Társoldalunk:

Rooney szerint a Manchester United Sir Alex Ferguson miatt bukott két BL-döntőt

2020.08.02. 17:41

Wayne Rooney, a Manchester United és az angol válogatott korábbi csatára szerint Sir Alex Ferguson rossz taktikát választott a Bajnokok Ligája 2009-es és 2011-es fináléjában, a Vörös Ördögök pedig ezért veszítettek mindkétszer a Barcelona ellen.

Rooney a The Sunday Timesnak beszélt arról, hogy szerinte mi lehetett az oka annak, hogy három év alatt kétszer is legyőzte őket a Barcelona a legrangosabb európai kupasorozat fináléjában. A csatárt arról kérdezték, milyen taktikát kellene alkalmaznia a Real Madridnak a Manchester City elleni idegenbeli visszavágón, amit 2-1-es hátrányból várnak.

"Egy Real-szintű klubnak mindig nehéz úgy nekivágnia egy meccsnek, hogy lemond a labdabirtoklásról. Ugyanez volt a helyzet a Uniteddel is. Emlékszem, a 2009-es döntő előtt Alex Ferguson azt mondta nekünk, hogy támadnunk kell, mert mi vagyunk a Manchester United, én meg arra gondoltam, hogy ez nem túl jó ötlet. Kétszer is azért veszítettünk Guardiola Barcája ellen, mert megpróbáltuk őket nyomás alá helyezni, ami öngyilkos stratégia volt. Mi tudtuk a lelkünk mélyén, hogy nem fog beválni, főleg azok után, hogy 2008-ban pont úgy ejtettük ki őket az elődöntőben, hogy feladtuk a saját játékunkat."

Rooney szerint Sir Alex büszkesége vezetett a két elvesztett BL-döntőhözForrás: AFP/Graham Stuart

A Rooney által említett párharcból a ManU 1-0-s összesítéssel jutott tovább, majd a döntőben is diadalmaskodni tudott a Chelsea ellen. A 2009-es finálét 2-0-ra, a 2011-est 3-1-re nyerte a Barca, mindkettőt meggyőző fölénnyel.

Rooney hozzátette, hogy a BL ezen szakaszában már mindegy, mennyire büszke az ember és milyen taktikát alkalmaz, a lényeg a győzelem. Úgy gondolja, hogy ezzel a Real Madrid mestere, Zinedine Zidane is tisztában van.