Európai játékos-ügynökök őrülnek meg a 17 éves csoda-futballistáért

Jude Bellingham, az angol másodosztályban játszó Birmingham City FC 17 éves angol labdarúgója
BIRMINGHAM, ENGLAND - JANUARY 25: Jude Bellingham of Birmingham City during the FA Cup Fourth Round match between Coventry City and Birmingham City at St Andrew's Trillion Trophy Stadium on January 25, 2020 in Birmingham, England. (Photo by James Williamson - AMA/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgást nem érheti az a kritika, hogy ne bukkannának fel folyamatosan újabb és újabb tehetségek. Elég csak a Borussia Dortmundban játszó 20 éves Jadon Sanchóra, vagy éppen a Liverpool 21 éves klasszisára, Trent Alexander-Arnoldra gondolni. Az említett játékosoknál is nagyobb sztár lehet hamarosan egy Jude Bellingham nevű futballista, aki még csak a napokban töltötte be a 17. életévét, de már letette a névjegyét a felnőttek között is. Így nem is csoda, ha többek között a Barcelona, a Manchester United, a Liverpool, a Bayern München vagy éppen a Borussia Dortmund is hihetetlen összeget lenne hajlandó fizetni a Birmingham City középpályásáért.

Teljes nevén Jude Victor William Bellingham 2003. június 29-én született a West Midlands-i Stourbridge-ben, azaz pár napja töltötte csak be a 17. életévét. Érdekesség, hogy David Beckham akkor igazolt a Real Madridhoz, amikor a Birmingham City tehetsége született.

Mivel Angliában csak 17 éves kortól kaphat profi szerződést egy labdarúgó, így eddig heti 145 fontért, azaz átszámítva nagyjából 57 ezer forintért focizott.

Pedig Bellinghamet a jövő egyik legnagyobb angol tehetségeként tartják számon, számos topcsapat érdeklődött iránta.

Jude Bellingham nagyon fiatalon a reflektorfénybe került Forrás: Getty Images/James Williamson

Édesapja, a rendőr őrmesterként dolgozó Mark Bellingham az amatőr ligákban termelte a gólokat – több mint 700 találatig jutott –, míg a 2005-ben született testvére, Jobe jelenleg is a Birmingham City FC akadémiájának a tagja.

„Mindent beleadok, hogy nagyszerű pályafutásom legyen. Édesanyámnak, édesapámnak, a testvéremnek, és a nagyszüleimnek köszönhetem, hogy ma itt tartok, ugyanis

– mondta Bellingham.

Jude Bellingham már nyolc éves kora előtt csatlakozott a Birminghamhez, ahol 14 évesen már a négy évvel idősebbek között játszott. Mindössze 15 éves volt, amikor debütálhatott az U23-as csapatban.

A brit FourFourTwo már ekkor felfigyelt rá, és helyet kapott az 50 legtehetségesebbnek vélt angol labdarúgója között. A Birmingham nagyon vigyázott a középpályásra, igazi kincsként kezelte, folyamatosan ismertette meg az első csapat környezetével. Hiába csak egy iskolás kamasz fiú volt, egyre inkább a felnőttekkel edzett, folyamatosan nyomon követték a fejlődését. 2019 márciusában pedig már a csapattal utazott West Bromwich Albion elleni meccsre, igaz, végül a meccskeretbe nem került be.

Igazi kincsként tekitnenek Bellinghamre a klubjánál Forrás: Getty Images/Alex Davidson

2019 júliusában ösztöndíjat kapott a klubtól, majd a csapattal tartott a nyári, portugáliai edzőtáborba is. Barátságos meccsen pályára is lépett, majd ugyancsak felkészülési találkozón, az angol Swindon ellen 6-1-re megnyert összecsapáson már két gólt is szerzett. A 2019/20-as szezonra megkapta a 22-es mezszámot a másodosztályú klubban.

Élete nagy pillanata 2019. augusztus 6-án jött el, amikor ő lett a Birmingham történetének legfiatalabb pályára lépő játékosa, 16 évesen és 58 naposan mutatkozott be a Portsmouth elleni Ligakupa-mérkőzésen.

Bár nem lehetett azért felhőtlenül boldog, mivel Portsmouth 3-0-ra nyerte meg a meccset.

A Birmingham Mail egyébként a vereség ellenére és a találkozó emberének választotta a fiatal focistát. Bellingham Trevor Francis 1970-ben felállított rekordját adta át a múltnak, aki 16 évesen és 139 naposon lépett pályára.

Nem kellett sokat várni a bajnoki bemutatkozásra sem, 19 nappal később a Swansea elleni Championship-meccsen a 76. percben David Davis helyére állt be. Ekkor gólt még nem sikerült szereznie, a 94. percben összeszedett egy sárga lapot, míg a csapata 3-0-ra kapott ki ismét.

A két vesztes összecsapás után a következő fordulóban jött meg az igazi áttörés a fiatal játékos számára:

16 évesen és 63 naposan a Birmingham City történetének legfiatalabb gólszerzője lett.

Bellingham Jefferson Montero sérülése miatt a 30. percben állt be csereként, majd a 76. percben győztes gólt lőtt a Stoke ellen 2-1-re megnyert összecsapáson. És ismét Trevor Francist taszította le a trónról.

„Hallottam, hogy mekkora játékos volt Trevor Francis, így

– mondta az akkor még csak 16 éves focista.

Bellingham pedig folytatta a jó játékot, eddig

már 40 meccsen lépett pályára a szezonban. Kétszer az FA-kupában, egyszer a Ligakupában, és 37 alkalommal a Championshipben.

Ezeken a találkozón összesen négyszer volt eredményes, a Stoke mellett a Charlton, a Leeds United és a Cardiff ellen ünnepelhetett gólt, de három assziszt is felkerült a neve mellé. Novemberben megválasztották a hónap legjobb fiatal játékosának.

„Úgy gondolom, hogy boldog ebben a klubban, segít nekünk valami szép dolog felépítésében. Jude kiválóan teljesít, nagy hangsúlyt fektet a munkára.

Tisztában vagyunk vele, hogy figyelik őt. Ez nem meglepő, 13 éves kora óta így van. A Middlesbrough ellen fél Európa itt volt a lelátón. Megszokta már, ahogy én is.

Mindig azt mondtam, nagyon jó, ha figyelik a játékosainkat, mert ez az jelenti, hogy kiváló labdarúgóink vannak. Nagyon elégedett vagyok vele, boldogsággal tölt el a fejlődése, a koncentrációja - mondta a Birmingham City spanyol menedzsere, Pep Clotet Bellinghamről.

Bellingham fényes jövő előtt áll Forrás: Getty Images/Nathan Stirk

Ami az eddigi nemzetközi pályafutását illeti,

2016 decemberében, 13 évesen 5 hónaposan és 18 naposan debütált az angol U15-ös válogatottban Törökország ellen, majd az osztrákoknak gólt is lőtt.

2018-ban már az U16-os válogatott csapatkapitánya volt, tizenegy mérkőzésen háromszor volt eredményes: Franciaország ellen kétszer, míg Portugália ellen egyszer volt eredményes, de gólpasszból is összehozott kettőt. Nem csoda, hogy nem sokkal később feljebb léphetett, az U17-es válogatottba is meghívót kapott a Syrenka Cup elnevezésű tornára. Az alig 16 éves középpályás három mérkőzésen két gólt szerzett – Finnország és Ausztria ellen talált be –, két találkozón pedig a csapatkapitányi karszalagot is viselhette, és a legjobbnak választották.

A teljesítményére a topklubok is felfigyeltek, többek között a Barcelona, a Manchester United, a Liverpool, a Bayern München vagy éppen a Borussia Dortmund is érdeklődött Bellinghamért. A hírek szerint a Premier League-ben szereplő Manchester United 30 millió fontos ajánlatot tett, míg a

Borussia Dortmund transzferrekordot dönthet, ugyanis a Sport Bild szerint a német együttes 35 millió eurót sem sajnálna érte.

(Az eddigi rekordot Mats Hummels tartja, akit 30,5 millió euróért vették vissza 2019 nyarán a Bayern Münchentől.) Hans-Joachim Watzke, a német klub ügyvezetője a Süddeutsche Zeitungnak el is ismerte, hogy 30 millió euró feletti ajánlatot tettek a tehetséges focistáért.

Jude Bellingham hamarosan a Borussia Dortmundban lőheti a gólokat Forrás: Getty Images/Nathan Stirk

Jelen állás szerint úgy néz ki, hogy a Dortmund nyerheti a versenyfutást a még mindig csak 17 éves, az átigazolásokkal foglalkozó Transfermarkt által 11 millió euróra értékelt játékosért, aki 2025-ig írhat hamarosan alá.

Dortmundban biztosan nem lenne rossz helyen Bellingham, ugyanis van előtte egy követendő példa. Jadon Sanchót 16 évesen nem egészen 8 millió euróért vette meg a BVB, akit most közel 120 millióra taksálnak,

és ebben a szezonban 32 meccsen 17 gólja és 17 gólpassza van. És még mindig csak 20 éves az angol focista. Hogy Bellingham Sanchóhoz hasonló világklasszissá növi-e majd ki magát Dortmundban, az a jövő zenéje, a dortmundi szurkolók mindenesetre nagyon várják az érkezését:

Bellinghamet tehát nem hiába tartják Anglia, vagy inkább a világ futballjának egyik, ha nem a legnagyobb tehetségének. Birminghamban már két korábbi rekordot is átadott a múltak, fényes jövő előtt áll, és bár nagyon bíznak benne, hogy marad a másodosztályú csapatnál, nagy valószínűséggel már a nyáron feljebb lép a ranglétrán – a BVB jelentheti a következő lépcsőfokot –, hogy elinduljon a világhírnév felé, és újabb csúcsokat ostromoljon majd a pályafutása során.