Az Inter lemondott az olasz foci legnagyobb ígéretéről

fbl Horizontal FOOTBALL HEADSHOT JOY YEUX AU CIEL. Nicoló Zaniolo, AS Roma
AS Roma Italian midfielder Nicolo Zaniolo celebrates after scoring during the UEFA Champions League round of 16, first leg football match AS Roma vs FC Porto on February 12, 2019 at the Olympic stadium in Rome. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években felbukkant legnagyobb olasz tehetségnek számít az AS Roma játékosa, Nicolò Zaniolo, aki nemcsak Olaszországot, de a világ labdarúgását tekintve is az egyik legnagyobb sztárrá nőheti ki magát, ha ilyen ütemben fejlődik tovább. A 21 éves középpályás miatt a Fiorentinánál és az Internél azóta is a fejüket verik a falba, a milánói sztárcsapatnál úgy tartják, Philippe Coutinho elengedése óta nem követett el a klub akkora baklövést, mint amikor elengedték Rómába az azóta már a felnőtt válogatottban is pályára lépő futballistát.

Focista apuka és szexi anyuka

Nicolò Zaniolo 1999. július 2-án született az olaszországi Massában, amely egy közel 70 ezer lakosú város a toszkán régióban.

Édesapja, Igor Zaniolo is focizott, 1992 és 2009 között többnyire Serie B-s, illetve Serie C-s együttesekben játszott.

A másodosztályban például 120 meccset játszott, végül a negyedosztályú Real Valdivarában fejezte be a pályafutását 40 éves korában. A fiának így tudott segíteni a pályafutása egyengetésében, Nicoló Zaniolo azonban már 21 éves korára többre vitte, mint az apja.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

...la sfiga

francescacosta (@frac77) által megosztott bejegyzés,

Az édesanyjának semmi köze a focihoz, de így is többször reflektorfénybe került már, elsősorban a külseje miatt. A negyven fölött járó

Francesca Costa rendszeresen posztol közel 400 ezres követőtáborának az Instagramon, amelyre nem mindig büszke Zaniolo.

Volt, hogy a nyilvánosság előtt ugrott neki, és anyja furcsa szájtartását kérte számon annak egyik posztjánál. „Miért csinálsz így a száddal, negyvenéves vagy!" – írta Zaniolo. Na de ennyit a családról.

Az Fiorentina és az Inter is bánhatja

A kis Zaniolo a Salernitanában tanulta meg a labdarúgás alapjait, az első csapata a helyi La Spezia volt. Ezt követően Canalettbe került, az első komolyabb lépésre pedig 2008-ig kellett várnia, amikor az igazán profi körülményeket biztosító genovai utánpótláscsapatba került, ahol két évet töltött el. A Fiorentina 2010-ben csábította el, ahol azt ígérték neki, hogy profi játékost faragnak belőle. Firenzében nagyon bíztak benne, az ott töltött hét év alatt mindig a korosztálya legjobbja volt. A Fiorentina azonban nem vitte fel az első csapathoz,

kölcsön akarta adni, amely így utólag óriási hiba volt. Az édesapja ugyanis erről hallani sem akart, így nem írtak alá semmilyen szerződést a lila-fehér csapattal,

2016-ban szabadon igazolhatóvá vált Zaniolo.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

...manchi piccola peste @nicozaniolo1999

francescacosta (@frac77) által megosztott bejegyzés,

„Nagyon csalódott voltam. Hosszú éveket töltöttem Firenzében, ennek ellenére

idővel úgyis kiderül, hogy jól tették-e" – mondta Zaniolo. Azóta már tudjuk, hogy valószínűleg Firenzében sem értik, hogy csinálhattak ekkora butaságot.

Ez pedig utólag nagyon fontos pontja volt a pályafutásának, ugyanis a tehetséges játékosra lecsapott a másodosztályú Virtus Entella, ahol profi szerződést kapott, és ami ennél is fontosabb, végre a felnőttek között edzett. 2017. március 11-én mutatkozott be az első csapatban a Benevento ellen, végül

a szezon során 7 mérkőzésen lépett pályára mindössze 17 évesen. Közben az ificsapatot is segítette, amelyet az Olasz Kupa döntőjéig vezetett.

Nem csoda, hogy a játékára felfigyelt az Internazionale, amely 1,8 millió eurót fizetett érte. A milánói sztárcsapatban azonban

csak a korosztályos csapatokban kapott lehetőséget, a felnőttek között nem lépett pályára. Pedig az Inter U19-es csapatában 29 meccsen 14 gólig jutott,

mindezt középpályásként. A csapat edzője, Stefano Vecchi nem is győzte dicsérni.

Zaniolo eladását már nagyon bánja az Inter Forrás: NurPhoto via AFP/Emmanuele Ciancaglini/NurPhoto/Emmanuele Ciancaglini

„Jó a felépítése, és

Ennek függvényében talán még meglepőbb, hogy a 190 centiméteres focista lehetőséget sem kapott a felnőtt csapatban, cserébe a története egyik legnagyobb baklövését követte el a klub.

Az Inter ugyanis mindössze 4,5 millió euró értékben számította bele a Nainggolan-transzferbe

a fiatal tehetséget 2018 nyarán. Luciano Spaletti ugyanis mindenképpen újra a csapatában akarta tudni a belga játékost, de ha kifizette volna érte a 40 millió eurót, akkor megszegte volna a FIFA pénzügyi Fair Play szabályzatát. Így nem maradt más, mint hogy játékosokat is be kellett vonni az üzletbe, így 24 millió euró mellé Nicoló Zaniolót és Davide Santont is megkapta az AS Roma.

És talán még ennél is nagyobb hibát követett el az Inter azzal, hogy nem került bele a szerződésbe visszavásárlási opció sem. Legalább a következő átigazolásából részesülhet a milánói együttes, ám ez a 15 százalék aligha vigasztalja az Intert.

A milánóiak úgy tartják, Philippe Coutinho elengedése óta nem követett el a klub akkora baklövést, mint Zaniolo távozásakor.

Nicolo Zaniolo lehet az új Francesco Totti Forrás: AFP/Andreas Solaro

Az AS Románál viszont dörzsölték a tenyerüket, a klub akkor spanyol sportigazgatója, Monchi el volt ájulva tőle. „Azt hittük, hogy az első fél évben nem fog játszani, de

A római együttesben 2019. szeptember 18-án debütált a Real Madrid csapata ellen 3-0-ra elvesztett Bajnokok Ligája-meccsen, de az eredmény ellenére nem okozott csalódást.

A Serie A-ban szeptember 26-án a Frosinone ellen mutatkozott be, míg az első gólját december 26-án a Sassuolo ellen szerezte az olasz bajnokságban:

egy kontra végén az ötösig vezette a labdát, egy csellel védőjét és a kapust is elfektette, majd szép mozdulattal a kapuba emelt.

2019. február 12-én az FC Porto elleni Bajnokok Ligája-meccsen kétszer is betalált, és ezzel

a BL-történetének legfiatalabb olasz játékosa lett, aki legalább két gólt szerzett: 19 évesen és 225 naposan.

Az AS Romában már 66 mérkőzésnél jár, amelyeken 14 gólt szerzett, és öt assziszt is felkerült már a neve mellé. A jelenlegi szezonban 24 alkalommal lépett pályára a Serie A-ban, és hatszor a Bajnokok Ligájában. Összesen 30 összecsapáson nyolc találatig jutott,

pedig januárban a Juventus ellen komoly sérülést szenvedett. A torinói sztárcsapat elleni meccsen fantasztikus szólóval lerázta a védőket, és a tizenhatosig jutott, amikor Matthijs De Ligt szabálytalanul megállította. Hordágyon vitték le a pályáról, majd azonnal kórházba szállították, később kiderült, hogy a jobb lábában elszakadt az elülső keresztszalagja, ráadásul még meniszkuszsérülést is szenvedett.

Akkor az Instagram-oldalán így üzent a szurkolóknak: „Esküszöm nektek: mikor visszatérek, erősebb leszek, mint valaha."

Talán Zaniolo nem is annyira bánta, hogy a járványhelyzet miatt megállt a futballélet is, így már ebben a bajnokságban vissza tudott térni, július 5-én a Napoli ellen 2-1-re elveszetett meccsen kapott 24 percet. Azóta többnyire csereként lépett pályára, de így is szerzett két gólt: a Brescia és a SPAL ellen is eredményes volt.

Zaniolo a kapura is nagyon veszélyes Forrás: NurPhoto via AFP/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

Már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott

Zaniolo nemcsak klubszintem, de már az olasz válogatottban is megmutathatta magát. A 45 millió euróra becsült játékos végigjárta a különböző utánpótlás-válogatottakat,

a 2018-as U19-es Európa-bajnokságon pedig a döntőbe vezette a csapatát, egészen fantasztikus teljesítményt nyújtva.

Nem rajta múlt, hogy a kontinenstorna döntőjében vesztes csapat tagjaként hagyta el a pályát Finnországban.

Zaniolo már a válogatottban is megmutatta, miért tartják a viélág egyik legnagyobb tehetségének Forrás: AFP/Andreas Solaro

A teljesítményére Roberto Mancini is felfigyelt, először a portugálok és a lengyelek elleni Nemzetek Ligája-meccsekre hívta be a felnőtt keretbe. 19 éves 8 hónapos és 21 napos volt, amikor a finnek ellen 2-0-ra megnyert összecsapáson debütált az olasz nemzeti csapatban Eb-selejtezőn.

Összesen ötször lépett már pályára, és az örmények ellen 9-1-re megnyert Eb-selejtezőn megszerezte első góljait – kétszer talált be –, ráadásul egy gólpasszt is kiosztott.

Nem hiába tartják Zaniolót a világ egyik legtehetségesebb játékosának, aki ha így fejlődik tovább, akkor nem lenne meglepő, ha vele kapcsolatban nemcsak pletykaként merülne fel a Juventus, vagy éppen a Real Madrid neve, hanem hamarosan a Románál nagyobb klubban bizonyíthatná a tehetségét.