Vágólapra másolva!
Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo minden idők egyik legjobb futballistájaként fog bekerülni a történelemkönyvekbe. A portugál támadó már szinte minden létező rekordot megdöntött a futballpályán, a nagyságára pedig az a legjobb bizonyíték, hogy pályafutása végéhez közeledve képes volt átalakulni, így a világ legjobb tükörszélsőjéből egyszer csak a világ egyik legjobb középcsatára lett. Azonban sokak szerint Ronaldo felett már eljárt az idő, mert hiába lőtt 35 gólt az idei szezonban, ha azok nagy részét csak tizenegyesből vagy százszázalékos ziccerből tette.

Cselgépből a világ legjobb tükörszélsője

Cristiano Ronaldo 2003 nyarán érkezett a Manchester Unitedhoz, miután egy hónappal korábban a csapat legendás 7-esét, David Beckhamet megvette a Real Madrid. A legenda szerint Ronaldót az után igazolta le a Manchester United, hogy az angol csapat felkészülési meccset játszott a Sporting Lisszabon otthonában. A találkozón az akkor még csak 18 éves játékos elkápráztatta a manchesteri játékosokat.

– mondta Ferdinand, aki elárulta, hogy Ronaldo játéka annyira lenyűgözte a United játékosait, hogy meccs után másfél órán keresztül Sir Alex Fegusont keresték, hogy meggyőzzék a tinédzser leigazolásáról.

Ronaldo Manchesterben a gyorsaságával és az elképesztő technikai tudásával azonnal elkápráztatta a szurkolókat, viszont ahogy mondani szokás: gyakran belehalt a szépségbe. A portugál támadó kezdetben David Beckham korábbi posztján, a jobb szélen futballozott, de korántsem voltak kiemelkedő statisztikái, mert a góllövés helyett fontosabb volt neki, hogy mindig eggyel több biciklicselt csináljon. Az első manchesteri szezonjában csak hat gólt lőtt, a másodikban pedig kilencet.

Ronaldo azonnal elfeledtette a szurkolókkal David Beckhamet Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az igazi áttörést a 2006/07-es szezon hozta meg neki, amikor Sir Alex Ferguson már gyakrabban játszatta a bal szélen, így a jobblábas játékos a befele cseleivel és az elképesztő bombáival a védők és a kapusok rémálma lett. Ronaldo a negyedik manchesteri szezonjában jutott először tíz bajnoki gól fölé (17), innentől kezdve pedig nem volt megállás. Egy évvel később minden sorozatot figyelembe véve 42 gólt lőtt, gólkirály lett a Premier League-ben, megnyerte az Európai Aranycipőt, és a BL-trófeát is elhódította. Ronaldo 2003 nyarán egy gyakran öncélú cselgépként érkezett Manchesterbe, hat évvel később pedig halálos fegyverként, a világ legjobb játékosaként igazolt a Real Madridhoz.

Ronaldo átalakulása

Ismerős, amikor a tükörszélső megkapja a labdát, az oldalvonal mellett, majd befele cselekkel középre húz, végül húsz méterről lő egy elképesztően nagy gólt? Ezt a jelenetsort a legtöbben a hollandok legendájához, Arjen Robbenhez kötik, de Cristiano Ronaldo is éveken keresztül ebből élt. A portugál támadó a Real Madridban elképesztő góltermést produkált baloldali támadóként.

2009 és 2014 között több mint 200 gólt lőtt úgy, hogy nem ő játszott a legközelebb a kapuhoz.

A 2014/15-ös idényben Carlo Ancelotti edzősködése alatt már sokszor középcsatárt játszott, végül egy 61 gólos szezonnal akkor már negyedszerre nyerte meg az Aranycipőt. Az ekkor már 30 éves Ronaldónak lételeme volt a góllövés, és minden mérkőzésen pályán akart lenni. A portugál támadót Zinédine Zidane változtatta meg teljesen, ő volt az első edző, aki meg tudta értetni Ronaldóval, hogy nem kell minden meccsen játszania, elég, ha a szezon legfontosabb mérkőzésein van csúcsformában. Ronaldónak csökkentek a meccsszámai, már nem húzta a száját, amikor nem került be egy Leganés vagy egy Las Palmas elleni meccskeretbe.

Ronaldo ötször nyert BL-t, ebből négyet a Real Madriddal Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Ina Fassbender

Ennek eredménye pedig az lett, hogy a Real Madrid Ronaldo vezérletével 2016 és 2018 között sorozatban háromszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját, Ronaldo pedig egymás után hatszor lett a sorozat gólkirálya mielőtt 2018 nyarán a Juventusba igazolt volna.

Rekordokat dönt, de sokaknak ez sem elég

– ezt a Real Madrid korábbi edzője, Fabio Capello mondta, miután Ronaldo duzzogva jött le a pályáról, amikor tavaly novemberben lecserélték az AC Milan elleni rangadón.

Capello szavaiban azonban van igazság, ugyanis a 35 éves Ronaldo játéka mára már valóban csak a góllövésre limitálódott. A portugál támadó egy az egyben már nem igazán képes megverni a védőit, a góljai nagy részét pedig tizenegyesből vagy kihagyhatatlan ziccerekből lövi.

Cristiano Ronaldo a világ egyik legbiztosabb lábú tizenegyeslövője Forrás: Imaginechina via AFP/Stringer - Imaginechina/Stringer

Ronaldo az elmúlt 15 évben olyan magasra tette a lécet, amit lehetetlenség még 35 évesen is átugrani, ő mégis folyamatosan próbálkozik vele.

Az első torinói szezonjában 43 meccsen 28 gólt lőtt, 11 gólpasszt adott, és megválasztották a Serie A legjobb játékosának. A szezonja azonban mégsem sikerült tökéletesre, mert azért igazolt a Juventushoz, hogy megnyerje pályafutása hatodik Bajnokok Ligája-trófeáját is, azonban csapata az Ajax elleni negyeddöntőben kiesett.

Az idei szezonban Ronaldo még ennél is jobban kitett magáért. 45 meccsen lépett pályára, 35 gólt lőtt és hét gólpasszt adott, és sokáig versenyben volt a gólkirályi címért és az Európai Aranycipőért is – amit végül a Lazio támadója, Ciro Immobile nyert meg.

„Nem hajszolom a rekordokat, a rekordok kergetnek engem"

– mondta Ronaldo öt évvel ezelőtt, amikor új BL-rekordot állított fel: 11 góllal zárta a csoportkört.

Azonban a szavai korántsem fedik a valóságot, mert Ronaldót a rekordok éltetik. A Serie A 37. fordulójában a Juventus már bajnokként lépett pályára a Cagliari elleni meccsen, Ronaldónak sem kellett volna játszani, hogy pihenni tudjon a Lyon elleni BL-nyolcaddöntőre. Ő azonban ragaszkodott a játékhoz a tét nélküli meccsen, megpróbálta beérni a góllövőlistát vezető Immobilét. Ehhez minimum négy gólt kellett volna lőnie, de a nagy akarásnak nyögés lett a vége. Ronaldo az egész meccsen elképesztően öncélúan futballozott.

Ronaldo a Juventus utolsó bajnoki meccsén kapott pihenét Forrás: AFP/Isabella Bonotto

Kilencven percen keresztül csak abból állt a játéka, hogy elkérte a labdát, és minden pozícióból megpróbált kapura törni. A cselei azonban nem sikerültek, amikor meg távolról próbált lőni, akkor a kaput sem találta el, vagy blokkolták a próbálkozását. Ez a találkozó remekül szemléltette, hogy Ronaldo mára egy világklasszis befejező csatár lett, akinek az ízlik a legjobban, ha már csak a kapussal áll szemben. Ahhoz már kevés, hogy egyedül átjátsszon két-három védőt.

Ronaldo könnyű góljai az idei szezonban:

  • 4. forduló (Verona): tizenegyesből
  • 8. forduló (SPAL): fejes hat méterről, amit bevédett a kapus
  • 10. forduló (Genoa): tizenegyesből
  • 14. forduló (Sassuolo): tizenegyesből
  • 15. forduló (Lazio): üres kapura, három méterről
  • 16. forduló (Udinese): ziccer, 14 méterről
  • 18. forduló (Cagliari): az elsőt tizenegyesből, a másodikat ziccerből
  • 19. forduló (AS Roma): tizenegyesből
  • 20. forduló (Parma): az elsőt megpattant lövésből, a másodikat ziccerből
  • 21. forduló (Napoli): közelről egy rossz kapuskijövetel után
  • 22. forduló (Fiorentina): mindkettőt tizenegyesből
  • 25. forduló (SPAL): ziccerből, hat méterről
  • 27. forduló (Bologna): tizenegyesből
  • 28. forduló (Lecce): tizenegyesből
  • 31. forduló (AC Milan): ziccerből
  • 32. forduló (Atalanta): mindkettőt tizenegyesből
  • 34. forduló (Lazio): az elsőt tizenegyesből, a másodikat öt méterről üres kapura

Ha az előbbi felsorolást nézzük, akkor megállapítható, hogy Ronaldo 31 bajnoki góljából 22 elég könnyű volt, ebből ráadásul 12-t tizenegyesből lőtt. Ha ezt vesszük alapul, akkor nyugodtan teret adhatunk a „Penaldo" és ehhez hasonló gúnyneveknek, de azért muszáj Ronaldót megvédeni is.

A portugál támadó az eddigi két Olaszországban töltött szezonjában 64 bajnokin 52 gólt szerzett, ami 0,81-es átlag a legtaktikusabb védőkről híres topligában. Ronaldo 13 alkalommal szerezte meg a Juventus első/vagy egyetlen gólját abból a 36 meccsből, amin a Juve gólt szerzett, ráadásul 24 bajnokin lőtt gólt 33 pályára lépés alatt.

Ronaldo februárban a SPAL ellen játszotta pályafutása 1000. profi mérkőzését, és sorozatban 11. találkozóján is gólt lőtt, ezzel pedig beállította Gabriel Omar Batistuta és Fabio Quagliarella rekordját.

Júliusban a Lazio ellen kettőt lőtt, ezzel pedig a futballtörténelem első játékosa lett, aki 50, vagy annál több gólt szerzett karrierje során a Premier League-ben, a La Ligában és a Serie A-ban.

Lehet szeretni vagy utálni Cristiano Ronaldót, de ilyen statisztikái és meccs/perc gólátlagai 35 évesen csak Puskás Ferencnek voltak. És ha már szóba jött az életkor, akkor nézzük meg, hogy egyes legendák mit csináltak 35 évesen.

  • Zinédine Zidane visszavonult
  • A brazil Ronaldo visszavonult
  • Káká visszavonult
  • Ronaldinhónak éppen nem volt csapata
  • Xavi a katari al-Szaddba igazolt
  • Thierry Henry a New Yorks Red Bullsban játszott
  • Pelé a New York Comos futballistája volt

Cristiano Ronaldo pedig 35 évesen harmadik lett az Európai Aranycipőért folytatott versenyben, és a Lyon elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben is mindenki tőle várta a csodát, amit kis híján véghez is vitt. Miután a francia csapat megszerezte a vezetést, tizenegyesből egyenlített, majd a rosszabbik lábával egy elképesztően nagy gólt lőtt. A csapattársai azonban nem tudtak felnőni hozzá, így a Juventus kiesett a BL-ből.

Ronaldónak meg sem fordul a fejében a leveztés, továbbra is a rekordokra hajt Forrás: AFP/Isabella Bonotto

Lehet, hogy Cristiano Ronaldo játéka már korántsem olyan látványos, mint öt évvel ezelőtt. Lehet, hogy már a szabadrúgásokat sem lövi olyan jól, hiszen júliusban két és fél év után volt ismét eredményes szabadrúgásból és az is biztos, hogy a góljainak a 38,7%-át tizenegyesből lőtte.

Ő azonban 35 évesen még mindig a rekordokat hajszolja. A Lyon ellen lőtt pénteki duplájával 37 góllal zárta a 2019/20-as szezont, ezzel pedig ő lett a Juventus történetének egy idényen belül legtöbb gólt lövő játékosa - Hirzer Ferenc 1926-ban felállított rekordját adta át a múltnak.

Mindezt abban a korban, amikor mások már levezetnek Katarban vagy Amerikában.