Lisztes Krisztián a dortmundi módszer kedvéért hagyta el a Ferencvárost

Lisztes Krisztián
Budapest, 2011. július 18. Lisztes Krisztián, a Ferencváros új játékosa a csapat nyáron igazolt játékosait bemutató sajtótájékoztatón az Albert Flórián Stadionban. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Lisztes Krisztián elhagyta a Ferencvárost, és egy budapesti utánpótlás-nevelő klubnál, az egy éve működő UDSE-nél lett tehetségfejlesztési igazgató.

A szakember a csütörtöki sajtótájékoztatón – amelyen tortát is kapott 44. születésnapja alkalmából – elmondta: nagyon szép és szakmailag tartalmas éveket töltött a Ferencváros utánpótlásában, ahol több korosztályos csapat edzője és a tehetséggondozás vezetője volt.

"Hálás lehetek a Fradinak az öt év óriási tapasztalatáért, de úgy éreztem, eljött a váltás ideje" – mondta. Az UDSE megkeresésével kapcsolatban hozzátette: szimpatikus volt számára Lambert Zoltán klubelnök elképzelése és filozófiája, továbbá az egyesület által képviselt német szakmai vonal. Hozzátette, a Borussia Dortmunddal meglévő partneri kapcsolat mellett Theo Schneider sportszakmai igazgató szerepvállalása is vonzónak bizonyult. Schneider volt az, aki annak idején – még ferencvárosi vezetőként – a zöld-fehérek utánpótlásához hívta.

Minden edzésen ott vagyok, külön edzést is tartok, szakmai kérdésekben segítek. Más jellegű a feladatom, mint egy edzőnek, aki egy csapatot irányít, de úgy éreztem, szeretném a szakmának ezt a részét is kipróbálni, megtapasztalni, belekóstolni kicsit a vezetésbe is" – nyilatkozta Lisztes.

Lisztes Krisztiánt nehéz nem zöld-fehér szerelésben elképzelni Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lisztes Krisztián elmondta, nem tart attól, hogy edzőként utánpótlásvonalon ragad, és UEFA pro licences szakemberként soha az életben nem lesz lehetősége felnőtt csapatot irányítani.

"Fiatal vagyok még, az a lényeg számomra, hogy a labdarúgásban tudjak dolgozni. Igazából mindegy, milyen vonalon, mert szakmai tapasztatot bármilyen szinten bőven lehet szerezni.

Hiszem, hogy idővel úgyis mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb helyet, legyen az utánpótlás vagy felnőtt vonal" - mondta.

A 49-szeres válogatott Lisztes Krisztián a kilencvenes évek egyik legnagyobb magyar tehetsége volt. A Ferencváros saját nevelésű játékosa a Bundesligában is karriert futott be: a stuttgarti évek után a Werder Bremenhez került, amellyel bajnok lett. Később megfordult a Mönchengladbachnál és a Hansa Rostocknál is, míg Magyarországon a Ferencváros mellett volt a Szeged, a Vasas, a Paks, a REAC és végül a Soroksár játékosa.

Lambert Zoltán elnök kiemelte:

az UDSE-ben a német szövetség és a dortmundi klub módszerei alapján képzik a játékosokat,

terveik szerint 18 éves korig. Tavaly két korosztállyal (U12 és U13) kezdtek, idén újabb csapatot toboroztak.

Eddy Boekamp, a Borussia utánpótlás vezetője hangsúlyozta: a partneri program keretében minden szakmai támogatást megadnak a budapesti egyesületnek, amelynek segítségével szeretnék megtalálni azt a magyar tehetséget, aki a Dortmundhoz kerülhet és ott akár a nagycsapatnál is számításba veszik.

Theo Schneider, az UDSE sportszakmai igazgató elmondta: szakmai céljuk, hogy labdarúgóik 16 évesen akár Bundesliga-csapat korosztályos keretében is megállják a helyüket. Kiemelte, ebben az életkorban sok magyar került ki külföldre az elmúlt években, de hiába a tehetség, a megfelelő alapok hiányában a 80-90 százalékuk hamar vissza is tért.