Az UEFA szigorú koronavírus szabályai a magyar focicsapatokat is érintik

Horizontal
The UEFA Europa League football cup trophy is pictured before its round of 32 draw ceremony on December 16, 2019 in Nyon. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az NSO számolt be róla, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kemény intézkedéseket hozott az Európa szerte emelkedő koronavírus esetek miatt.

A Bajnokok Ligájának (BL) és az Európa-ligának (El) az összes selejtezőkörére vonatkozóan a sorsolások kezdete előtt két nappal az érintett kluboknak jelezniük kell, ha az országukban új beutazási korlátozásokról döntöttek. Ha ezt elmulasztja az adott együttes, akkor automatikusan 3-0-ra elveszíti a kérdéses találkozót.

Ha a 48 órás határidőn belül hoznak utazási korlátozásra vonatkozó intézkedést az országban, ami miatt a vendég klub nem léphetné át a határt, akkor a hazai együttesnek kötelessége lenne semleges helyszínt találni Európán belül.

Ugyanilyen elvek mentén, ha a vendégek a saját országuk szabályozása miatt nem utazhatnak a rendező klubhoz, akkor is a hazai együttesnek kell semleges helyszínt keresni.

Az FTC a BL-selejtezőkben szerepel majd. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ha a rendező klub nem tudna eleget tenni ilyetén kötelességének,

akkor 3-0-val elveszíti a mérkőzést, de extrém esetben az adott kupasorozatból is kizárhatják.

Ugyanakkor még az is lehet, hogy a labdarúgókra nem lesznek érvényesek a szigorú beutazási szabályok, de ez korántsem biztos, hogy így lesz.

Végül az UEFA arról is rendelkezett, hogy ha valamelyik résztvevőnél koronavírus-fertőzöttet találnak, de rajta kívül van a csapatnál 13 bevethető játékos, közte minimum egy kapussal, akkor is meg kell rendezni a meccset, kivéve, ha az adott klub országának rendelkezései szerint az egész együttesnek karanténba kellene vonulni.

Magyarországot a BL-selejtezőkben a Ferencváros, míg az El-selejtezőkben a MOL Fehérvár, a Budapest Honvéd és a Puskás Akadémia képviseli.