Társoldalunk:

A Puskás Akadémia elnöke büszke a bronzérmes NB I-es csapatára

2020.07.13. 00:44

Hosszú interjút adott a Nemzeti Sportnak Mészáros Lőrinc, a labdarúgó NB I-ben harmadik helyen végzett Puskás Akadémia elnöke. Mészáros beszélt a saját nevelésű játékosok beépítéséről és a kiváló edzőválasztásról is.

Mészáros Lőrinc elmondta, hogy a sikerek mellett továbbra is a játékosnevelés a legfontosabb feladata a Puskás Akadémiának.

Az évek során azonban rá kellett jönnünk, hogy muszáj a növendékeinknek az élvonalbeli, profi szereplés lehetőségét kínálnunk, ilyesfajta motiváció nélkül nem tudjuk az akadémiát sem sikeresen működtetni, a fiatalokat sem tudjuk idecsábítani. Nálunk fordítva történt, mint általában: előbb volt az akadémiai elitképzés, és csak utána a saját NB I-es csapat. Egy időben együttműködtünk a Videotonnal, a fehérváriak jelentették az NB I-es kimenetet fölfelé az akadémistáinknak, de ez a kapcsolat sem működött ideálisan, így lett saját elsőosztályú profi csapatunk" - mondta a Nemzeti Sportban Mészáros Lőrinc.

Arról is beszélt, hogy mennyire sikeres volt az edzőválasztás, hogy Hornyák Zsolt milyen remek munkát végzett az élvonalbeli együttesnél.

A felvidéki Hornyák Zsoltot itthon kevésbé ismerték, de voltak figyelemre méltó külföldi eredményei, amelyek alapján bizalmat szavaztunk neki. Lehet, hogy nem lesz kellemes vagy tapintatos, amit mondok, de Zsolt egyik, szerintem jó tulajdonsága, hogy több elődjével és az edzők többségével szemben nem nyafog, nem hisztizik, nem keres kifogásokat, hanem csendben, szerényen teszi a dolgát, végzi a feladatát. És amíg sok tréner kijelentette, hogy a fiatalok beépítése az eredménykényszer mellett lehetetlen, ő bizonyította, hogy nagyon is lehetséges. Egyenes ember, aki jó hangulatot, egységes közösséget teremt az öltözőben, nem kis mértékben azért, mert mindenkivel képes közvetlenül kommunikálni, sokakkal az anyanyelvükön, beszéli a szláv nyelveket, az angolt és persze a magyart". 

A Puskás Akadémia bronzérmes csapataForrás: Dome Laszlo Balazs (https://www.pfla.hu/)

Mészáros Lőrinc az interjúban hangsúlyozta, hogy a saját nevelésű játékosok beépítése az egyik legfontosabb feladata a Puskás Akadémiának. Az eddigi legnagyobb sikert, a nemzetközi szereplést érő bajnoki bronzérmet, részben saját nevelésű, rendszeresen játszó futballistákkal értük el. Az utolsó, a harmadik helyről döntő győztes mérkőzésünkön a Honvéd ellen öt saját nevelésű játékosunk kapott lehetőséget kezdőként, köztük a csapatkapitány Szolnoki Roland, vagy az első gólt szerző Nagy Zsolt, és a csereként beállt hatodik volt akadémista, Spandler Csaba is".A teljes interjút itt tudja elolvasni.