Társoldalunk:

A videobíró botrányos ítélete miatt estek ki a Premier League-ből

2020.07.27. 18:51

Vasárnap este eldőlt, hogy az Aston Villa marad bent az angol labdarúgó-bajnokságban, míg a már hetek óta biztos kieső Norwich Cityt a Watford és a Bournemouth követte. Utóbbi csapat ráadásul elég peches körülmények között esett ki az első osztályból, ugyanis egy ponttal maradt le az Aston Villa mögött, márpedig ez a pont meglehetett volna, ha júniusban működik a gólvonal-technológia vagy a videobíró az Aston Villa-Sheffield United összecsapáson.

A koronavírus-járványt követő első Premier League-mérkőzés botrányosra sikeredett. Az Aston Villa házigazdaként gól nélküli döntetlent játszott a Sheffield United csapatával. Az első félidő hajrájában egy sheffieldi beadás után a saját kapujába esett a labdával a Villa kapusa, Orjan Nyland, ám sem a gólvonaltechnológia, sem a VAR nem ítélte úgy, hogy teljes terjedelmével áthaladt volna a gólvonalon.

A technológiát üzemeltető cég nem sokkal a lefújás után közleményben kért elnézést, amiért a hiba megfosztotta a Sheffield Unitedet egy találattól.

Most azonban a Bournemouth csapatának is küldhetnének egy bocsánatkérő üzenetet, ugyanis Eddie Howe együttese egy ponttal maradt le az Aston Villa mögött, így 18. helyezettként kiesett a Premier League-ből.

Ha júniusban megadják a Sheffield United teljesen szabályos gólját, akkor az Aston Villa és a Bournemouth is 34-34 ponttal végzett volna a bajnokságban, pontazonosság esetén pedig a gólkülönbség döntött volna. A végelszámolásban így a Bournemouth-nak -25, míg az Aston Villának -27 lett volna a gólkülönbsége.

Egy meg nem adott gólon múlt a Bournemouth bennmaradásaForrás: AFP/Carl Recine

Az 1890-ben alapított csapat a 2014/15-ös szezonban jutott fel az élvonalba Eddie Howe irányításával, aki lassan nyolc éve ül a csapat kispadján. A 42 éves edző Bournemouth-ban lassan olyan edzőlegendának számít, mint Manchesterben Sir Alex Ferguson, vagy Londonban Arséne Wenger.