Hétfőn derül ki, hogy kizárják-e a Manchester Cityt az európai kupákból

fbl Horizontal
Manchester City fans cheer before the start of the English FA Community Shield football match between Manchester City and Liverpool at Wembley Stadium in north London on August 4, 2019. (Photo by Ian KINGTON / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Hétfőn dönt a Nemzetközi Sportdöntő-bíróság a Manchester Citynek az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése ellen beadott fellebbezése ügyében. Ezen múlik, hogy Pep Guardiola csapata a következő két szezonban indulhat-e az európai kupasorozatokban.

A manchesteri klubot az UEFA Pénzügyi Fair Play-szabályainak 2012 és 2016 között történt többszöri és súlyos megsértése miatt zárta ki az európai szövetség két évre minden nemzetközi sorozatból, valamint kötelezte 30 millió eurós büntetés megfizetésére. Az UEFA vádja szerint a klub tulajdonosa, Mansour Sejk saját vagyonából juttatott nem megengedett módon pénzt a klubnak.

A döntés ellen a City a CAS-nál fellebbezett, ennek eredménye várható hétfőn. Az ítélet jelentősen befolyásolhatja a klub további életét, valamint a Bajnokok Ligája-sorozatot is. Amennyiben ugyanis a Cityt jogerősen is kizárják, úgy hiába végez idén a Premier League második helyén, a következő kiírásban már nem állhat rajthoz a BL-ben, ez a jog a majdani ötödik helyezettre (jelen pillanatban a Manchester Unitedre) száll át.

Ha minden igaz, jövőre is láthatnak BL-meccseket a szurkolók az Etihad Stadionban Forrás: AFP/Ian Kington

Az is biztosnak tűnik, hogy egy negatív döntés alaposan felboríthatja a klub átigazolási terveit is, hiszen a legjobb nevek éppen egy BL-siker reményében írnának alá a világ egyik leggazdagabb klubjához. A "nem jövők" mellett még távozók is lehetnek: bizonytalanná válhat a klub legjobb játékosának, Kevin De Bruyne-nek a maradása, valamint Pep Guardiola távozása is felmerülhet.

"Persze, hogy minden évben a Bajnokok Ligájában akarunk játszani, és ott a lehető legjobban szerepelni. Ez független attól, hogy mi lesz a hétfői döntés. Azt majd hétfőn megtudjuk.

mert látom a klub erőfeszítéseit, de egyelőre várnunk kell. A döntés után majd közlöm az álláspontomat és a klub is kiadja a maga nyilatkozatát" – idézi a Manchester Evening News című lap Guardiola némileg kétértelmű szavait.

Angol újságírók "belsős infói" szerint a Citynek valóban nincs mitől tartania, mert a CAS hétfői döntése minden vádpontban fel fogja őket menteni.