Társoldalunk:

Soha nem látott párosítás is lehet az angol szuperkupa-mérkőzésen

2020.07.08. 19:27

Az angol futballszövetség (FA) vészforgatókönyvvel készült arra az esetre, ha az FA-kupa győztese nem tudja vállalni a Premier League-bajnok Liverpool elleni hagyományos évadnyitó mérkőzést az angol szuperkupáért.

Az először az 1908-09-es szezon előtt megrendezett, ma Community Shield néven futó mérkőzésen hagyományosan az élvonal bajnoka és az FA-kupa győztese csap össze egy héttel az új bajnokság rajtja előtt. A koronavírus-járvány miatti leállás azonban most sok máshoz hasonlóan ennek a meccsnek a forgatókönyvét is átírhatja, írják az angol lapok

2019-ben a bajnok és kupagyőztes Manchester City 1-1 után tizenegyesekkel 5-4-re győzte le a PL-ezüstérmes LiverpooltForrás: AFP/Ian Kington

Az már biztos, hogy a Premier League bajnoka a Liverpool, az FA-kupa azonban még csak az elődöntőknél tart, amelyekben Manchester United–Chelsea és Manchester City–Arsenal párosításokat sorsoltak ki. A City és a Chelsea még áll a BL-ben, előbbi 2-1-ről várja a Real Madrid elleni visszavágót, míg utóbbi a londoni 0-3 után utazik majd Münchenbe – azaz versenyben vannak a sorozatban, melynek dőntőjét augusztus 23-án rendezik Lisszabonban. A Manchester United az Európa-liga első számú favoritja, ennek a sorozatnak a döntőjét augusztus 21-én rendezik Németországban. A Community Shield kitűzött dátuma augusztus 30., és az FA-nál úgy számolnak, előfordulhat, hogy a kupagyőztes a hosszúra nyúlt európai elfoglaltság miatt nem tudja (akarja) vállalni a mérkőzést a Wembley-ben. 

Ekkor léphet életbe a B terv: ebben az esetben ugyanis a Liverpool a másodosztály, azaz a Championship bajnokával mérheti össze az erejét. A 112 éves múltra visszatekintő sorozatban már többféle párosításban is rendeztek mérkőzéseket, de az élvonal és a másodosztály elsője most találkozik egymással először.