Vágólapra másolva!
Kepa Arrizabalaga, az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Chelsea kapusa a védési hatékonysága alapján a Premier League történetének legrosszabb kapusa lett.

A labdarúgásban az egyik legősibb alapszabály, hogy egy jó csapat úgy indul, hogy: végy egy jó kapust. Ha az angol bajnok Liverpool esetét nézzük, akkor nem túl szakszerűen le is egyszerűsíthetjük a csapat sikereit, ugyanis a Pool az után nyert Bajnokok Ligáját és angol bajnokságot, hogy 2018 júliusában világrekordnak számító 62,5 millió euróért megvette az AS Roma brazil válogatott kapusát, Alisson Beckert.

A brazil kapus azonban nem sokáig lehetett rekorder, ugyanis a Real Madridhoz távozó Thibaut Courtois helyére a Chelsea 2018. augusztus 8-án világrekordnak számító 80 millió euróért megvette az Athletic Bilbao kapusát, Kepa Arrizabalagát.

Kepát jócskán áron felül vette a Chelsea Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A spanyol válogatott kapus első szezonja nem sikerült jól, de a szakértők azt mondták, hogy a válogatottbeli csapattársának, David De Geának is kellett egy év mire megszokta az angol futballstílust a Manchester Unitedban. Kepa tavaly 36 bajnoki meccsen 39 gólt kapott, viszont 14 meccset hozott nullára, ami korántsem rossz statisztika. Csapatával ráadásul bronzérmes lett a bajnokságban, és az Európa-ligát is megnyerte. A szezonja azonban mégis arról lett emlékezetes, amikor a Manchester City elleni Ligakupa-döntő hosszabbításában nem volt hajlandó lejönni a pályáról, amikor Maurizio Sarri kapust akart cserélni, hogy megzavarja a City játékosait a tizenegyespárbaj előtt.

Az eset után a szurkolók Kepa ellen fordultak, és ha Sarri nem "igazol" a Juventushoz, akkor minden bizonnyal távoznia kellett volna a szezon végén. Az edzőváltás azonban jól jöhetett volna a spanyol kapusnak, mert a tavaly nyáron kinevezett Frank Lampardnál tiszta lappal indult, de nem tudta bebizonyítani, hogy akárcsak a felét is megérné annak a horribilis összegnek, amit a Chelsea kifizetett érte. Kepa az idei szezonban 33 bajnoki mérkőzésen 47 gólt kapott, és csak nyolc olyan meccs volt, amit sikerült nullára hoznia.

Egy statisztikákkal foglalkozó honlap azt írta, hogy

  • az 54,5%-os védési hatékonyságot tekintve Kepa Arrizabalaga a Premier League történetének legrosszabb kapusa;
  • az idei szezonban a spanyol kapus 47 gólt kapott a Premier League-ben, ebből 14 lövésre el sem mozdult;
  • két év alatt Kepa olyan rosszul teljesített a Chelsea-ben, hogy a Premier League 1992-es indulása óta ő kapta a londoni csapat góljainak a 8%-át.

Az Chelsea már leigazolta az Ajax marokkói játékmesterét, Hakim Zijest, az RB Leipzig német válogatott támadóját, Timo Wernert, és ha hinni lehet a pletykáknak, akkor hamarosan érkezik a Bayer Leverkusentől a 21 éves Kai Havertz is. Frank Lampard csapatának a következő szezonban elképesztően erős támadósora lesz, de lassan a védelmet is meg kell erősítenie.

Angol és spanyol sajtóértesülések szerint a Chelsea első számú célpontja az Atlético Madrid kapusa, a világ legjobbjának tartott Jan Oblak, akinek az elmozdításához ismét rekordösszeget kellene költeni.

A kérdés csak az, hogy a londoni klub vajon hajlandó lesz-e ismét bankot robbantani egy olyan kapusért, akinek nincs semmilyen Premier League-tapasztalata?