Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben több olyan labdarúgó vonult vissza, akik meghatározó alakjai voltak a magyar labdarúgásnak. Többek között Juhász Roland, Huszti Szabolcs, Tőzsér Dániel vagy éppen Leandro de Almeida. Igaz, utóbbi a Ferencváros NB III-as csapatát még segíteni fogja a jövőben a hírek szerint. A négy játékos összesen 193 válogatott fellépést tudhat magáénak, így nem túlzás kijelenteni, hogy nagy űrt hagynak maguk mögött a búcsúval. Ennek apropóján arra voltunk kíváncsiak, kik azok a magyar futballban meghatározó focisták, aki pár éven belül ugyancsak befejezhetik a profi labdarúgást.

Nagyon sok olyan játékos van, aki korábban, vagy éppen jelenleg is meghatározó tagjai valamelyik hazai, vagy éppen külföldi csapatnak, és korban közel jár ahhoz, hogy hamarosan a profi pályafutása utáni életben állja meg a helyét. Ezért megpróbáltuk kiválasztani azt a 11 játékost, aki korban a leginkább közel van a visszavonuláshoz, na és persze az eddigi karrierje mély nyomott hagyott a szurkolókban.

Dzsudzsák Debrecenbe tart, Torghelle csapat nélkül

Ki mással is lehetne kezdeni, minta 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázzsal.

A már 33 éves szélső – aki decemberben tölti be a 34. évét – jövője most még bizonytalan, bár sajtóhírek szerint az NB II-es Debrecen játékosa lesz.

Korábban arról lehetett hallani, hogy a játékos fél évre szóló szerződése június 30-án jár le az arab emírségekbeli al-Ain együttesénél, ahonnan távozik.

Dzsudzsák Balázs is a pályafutása vége felé jár Fotó: Mudra László - Origo

Bár a válogatottban továbbra is számol vele Marco Rossi szövetségi kapitány, Dzsudzsák pályafutása már inkább lefelé ível, 2016 óta játszik az Egyesült Arab Emírségekben, előbb az al-Vahda, majd pedig az Ittihad Kalba játékosa volt, télen került al-Ainhoz. Dzsudzsák számára sok fantasztikus pillanatot hozott a 108 válogatott fellépés, de talán a 2016-os Eb-n, a portugálok elleni duplája marad a legemlékezetesebb.

Dzsudzsák Balázs tehát minden bizonnyal Debrecenben folytatja, Magyarországon lehet még egy-két jó éve, mielőtt befejezi a pályafutását.

A 28 éves Torghelle Sándorral nem hosszabbított szerződést a Vasas Forrás: www.yennivarga.com/Varga Jennifer/http://www.vasasfc.hu/

A 42-szeres magyar válogatott támadó, Torghelle Sándor sincs könnyű helyzetben, ugyanis 38 évesen vált csapat nélkülivé.

A legutóbbi klubja, a Vasas a napokban jelentette be, hogy lejárt a labdarúgó szerződése, amelyet a klub már nem hosszabbít meg. A legutóbbi szezonban 10 meccsen 2 gólig jutott. A többek között az angol Crystal Palace, a német Carl Zeiss Jena, Augsburg és Fortuna Düsseldorf, illetve a görög Panathinaikosz és a PAOK együttesében is megfordult csatár 2004. június 6-án Kaiserslauternben játszotta az élete meccsét, amikor két góllal járult hozzá a magyar válogatott németek elleni 2-0-s sikeréhez.

38 évesen nem lesz könnyű csapatot találnia Torghellének, így hiába ismerjük az emberfeletti küzdeni tudását, könnyen lehet, hogy be kell fejeznie a profi pályafutását.

Az ugyancsak 42-szeres magyar válogatott középpályás,

Vadócz Krisztián jelenlegi helyzete sokkal jobb, mint a korábban említett két játékosé.

A 35 éves világjáró focista – Franciaországban, Skóciában, Hollandiában, Spanyolországban, Dániában, Indiában, Svájcban, Ausztráliában, Hong Kongban – jelenleg ugyanis az uruguayi Penarol játékosa, ahova az év végéig köti a szerződése.

Nem lepődnénk meg azonban, ha jövőre ismét a nevelőegyesületét, a Budapest Honvédot segítené.

Persze sokáig már biztosan nem, de arra megvan az esély, hogy itthon fejezze be a pályafutását.

Vadócz két gólt szerzett a válogatottban: az egyiket Antigua és Barbuda ellen, míg a másikat a görögök ellen 3-2-re megnyert barátságos meccsen 2008-ban.

Böde Madocsán fejezheti be, Nikolics még küzd a Fehérvárért

A jelenleg az NB I-ben játszó játékosok között is bőven lehetett válogatni, és akadnak olyan nevek is, akiknek a visszavonulása tényleg hatalmas űrt hagyhat. Ilyen például Böde Dániel is, aki a góljai mellett a nyilatkozatainak is köszönheti, hogy hatalmas közönségkedvenc lett, túlzás nélkül egész Magyarországon, klubszimpátiától függetlenül. Viszont a korábbi ferencvárosi játékos sem lesz fiatalabb, októberben már 34 éves lesz.

Böde az idei szezonban a Paks csapatkapitányaként összesen 31 meccsen lépett pályára, így még simán benne van egy-két jó év a profi futball világában.

Böde Dániel (balra) már csak a Paksra koncentrál Fotó: Polyák Attila - Origo

Korábban egyébként is úgy nyilatkozott a támadó, hogy

40 évesen is focizni szeretne még, lehet, hogy akkor már csak Madocsán, de a lényeg, hogy a pályán legyen.

A 25-szörös válogatott csatár legemlékezetesebb meccsét a 2016-os Eb-selejtezőn játszotta Feröer ellen, amikor hazai pályán csereként beállva egymaga fordította meg a meccset a két találatával.

A tizenegy játékos közül a legfiatalabb Nikolics Nemanja, a MOL Fehérvár támadója december 31-én fogja betölteni a 33. évét. A 27-szeres magyar válogatott támadót azonban nem lehetett kihagyni a felsorolásból, mivel hosszú légiós éveket követően – a lengyel Legia Warszawa, majd az amerikai Chicago Fire játékosa volt – tért haza. Nikolics a hazatérése óta 19 meccsen hatszor talált be a fehérvári együttesben, így továbbra sincs rossz formában.

A rutinos támadónak is lehet még egy-két jó éve, mielőtt nagy valószínűséggel az MOL Fehérvártól visszavonul majd.

Nikolics Nemanja (jobbra) a MOL Fehérvártól vonulhat vissza Forrás: Tóth Gabriella/molfehervarfc.hu

Nikolics egyszer tudott duplázni a magyar válogatottban, még 2013 októberében egy Andorra ellen 2-0-ra megnyert vb-selejtezőn.

A 28-szoros magyar válogatott, Guzmics Richárd idén év elején döntött úgy, hogy 2014 után újra az NB I-ben futballozik majd. A 33 éves védő megfordult a lengyel Wisla Kraków, a kínai YB Funde és a szlovák Slovan Bratislava együttesében is, mielőtt a Mezőkövesdhez igazolt. A szombathelyi születésű védő egyelőre nem igazán tudott bizonyítani a borsodi együttesben,

mindössze három meccset játszott, az utolsó 11 mérkőzésen sérülés miatt a keretben sem volt. Nagy kérdés, hogy a következő szezonban be tudja-e verekedni majd magát a mezőkövesdi kezdőcsapatba.

Mindenesetre a védő is a pályafutása vége felé jár, így az utolsó nagy dobása Mezőkövesden lehet az NB I-ben. Nem lenne meglepetés, ha a nevelőegyesületében, a Haladásban fejezné be a pályafutását.

Guzmics Richárd védő létére két gólt is szerzett a válogatottban, méghozzá Svájc és Észak-Írország ellen. Utóbbi az emlékezetesebb, még akkor is, ha az utolsó pillanatokban bukta el a válogatott az idegenbeli három pontot a 2016-os Eb-selejtezőn.

A 7-szeres magyar válogatott Szakály Péter augusztusban már 34 éves lesz, így hamarosan neki is gondolkoznia kell azon, mi lesz a pályafutása után években. A visszavonulásig még benne is lehet egy-két jó év, akár az NB I-ben is. Az újpest rutinos játékosa a mögöttünk hagyott szezonban összesen 25 meccsen játszott, egy MK-meccsen, az Ajka elleni 5-2-s siker alkalmával tudott csak betalálni. A Transfermarkt szerint egyébként nyáron Szakály szerződése is lejárt, de egyelőre nem érkezett arról hír, hogy elhagyta volna a lila-fehér együttest.

Nem lenne azonban meglepő, ha távozna, és esetleg valamelyik korábbi klubját, a Kaposvárt vagy éppen a Debrecent segítené a másodosztályban.

Szakály Péter (balra) a rutinjával segítette az Újpestet Forrás: ujpestfc.hu

Az Eb-hős Győrből vonulhat vissza, az MTK elveszítheti a legendáját

Nemcsak az élvonalban, de az NB II-ben is találunk olyan játékosokat, akik korábban sok örömet okoztak a szurkolóknak, ám már túl vannak a pályafutásuk csúcsán. Az egyik ilyen a 63-szoros magyar válogatott Priskin Tamás. A 34. évét szeptemberben betöltő támadó januárban tért vissza a Ferencvárostól a korábbi sikerei helyszínére, Győrbe, ahol három meccsen egy gólt szerzett a másodosztályban.

Priskin Tamás felejthetetlen gólja a norvégok elleni Eb-pótselejtező visszavágó mérkőzésén Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A komáromi születésű rutinos támadó nagy valószínűséggel az ETO-ból fog visszavonulni, ahova még két évig köti a szerződése.

Priskinről a legtöbb embernek a norvégok elleni Eb-pótselejtezőn lőtt fantasztikus gólja jut eszébe, amellyel hőssé vált a magyar fociszurkolók körében.

A háromszoros magyar válogatott Kanta Józsefről mindenkinek az MTK jut eszébe, amely nem is csoda, mivel hiába hívták korábban más magyar, na és persze külföldi csapatok is, hű maradt a klubjához.

A 36 éves támadó középpályás 419 összecsapáson 138 gólt szerzett az MTK-ban, amellyel 2008-ban bajnoki címet is ünnepelhetett az élvonalban.

A mögöttünk hagyott idényben összesen 18 meccsen három gólt szerzett, így aktívan részt vett az MTK feljutásában. A budapesti együttes egy évvel meghosszabbította Kanta József szerződését nyáron, így egy NB I-es szezonnal a háta mögött vonulhat vissza.

Kanta József, az MTK Budapest legendája még egy évet az NB I-ben is bizonyíthat Forrás: MTI/Beliczay László

A 19-szeres válogatott Lipták Zoltán decemberben már 36 éves lesz, így nagy valószínűséggel a következő szezon lehet számára az utolsó a profi pályafutásában. A rutinos védő – aki hét alkalommal pályára lépett az Southamptonban is – idén nyáron visszatért a másodosztályú ETO FC Győr együtteséhez, ahol

a védelem oszlopos tagjaként és a fiatal játékosok mentoraként egyaránt számítanak rá.

A legutóbbi idényben összesen 13 meccsen játszott a Gyirmótban az NB II-ben, egy gól szerzett.

Lipták a magyar válogatottban egyszer volt eredményes, méghozzá 2011-ben a San Marino ellen idegenben 3-0-ra megnyert Eb-selejtezőn.

A 12-szeres magyar válogatott támadó,

Feczesin Róbert már 34 éves, de hiába játszik csak a másodosztályban, még nem lehet rá panasz.

Az előző idényben az Újpestben 12 meccsen nyolc gólig jutott, majd átigazolt a Vasashoz, ahol az NB II-ben hat bajnokin hat találatot szerzett. Ezekből az adatokból is látszik, hogy bár nem tartozik a fiatal focisták közé a többek között külföldön az olasz Bresciában, Ascoliban és Padovában, a dél-korai Csonnam Dragonsban vagy éppen török Adansporban megfordult csatár,

még akár egy esetleges feljutás után az NB I-ben is segítségére lehet a Vasasnak.

A dabasi születésű támadó a legemlékezetesebb gólját 2007-ben szerezte a válogatottban, amikor 40 ezer néző előtt hazai pályán 3-1-re győztük le a világsztárokkal felálló olasz válogatottat barátságos mérkőzésen.

Az már a jövő zenéje, hogy melyik fent említett labdarúgó mikor vonul majd vissza a profi futballtól, az viszont biztos, hogy egyik játékos sem nyom nélkül tűnik majd el a magyar foci történelméből.