítottak vele, a gárda a mostani idényben kieső helyen állt az élvonalban, amikor a bajnokságot befejezettnek nyilvánították a koronavírus-járvány miatt.

A spanyol válogatottnál az utóbbi időben repkednek a szövetségi kapitányok. A 2018-as világbajnokságon egy nappal a spanyolok első meccse előtt rúgták ki Julen Lopeteguit, mert aláírt a Real Madridhoz, miközben a torna előtt hosszabbította meg a szerződését. Ezt követően a spanyol csapat már a nyolcaddöntőben búcsúzott az oroszági vb-n, így az ideiglenesen irányító Fernando Hierro helyét az FC Barcelonával 2015-ben triplázó Luis Enrique vette át.

Luis Enrique és Roberto Moreno (jobbról a második) már Barcelonában is együtt dolgoztak Forrás: AFP/Josep Lago

2019 augusztusában azonban meghalt a szövetségi kapitány 9 éves lánya, ezért távozott a nemzeti csapat éléről, a helyét pedig a segédedzője, Robert Moreno vette át, akivel kilenc mérkőzésből hetet megnyert a spanyol válogatott.

2019 novemberében azonban Luis Enrique úgy döntött, visszatér a spanyol csapat élére, a szövetség pedig ajtót mutatott Robert Morenónak, akivel addig remekelt a válogatott. Iker Casillas, a kétszeres Eb-győztes és a világbajnok spanyol csapat kapitánya akkor így kommentálta az újabb edzőváltást:

„Az ország viccei vagyunk. Éljen soká Spanyolország."

Vajon hogyan reagálna arra, ha kineveznék azt a Diego Maradonát, aki 26 éves edző pályafutása alatt még egyetlen trófeát sem tudott nyerni?