Társoldalunk:

Rooney és Ronaldo legendás góljánál is gyorsabb volt kedden a MU támadása - videó

2020.07.01. 15:28

A Manchester United kedden este könnyedén verte 3-0-ra idegenben a Brighton & Hove Albion csapatát a Premier League 32. fordulójában. A gólok közül kiemelkedett a harmadik találat, amellyel egy klubrekordot is sikerült megdönteni.

A klub télen igazolt portugál támadó középpályása, Bruno Fernandes fejezett be góllal egy mintaszerű kontrát a 49. percben, kialakítva ezzel a végeredményt. 

Az első pillantásra is látszik, hogy nem mindennapi a támadás, ahogy egy, a tizenhatosról kifejelt labdát Nemanja Matic szinte vakon lő a tőle jó harminc méter távolságban az oldalvonal mellett sprintelő Mason Greenwood elé, majd a fiatal szélső precízen varázsolja a labádt a túloldalon érkező Fernandes lábára, akinek már "csak" a kapuba kell azt bombáznia.

A gól különlegességét növeli, hogy könnyen lehet, ez volt a MU történetének leggyorsabb kontrája. A The Athletic című lap szerkesztőinek jutott eszébe, hogy a 2000-es évek végén és a 2010-es évek elején a szélvészgyors Wayne Rooney-val, és a szintén villámléptű Cristiano Ronaldóval felálló United pont ilyen támadásokkal végezte ki rendre az ellenfeleit – adta hát magát az összehasonlítás. Amiből a keddi kontra jött ki győztesen!

Rooney és Ronaldo gólját már korábban is összehasonlították:

Rooney 2009-ben, Ronaldo pedig 2010-ben fejezett be egy-egy szélvészgyors támadást, mindketten az Arsenal otthonában, az Emirates Stadionban. Ronaldék támadás kb. 104 métert ölelt fel 12,82 másodperc alatt, azaz kb. 29,3 km/h-s sebességgel. Rooney-ék nagyjából 99 métert sprinteltek 13,43 másodperc alatt, ami 26,5 km/h tempó. Bruno Fernandes maga ugyan csak 93 métert futott mielőtt a kapuba bombázott, ezt azonban 11,35 másodperc alatt tette meg a MU támadósoroa, ami a legnagyobb átlagsebesség a három alakulat közül, mégpedig 29,6 km/h.

Fernandes gólja annyiban is felülmúlja a nagy elődökét, hogy míg Ronaldo találatát 8, Rooney-ét pedig 12, addig a keddi találatot csak 6 passz előzte meg. 

"Ilyen, amikor a játékosok értik egymást a pályán. Ha tudod, hogy hol kell lennie a társnak, és, ami még fontosabb, el is hiszed, hogy valóban ott lesz, akkor lehet egy-két érintésből ilyen gyors támadásokat építeni. Erre csak azok a csapatok képesek, ahol megvan az egymásba vetett hit, a közösség ereje, és, ahol élvezik a játéksook a közös munkát" – mondta a lapnak nyilatkozó forrás, hozzátéve, hogy Ole Gunnar Solskjaer pontosan ezt várja a játékosaitól.