A Bundesliga legértékesebb játékosai lehetnek az átigazolási piac sztárjai

Soccer 1.Bundesliga / Bayer 04 Leverkusen - Borussia Dortmund 4: 3. Erste Liga Sport Sports jersey 19 professional footballer GAME season 2019 database DFL 20 men Bundesliga Ballsport 1st league 2020 league game soccer SOCCER PLAYER club jersey club dress
Kai HAVERTZ r. (LEV) in the duel versus Jadon SANCHO (DO), action, duels soccer 1. Bundesliga, 21st matchday, Bayer 04 Leverkusen (LEV) - Borussia Dortmund (DO) 4: 3, on February 8th, 2020 in Leverkusen / Germany. ¬ | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Bundesliga 2019/2020-as idénye Bayern München győzelemmel ért véget júniusban. A német élvonal küzdelmeit követően az új szezon előtt az egyik legnagyobb kérdés az, hogy a liga két legértékesebb játékosa vajon hol folytatja majd a pályafutását. Kai Havertz a Leverkusen, míg Jadon Sancho a Dortmund csapatában hívta fel magára a futballvilág figyelmét kiemelkedő teljesítménnyel.

A bajnoki címért folyó harc végül ebben az évben is a Bayern München javára dőlt el, mint 2012 óta minden esztendőben. Ugyanakkor a bajorok dominanciája mellett üde színfoltja volt a Bundesligának két fiatal játékos, a Bayer Leverkusen középpályása, Kai Havertz és a Borussia Dortmund szélsője, Jadon Sancho.

Kai Havertz, a Bundesliga és a Barcelona nagy szerelmese

Ha azt mondjuk Alemannia Aachen, valószínűleg nem sokan kapják fel a fejüket erre a névre. Havertz szülővárosának futballcsapata jelenleg a német negyedosztályban játszik, de nem is olyan rég, még a 2006/2007-es idényben a Bundesligában szerepelt. Cikkünk első hőse ekkor még csak hétéves volt, de édesapjával és testvérével együtt rendszeresen kilátogattak a hazai meccsekre, hogy buzdítsák az övéiket.

Havertz egyrészt élvezettel figyelte a német első osztály küzdelmeit, másrészt a Barcelona nagy szurkolójaként a szobája tele volt a katalán együttes posztereivel.

Gyerekként a legjobban Ronaldinho és Samuel Eto'o játékát szerette és rendkívül boldog volt, amikor a hetedik születésnapja előtt a Barcelona 2-1-re verte az Arsenalt a Bajnokok Ligájának (BL) döntőjében.

Ronaldinho (középen) volt az egyik kedvence Havertznek. Forrás: AFP/Odd Andersen

Persze nemcsak a lelátón, vagy a képernyőn csodálta a futballt, hanem aktívan részt is vett benne a pályán, az Alemannia Aachen korosztályos csapataiban. 2010-ben aztán eljött a váltás ideje, és a család bevállalta a napi szintű több órás ingázást Aachen és Leverkusen között, hogy a kis Havertz fejlődni tudjon. A dolog bevált, sőt,

Az új klubjában aztán tovább szárnyalt, német korosztályos válogatott lett belőle. Ráadásul az U17-es kategóriában bajnok lett a Leverkusennel, a nemzeti tizenegynek pedig segített bejutni a korosztályos Európa-bajnokság elődöntőjébe. Ezeknek az eredményeknek köszönhetően

2016 augusztusában megválasztották a második legjobb német U17-es játékosnak.

A fiatal futballista debütálására ezek után már nem kellett sokat várni a nagy csapatban. A 2016/2017-es szezon hetedik fordulójában

a Werder Bremen elleni hazai bajnokin 17 évesen és 126 naposan lépett pályára, ezzel a klub legfiatalabb Bundesliga szereplője lett.

Kai Havertz elég hamar népszerű lett a klubnál. Forrás: Twitter

Sok ideje ugyanakkor nem volt a történelmi tette miatt izgulni, mert csak a mérkőzés napján derült ki, hogy számítanak rá a keretben. Történt mindez azért, mert az egyik focista, Lars Bender annyira beteg lett a meccs reggelére, hogy nem tudta vállalni a játékot. A diagnózis után gyakorlatilag

azonnal csöngött a telefon a Havertz családnál, hogy Aachenből utazzon a fiú Leverkusenbe, mert jelenése lesz az együttesnél délután.

Első idényében a még mindig a kamaszkorában lévő srác 24 mérkőzésen kapott bizonyítási lehetőséget, és ezeken a találkozókon négyszer volt eredményes, mellette hat gólpasszt is kiosztva a társaknak. Elég jó kezdés, főleg úgy, hogy

A középiskola befejezésére fókuszálva Havertz kihagyta az Atlético Madrid elleni idegenbeli túrát a BL-ben, később pedig a Schalke elleni Bundesliga összecsapás is kimaradt. Az érettségi sikeres abszolválása után azonban már semmi sem állhatott az útjába, hogy csak a labdarúgásra összpontosítsa minden erejét és figyelmét.

Kai Havertz (jobb oldalon) a német korosztályos válogatottban is letette a névjegyét. Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

A 2017/2018-as idényben robbant be igazán az ifjú titán.

Az U19-es német válogatott csapatkapitánya lett, és a Bundesliga 30. fordulójában ő lett az egész liga történetének legfiatalabb játékosa, aki 18 éves és 307 napos korára már 50 német első osztályú mérkőzést tudhatott magáénak.

„Kainak kivételes képességei vannak és már most meg van áldva egy olyan szintű érettséggel a futballban, ami megkülönbözteti őt korosztályának többi tagjától" – mondta róla ekkor a Leverkusen sportigazgatója, a legendás Rudi Völler. A megkérdőjelezhetetlen fejlődésnek meg is lett az eredménye,

2018 nyarán a korábbi ezüstérem után megnyerte az arany Fritz Walter Medált, azaz őt választották az U19-es korcsoport legjobbjának.

Havertz a legutóbbi, 2019/2020-as szezonban is kiemelkedően teljesített. A Bundesligában 30 mérkőzésen tizenkétszer volt eredményes, mellette hat gólpasszt is jegyzett. Az Európa-ligában három meccsen háromszor talált be és két gólpasszt is kiosztott a társaknak.

Ha kicsit jobban elmélyedünk az egyéni statisztikáiban, láthatjuk, hogy a párharcainak 41,2%-át megnyerte a bajnokságban,

A sprintelések terén is a Bundesliga élmezőnyébe tartozott a 21 éves focista, ebben az idényben 837 alkalommal lódult meg gyorsabban a pályán, ez az egész mezőnyben a kilencedik legjobb teljesítmény volt.

A felnőtt válogatottban is már bemutatkozott labdarúgót 2022.06.30-ig szerződés köti ugyan a Bayer Leverkusenhez, de már most olyan európai elitklubok vinnék a nyáron, mint a Chelsea vagy a Real Madrid.

Havertz már kérte a német klub vezetését, hogy jó ajánlat esetén távozhasson, de hogy melyik együttes lesz a nyerő, abban az is szerepet játszik majd, hogy a londoni klub például indulhat-e majd a BL-ben, a 2020/2021-es idényben.

Bárki is legyen a befutó a versenyben, annak mélyen a zsebébe kell majd nyúlni, mert Kai Havertz piaci értékét a Transfermarkt nemzetközi adatbázis jelenleg 81 millió euróra becsüli, amivel a teljes Bundesliga második legértékesebb focistája lett idén.

Frank Lampard (bal oldalon) szívesen látná a csapatában Havertzet. Forrás: AFP/Ben Stansall

Jadon Sancho, az angol, aki meghódította Németországot

A még mindig csak 20 éves válogatott szélső nem a legideálisabb körülmények között kezdte meg közös történetét a futballal.

A családjával London egyik külvárosában laktak, ahol az iskolatársai a tanítás után saját szavaival élve „rossz dolgokat tettek",

de ő csak egy valamit szeretett volna, focizni. Így ezt tette a suli udvarán vagy a kis sikátorokban, mivel azon a környéken nem nagyon voltak rendes pályák.

Mindössze hétévesen került a Watford gyerekcsapatához, ahol hamar felfigyeltek a kiváló cselező képességére és gólérzékenységére. Hamar híre ment az ifjú tehetségnek, és

olyan nagy klubok, mint a Chelsea és az Arsenal is ott kopogtak a Watford ajtaján,

de nem jártak sikerrel. Nem úgy, mint a Manchester City. Nekik sikerült meggyőzni a 14 éves Sanchót, hogy a következő lépés a karrierjében a City legyen.

A még mindig csak tinédzser fiúban hihetetlen ambíció és tettvágy volt, már tizenéves korában úgy felelt a watfordi edzőjének arra a kérdésére, hogy mi az álma, hogy

„Európa egyik legjobb klubjában akarok játszani és az országomat képviselni a válogatottban, hogy büszkévé tegyem a családom".

Jadon Sanchót végül a Manchester City vitte el a riválisok elől. Forrás: NurPhoto via AFP/Kieran Galvin/NurPhoto/Kieran Galvin

A Manchesterbe költözés mellett a korosztályos válogatottság is megérkezett 2015-ben Sancho életébe.

2017-ben pedig már az U17-es nemzeti tizenegyben 18 mérkőzésen 14-szer volt eredményes, ezzel is segítve a csapatot, hogy bejusson a korosztályos világbajnokság legjobb tizenhatos mezőnyébe.

Az angol együttes meg is nyerte a vb-t, de ebben Sancho már nem tudta segíteni az övéit, mert leigazolta azon a nyáron a Dortmund, így a kötelesség oda szólította. A válogatott ugyanakkor nem feledkezett meg kiváló szélsőjéről és postán elküldtek neki is egy aranyérmet Németországba.

A fiatal labdarúgó első két szezonja sem volt rossz új klubjában, de a 2019/2020-as idényben végérvényesen berobbant a sztárok sorába a Bundesligában.

Nemcsak a német bajnokságban, hanem a BL-ben is termékeny volt, nyolc találkozón 2-2 találatot és gólpasszt jegyzett.

Ha az egyéni statisztikát nézzük, 85,9%-os pontossággal passzolt több mint 1450 kísérletből és párharcainak 45,1%-át megnyerte ebben az idényben. 866 sprintet mutatott be a szezonban, ami az egész mezőnyt tekintve a nyolcadik legtöbb volt.

Az angol nagy válogatottat erősítő futballistát hónapok óta a Manchester United együttesével hozzák hírbe, a kérdés ezzel kapcsolatban, hogy a 2022.06.30-ig a Dortmundhoz tartozó focistáért kifizetik-e a manchesteriek az elképesztően magas vételárat.

A német klubnál legalább 100 millió eurót szeretnének kapni Sanchóért, aki egyébként a Bundesliga legértékesebb játékosa lett a 2019/2020-as szezonban a Transfermarkt szerint a maga 117 millió euró körüli, becsült árával.

Összegzés

A Bundesliga és a La Liga már befejeződött, de a Premier League és a Serie A küzdelmei még mindig tartanak. Ha az összes top bajnokság lezárja a 2019/2020-as idényét, valószínűleg akkor derül majd ki, hogy a német bajnokság sztárjai hol folytatják a felfelé ívelő pályafutásukat.