Aubameyang két góljával az Arsenal nyerte az FA-kupa-döntőt - videó

Horizontal
Arsenal's Gabonese striker Pierre-Emerick Aubameyang (C) holds the winner's trophy as the team celebrates victory after the English FA Cup final football match between Arsenal and Chelsea at Wembley Stadium in London, on August 1, 2020. - Arsenal won the match 2-1. (Photo by Adam Davy / POOL / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Szombat este az angol labdarúgó FA-kupa londoni házi döntőjében az Arsenal Pierre-Emerick Aubameyang két góljával 2-1-re legyőzte a Chelsea csapatát a Wembley Stadionban, ezzel fennállása során 14. alkalommal hódította el a trófeát, és továbbra is a sorozat rekordbajnoka.

Mindkét csapat januárban kapcsolódott be a világ legrégebbi labdarúgó versenysorozatába, amit 1872-ben alapítottak. A Chelsea a másodosztályban szereplő Nottingham Forestet búcsúztatta, míg az Arsenal a Champonship bajnokát, a Premier League-be 16 év után visszajutó Leeds United csapatát győzte le. Ezt követően Frank Lampard csapata a másodosztályú Hull Cityt, míg Mikel Arteta együttese az PL-ből elképesztően balszerencsés módon kieső Bournemouth csapatát ejtette ki. A nyolcaddöntőben az Ágyúsok a harmadosztályú Portsmouth otthonában nyertek két góllal, míg a londoni kékek a bajnok Liverpool ellen arattak bravúrgyőzelmet. A negyeddöntőben az Arsenal a Sheffield Unitedet búcsúztatta, a Chelsea pedig a tavaszra összeomló Leicester City csapatán jutott túl. Az elődöntőben aztán mindkét londoni csapat egy igazi nagyágyút búcsúztatot. Az Arsenal bombameglepetésre 2-0-ra legyőzte azt a Manchester Cityt, amely ellen az azt megelőző hét meccsét elvesztette, ráadásul 20:2-es gólkülönbséggel. A Chelsea pedig a Manchester Unitedot győzte le 3-1-re úgy, hogy esélyt sem adott Ole Gunnar Solskjaer csapatának.

A két csapat FA-kupa történelme:

A találkozó az FA-kupa rekordbajnokának, a 13-szoros győztes Arsenalnak volt fontosabb, mivel Mikel Arteta csapata csak a nyolcadik helyen végzett a bajnokságban, így lemaradt az európai kupaszereplésről, amit azonban egy kupagyőzelemmel visszahozhatott volna. Azért a Bajnokok Ligája szereplést kiharcoló Chelsea számára sem volt elhanyagolandó a győzelem, hiszen a két éve edzőként dolgozó Frank Lampard pályafutása első trófeájára hajtott – persze, ez az Arsenal edzőjére, a 38 éves Mikel Artetára is igaz volt, aki decemberben kapta meg első vezetőedzői megbízatását.

Mindkét csapat jól kezdte a mérkőzést. Az első helyzet az Arsenalé volt. Ainsley Maitland-Niles baloldali beadására Pierre-Emerick Aubameyang robbant be rövid oldalon, de a hatméteres fejese a kapu mellé ment. A negyedik percben a Chelsea veszélyeztetett. Granit Xhaka labdavesztése után Mason Mount tört kapura, a 20 méteres lövését azonban Emiliano Martínez vetődve hárította.

Egy perccel később az Arsenal argentin kapusa már tehetetlen volt.

Egy gyors támadás végén Christian Pulisic ugratta ki Mountot, aki középre centerezett Olivier Giroud-nak, a francia világbajnok sarokkal továbbtette a labdát a második hullámban érkező Pulisicnek, aki a kivetődő Martínez mellett a kapuba emelt.

Ezt követően is a Chelsea játszott lendületesebben, az Arsenal támadójátéka elég ötlettelen volt. Az észak-londoniak a 16. percben jutottak el legközelebb egy helyzetecskéig. A Real Madrid kölcsönjátékosa, Dani Ceballos lőtt el 25 méterről egy szabadrúgást, de a 38 éves Willy Caballerónak – aki a Chelsea történetének legidősebb játékosa lett, aki pályára lépett egy FA-kupa-döntőben – nem kellett védenie.

A 25. percben gyönyörű, de érvénytelen gólt lőtt az Arsenal.

Maitland-Niles kapott egy átadást, majd Aubameyanghoz passzolt, aki lekészítette a labdát a lendületből érkező Nicolas Pépének, aki 18 méterről a jobb felső sarokba tekert. Anthony Taylor játékvezető azonban nem adta meg az elefántcsontparti támadó gólját, mert az akció elején Maitland-Niles lesen kapta a labdát.

Egy perccel később azonban kárpótolta az élet az észak-londoniakat. Aubameyang kapott remek indítást a bal oldalon, betört a tizenhatoson belülre, de a lövés előtt César Azpilicueta lerántotta, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé a gaboni csatár állt oda – aki az FA-kupa-döntők történetének első afrikai játékosa lett, aki csapatkapitányként vezette ki a pályára csapatát –, és higgadtan a kapu bal oldalába lőtt a jobbra vetődő Cabellero mellett.

Aubameyang 2018 februárjában igazolt az Arsenalhoz, azóta már 69 gólt lőtt az észak-londoni csapatban. Többet, mint ez idő alatt bárki az angol mezőnyben.

Az egyenlítő gól után az Arsenal átvette a játék irányítását, ráadásul a Chelsea elvesztette a csapatkapitányát, a spanyol válogatott César Azpilicuetá, aki egy rossz mozdulat után combjához kapott, és lent maradt a földön. Az első félidő hajrájában az Arsenalnak volt két ígéretes helyzete, de Alexandre Lacazette 17 méteres szabadrúgása elkerülte a bal felső sarkot, míg Nicolas Pépé közeli fejese az oldalhálóban landolt.

A második félidő elején ismét megszerezhette volna a vezetést a Chelsea.

A bombaformában futballozó Christian Pulisic tört kapura, majd 14 méterről a hosszú sarokba akart tekerni, de a lövése elkerülte az Arsenal kapuját. Ráadásul lövés közben az amerikai támadó meghúzódott, és nem is tudta folytatni a játékot.

A helyére a spanyol világ- és Európa-bajnok Pedro Rodríguez érkezett, aki pályafutása utolsó mérkőzését játszotta a Chelsea-ben, ugyanis nem hosszabbította meg a szezon végén lejáró szerződését, és minden bizonnyal az AS Roma játékosa lesz.

A Chelsea elvesztette a két legfontosabb játékosát Forrás: AFP/Adam Davy

A folytatásban mindkét csapat óvatosabban futballozott, a Chelsea birtokolta többet a labdát, de nagy helyzeteket nem tudott kialakítani.

A 67. percben aztán a semmiből lőtt újabb gólt az Arsenal.

Egy labdaszerzés után a spanyol jobbhátvéd, Héctor Bellerín indult meg a saját térfeléről, a Chelsea kapuja előtt Andreas Christensen szerelni tudta, de a labda Pépé elé került, aki Aubameyanghoz játszott, a gaboni csatár ezt követően egy csellel átjátszotta Kurt Zoumát, majd a kivetődő Caballero fölött a kapuba löbbölt.

A 73. percben óriási bajba került a Chelsea, mert a horvát vb-ezüstérmes Mateo Kovacic megkapta a második sárga lapját, így szűk húsz perccel a vége előtt megfogyatkozott Frank Lampard csapata.

A hajrában a Chelsea edzője mindent feltett egy lapra. Tíz perccel a vége előtt hármat cserélt, még emberhátrányban is támadót küldött be a középső védő Antonio Rüdiger helyére. Az utolsó percekben a Chelsea tíz emberrel is a kapuja elé szögezte az Arsenalt, az észak-londoniak már csak a védekezéssel foglalkoztak, és abban bíztak, hogy hátha egy kontrából Aubameyang el tud futni, hogy lezárja a meccset.

Pierre-Emerick Aubameyang, az Arsenal hőse Forrás: AFP/Catherine Ivill

Hosszabbításban a Chelsea mindent megtett az egyenlítésért, de az Arsenal védelme jól zárt, így az eredmény már nem változott.

2002 és 2017 után ez volt a harmadik alkalom, hogy az Arsenal és a Chelsea játszotta az FA-kupa döntőt. Mindhárom meccset az Arsenal nyerte.

Győzelmével az Arsenal története során 14. alkalommal nyerte meg az FA-kupát, és ősszel indulhat az Európa-ligában.

A fél éve kinevezett Mikel Arteta az első edző George Graham (1986/87) óta, aki az első arsenalos szezonjában trófeát nyert. Azt a trófeát, amit az Arsenal csapatkapitányaként kétszer is a magasba emelhetett.

FA-Kupa, döntő
Arsenal-Chelsea 2–1 (1–1)
London, Wembley Stadion
Játékvezető: Anthony Taylor
Arsenal: Martínez – Holding, Luiz (Sokratis, 88.), Tierney (Kolasinac, 90+13.) – Bellerín, Ceballos, Xhaka, Maitland-Niles – Pépé, Lacazette (Nketiah, 82.), Aubameyang. Vezetőedző: Mikel Arteta
Chelsea: Caballero – Azpilicueta (Christensen, 35.), Zouma, Rüdiger (Hudson-Odoi, 79.) – James, Jorginho, Kovacic, Alonso – Mount (Barkley, 79.), Giroud (Abraham, 78.), Pulisic (Pedro, 49.). Vezetőedző: Frank Lampard
Gólszerzők: Aubameyang (28., 67. - az elsőt-11-esből), ill. Pulisic (5.)
Sárga lap: Ceballos (73.) ill. Kovacic (14.), Azpilicueta (26.), Mount (45+4.), Rüdiger (75.), Barkley (88.)
Kiállítva:
Kovacic (73.)