Vágólapra másolva!
A Lazio a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet előtt még a bajnoki címre is esélyes volt, végül a 4. helyen zárt a Serie A-ban a római együttes. Simone Inzaghi csapata összességében így is erőn felül teljesített, ebben pedig hatalmas szerepe volt Ciro Immobilének, aki 36 góllal elnyerte az európai Aranycipőt, olyan játékosokat megelőzve, mint a Bayern München sztárja, Robert Lewandowski, vagy éppen a Juventus ötszörös aranylabdás támadója, Cristiano Ronaldo. A 30 éves olasz válogatott csatár ráadásul beállította Gonzalo Higuaín 2015-2016-os csúcsát, és holtversenyben a Serie A történetének legeredményesebb gólszerzője lett. Pedig négy évvel ezelőtt alig több, mint 9 millió eurót fizettek érte a Sevillának. 

Aranycipő és Serie A rekord

A Lazio támadója az egész szezont figyelembe véve 44 mérkőzésen lépett pályára, és összesen 39 gólt szerzett.

A 36 bajnoki találata mellett kétszer az Európa-ligában, illetve egyszer az Olasz Kupában is eredményes volt.

A támadó kiegyensúlyozott teljesítményéről sokat elmond, hogy mindössze 12 meccs volt a 38-ból, amikor nem talált be, tehát nem lehet azt mondani, hogy egy-egy meccsen „szórta" volna meg nagyon magát. Kétszer szerzett mesterhármast a szezonban, a Sampdoria (5-1) és a Verona ellen (1-5).

Ciro Immobile sokszor ünnepelhetett az idei szezonban Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Az sem von le Immobile elképesztő teljesítményéből, hogy a 36 találatból 14-et tizenegyesből szerzett, ugyanis 15 kísérletből 14-et értékesített, amely ugyancsak megsüvegelendő hatékonyság. A 36 találattal pedig

elnyerte az európai Aranycipőt, és beállította Gonzalo Higuaín 2015-2016-os csúcsát, így holtversenyben a Serie A történetének legeredményesebb gólszerzője lett.

Immobile teljesítményének az értékét növeli, hogy az elmúlt tíz évben Lionel Messin, Cristiano Ronaldón és Luis Suárezen kívül senki más nem tudott nyerni, így

nem akármilyen társaságba került az olasz focista.

Mivel a Serie A-ban kétszeres szorzója van a góloknak, az olasz támadó 72 ponttal zárta a góllövők versenyét, a második a lengyel Robert Lewandowski, a Bayern München támadója lett 34 találattal (68 pont), míg a harmadik a Juventus portugál klasszisa, Cristiano Ronaldo, aki 31 gólt szerzett (62 pont).

A 30 éves olasz támadó szárnyal a római csapatnál, pedig a labdarúgásban aprópénznek számító 9 millió euróért szerezte meg 2016 nyarán a Lazio, mivel előtte Dortmundban és Sevillában is megbukott, de erről majd később. Immobile négy idény alatt 175 mérkőzést játszott a Lazióban, ezeken 125 találatot szerezett, és 34 gólpasszt is adott. Ezzel a teljesítménnyel pedig már

most a klub történetének harmadik legeredményesebb támadója. Már csak a 149 gólt szerző Silvio Piola és a 127 gólos Giuseppe Signori áll előtte,

de a csatár jelenlegi formáját elnézve már nem sokáig.

Az Aranycipő-verseny végeredménye

1. Ciro Immobile (Lazio) 36 x 2 = 72
2. Robert Lewandowski (Bayern München) 34 x 2 = 68
3. Cristiano Ronaldo (Juventus) 31 x 2 = 62
4. Timo Werner (RB Leipzig) 28 x 2 = 56
5. Erling Braut Haaland (Red Bull Salzburg/Borussia Dortmund) 16 x 1.5 + 13 x 2 = 50
Lionel Messi (FC Barcelona) 25 x 2 = 50
7. Romelu Lukaku (Internazionale) 23 x 2 = 46
Jamie Vardy (Leicester City) 23 x 2 = 46
9. Jean-Pierre Nsame (Young Boys) 30 x 1.5 = 45
10. Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal) 22 x 2 = 44
Danny Ings (Southampton) 22 x 2 = 44

Légiósként többször megbukott a Lazio királya

Immobile a Vezúv lábánál, Torre Annunziatában született 1990. február 20-án. A helyi csapatban kezdett ismerkedni a labdarúgás alapjaival, mielőtt átkerült volna a jóval nevesebb Salernitanához. A hírek szerint innen nem nagyon tűnt ki a társak közül, majd 12 évesen átkerült a Sorrento együtteséhez, amely a negyed-ötödosztály között ingázott akkoriban. A 2007–2008-as szezonban 30 gólig jutott az U17-es csapatban,

2009-ben innen vette meg a Juventus. A támadót az akkor az olasz válogatott másodedzőjeként dolgozó Ciro Ferrara ajánlotta be.

A torinói sztárcsapat U19-es együttesében együtt riogatták az ellenfeleket azzal az Ayub Dauddal, aki 16 NB I-es meccsen hét gólt szerzett a Honvédban 2013 és 2015 között. Egy évvel később meg is nyerték a Viareggio-kupát, a torna gólkirálya Immobile lett négy találattal.

Ciro Immobile nem tudta beverekedni magát a Juventusba Forrás: AFP/2011 Getty Images/Jeff Zelevansky

A támadó 2009. március 14-én, a Bologna elleni 4-1-es siker alkalmával mutatkozott be a Juventusban és a Serie A-ban, Claudio Ranieri az utolsó perceiben küldte pályára a legenda, Alessandro Del Piero helyére. A Bordeaux ellen a BL-ben is pályára léphetett, de

összességében csak epizódszerep jutott neki, mindössze öt találkozón kapott lehetőséget, és gólt nem szerzett a torinói sztárcsapatban.

Utánpótlásszinten azért bizonyított, 2010-ben ismét megnyerte a csapat a Viareggio-kupát, Immobile pedig tíz góljával megszerezte a gólkirályi címet és a torna legjobbjának járó díjat is.

A több játéklehetőség érdekében a Juventus kölcsönadta, ám úgy tűnt, megtorpan a pályafutása, ugyanis

a Serie B-s Sienánál és Grossetónál sem tudott maradandót alkotni, a két csapatban összesen húsz meccsen két gólig jutott.

Ciro Immobile nem hagyott nagy nyomot a Genoában sem Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az áttörést a Pescaránál sikerült elérnie, ahol egyébként Lorenzo Insigne és Marco Veratti is a csapattársa volt. Zdenek Zeman csapata 83 pontot gyűjtve lett első a másodosztályban,

Immobile pedig 28 góllal gólkirályi címet nyert.

A teljesítménye nem is maradt észrevétlen, a Genoa 4 millió euróért megszerezte a játékjogának a felét a Juvétól. Az első teljes Serie A-s szezonjában 33 találkozón öt gólig jutott, amely nem sok, de a Juventus így is visszaszerezte a teljes játékjogát (2,5 millió euró), majd 13,5 millió euróért továbbadta a városi rivális Torinónak. Ezzel a transzferrel pedig mindenki jól járt.

Jó döntés volt a Torino együtteséhez szerződnie Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A 2013-2014-es idény újabb áttörést hozott Immobilének.

Az olasz csatár 33 bajnokin 22 gólt szerzett, és gólkirály lett, olyan játékosokat megelőzve, mint Luca Toni, Carlos Tévez, vagy éppen Gonzalo Higuaín.

És ez még akkor is szép teljesítmény volt, ha az előtte lévő 12 évben nem volt elég az elsőséghez ilyen kevés találat. A kiváló szezon után légiósnak állt,

18,5 millió euróért igazolta le a Borussia Dortmund. A német csapat a távozó Robert Lewandowski utódját látta benne. Mint utólag kiderült, ez nagyon rossz döntés volt.

A BVB színeiben egészen decemberig gólképtelen volt a Bundesligában, közben a Dortmund az utolsó helyen állt. Immobile 24 meccsen kapott játéklehetőséget a Bundesligában, de mindössze három gólig jutott.

A Dortmundnál megbukott Immobile Forrás: AFP/Patrik Stollarz

„Nem volt könnyű időszak. Távol voltam az otthonomtól, és

olyanokat írtak, hogy míg a Bayern a Real Madridból, addig a Dortmund csak egy Torinóból képes igazolni.

Talán még mindig nem tették túl magukat a 2006-os világbajnokságon" - mondta a támadó a Corriere dello Sportnak,

utalva olasz válogatott vb-címére, amikor az elődöntőben épp a németeket ütötték ki.

A Sevilla sietett a segítségére, és előbb 3 millióért kölcsönvette, majd fél évvel később újabb 11 millió euróért meg is vásárolta a Dortmundtól.

Csakhogy Spanyolországban sem találta igazán a helyét. Hiába kapta meg Unai Emerytől a lehetőséget, nyolc bajnokin mindössze két gólt szerzett, 15 tétmeccsen összesen négy találatot jegyzett.

Acélosnak ez sem mondható, így nem csoda, ha már menekült volna haza. Nem volt meglepő, hogy az idény második felét már korábbi csapatánál, a Torinónál kezdte, ahol a jól megszokott közegben 14 meccsen öt gólt szerzett, és kiosztott négy asszisztot is. 2016 nyarán azonban újra költözött, országon belül váltott, és

talán élete legjobb döntését hozva aláírt a Lazióhoz. A római sztárcsapat mindössze 9 millió eurót fizetett érte a Sevillának.

Azóta már tudjuk, nem volt rossz befektetés.

A Sevillában sem találta a helyét az olasz támadó Forrás: AFP/CRISTINA QUICLER/Cristina Quicler

Immobile már az első idényében 23 gólt szerzett, majd a másodikban 29 találattal és a gólkirályi címmel hálálta meg Simone Inzaghinak a bizalmat.

– mondta 2017-ben Immobile.

Összesen 175 mérkőzést játszott a Lazióban, ezeken 125 találatot szerezett, és 34 gólpasszt is adott, idén pedig feltette a koronát az eddigi teljesítményére, és 36 góllal zárt.

„Passzol hozzám a csapat játéka. Élvezem a szerepet, amit betölthetek a pályán. Itt azonnal jól éreztem magam. Klose után jöttem, de nem követtem el ugyanazt a hibát, amit a Dortmundnál"

– árulta el a 30 éves játékos. Érdekesség, hogy Immobile nem csak a góllövésben volt jobb idén, mint Cristiano Ronaldo, de míg a portugál klasszis a 31 találata mellett öt asszisztot adott, addig a Lazio játékosa kilenc alkalommal szolgálta ki az ellenfeleket a 36 gólja mellett.

Immobile a Laziónál vált legendává Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Az olasz válogatott alapembere hatalmas küzdő

Immobile az olasz válogatottban is számtalanszor megmutatta már a klasszisát, amelyben Cesare Prandelli irányítása alatt 2014 márciusában a spanyolok ellen mutatkozott be. Első válogatottbeli gólját 2014 szeptemberében szerezte a hollandok elleni barátságos meccsen,

összesen 39 mérkőzésen szerepelt, és tíz gólt szerzett.

A nemzeti csapatnál is volt olyan időszak, amelyre a légiós évekhez hasonlóan nem szívesen emlékszik vissza. Az olaszok a svédek elleni pótselejtezőt elbukták, így 60 év után először lemaradtak egy vébéről. Mindkét meccsen gól nélkül zárt Immobile, így nem csoda, ha őt sem kímélte az olasz sajtó. A jelenlegi formáját elnézve azonban a jövőben is oszlopos tagja lehet az olasz válogatottnak (is). És hogy minek köszönhetően ért ilyen magasságokba a 30 éves világklasszis?

Immobile az olasz válogatottban is alapember Forrás: NurPhoto/Antti Yrjonen/NurPhoto/Antti Yrjonen

Immobile elsősorban klasszikus 9-es, de a támadó szekcióban bárhol képes játszani, a Lazióban sokszor láthattuk, hogy bátran kimegy mindkét szélre, és onnan tör befelé, de akkor sem esik kétségbe, ha vissza kell lépnie a labdákért. A szakemberek erőszertetettel mondják vele kapcsolatban, hogy

kiválóan lát a pályán, jól ismeri fel a helyzeteket. Amellett, hogy fizikailag kiváló adottságokkal rendelkezik, nagyon technikás is, aki nemcsak a földön, de a levegőben is hatékony. Azon felül, hogy rendkívül gólérzékeny, keményen dolgozik a pályán,

képes akár birkózás árán is labdát szerezni. A statisztikákból pedig látszik, hogy kiváló büntető-végrehajtó, és a csapattársakat is kiszolgálja, ha kell.

Hiába az olasz válogatott csatár elképesztő teljesítménye, a Lazio végül nem tudta megnyerni scudettót, de a római csapat szurkolói legalább annak örülhettek – a 4. helyért járó, ám még nem százszázalékos BL-szereplés mellett –, hogy a 2019-2020-as idény aranycipőse, Ciro Immobile folyamatosan ostromolta a rekordokat.