Társoldalunk:

Karanténba került a cseh focicsapat, véget vetettek a bajnokságnak

2020.07.24. 18:00

A koronavírus-járvány miatt idő előtt ért véget Csehországban az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, erről pénteken döntött a liga.

A szervezet közölte a konkrét okot is: miután pozitív eset történt az SFC Opavánál, az egész csapatnak 14 napos karanténba kell vonulnia, ami ellehetetlenítette, hogy tartsák a szezon ütemtervét, az augusztus 2-i befejezést. Az Opava a hatcsapatos alsóházi rájátszásban volt érdekelt, amelyből még két teljes forduló lett volna hátra.

Hozzátették: a másodosztályból az FK Pardubice és az FC Zbrojovka Brno jutott fel az élvonalba, ahonnan ezúttal rendhagyó módon nem lesz kieső, mert a létszámot 18 csapatra emelik a következő idényre. Ehhez kapcsolódóan a második vonalban kevesebb, 14 együttes küzd majd. Dusan Svoboda, a liga elnöke kiemelte: az átmeneti helyzet után a tervek szerint visszatérnek a kétszer 16 csapatos modellhez.

A Slavia Prague csapata nyerte a cseh bajnokságotForrás: AFP/Michal Cizek

A liga hangsúlyozta, korábban erre az esetre gondolva határoztak arról, hogyha az újrakezdést követően nem sikerül befejezniük a szezont, akkor azt rangsorolás nélkül zárják le, a nemzetközi kuparészvételt jelentő helyeket illetően a 30 fordulós alapszakasz végeredményét veszik alapul.

A bajnoki címet ettől függetlenül odaítélték az SK Slavia Prahának, amely az alapszakaszban is első lett, és egy hónappal ezelőtt már a felsőházi rájátszásban is biztosította címvédését. A prágaiak mellett az FC Viktoria Plzen indulhat még a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a Sparta Praha, az FK Jablonec és a FC Slovan Liberec pedig az Európa-ligában képviseli Csehországot.