Társoldalunk:

Az UEFA szigorú koronavírus szabályai a magyar focicsapatokat is érintik

2020.08.06. 09:50

Az NSO számolt be róla, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kemény intézkedéseket hozott az Európa szerte emelkedő koronavírus esetek miatt.

A Bajnokok Ligájának (BL) és az Európa-ligának (El) az összes selejtezőkörére vonatkozóan a sorsolások kezdete előtt két nappal az érintett kluboknak jelezniük kell, ha az országukban új beutazási korlátozásokról döntöttek. Ha ezt elmulasztja az adott együttes, akkor automatikusan 3-0-ra elveszíti a kérdéses találkozót.

Ha a 48 órás határidőn belül hoznak utazási korlátozásra vonatkozó intézkedést az országban, ami miatt a vendég klub nem léphetné át a határt, akkor a hazai együttesnek kötelessége lenne semleges helyszínt találni Európán belül. Ugyanilyen elvek mentén, ha a vendégek a saját országuk szabályozása miatt nem utazhatnak a rendező klubhoz, akkor is a hazai együttesnek kell semleges helyszínt keresni.

Az FTC a BL-selejtezőkben szerepel majd.Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ha a rendező klub nem tudna eleget tenni ilyetén kötelességének, akkor 3-0-val elveszíti a mérkőzést, de extrém esetben az adott kupasorozatból is kizárhatják. Ugyanakkor még az is lehet, hogy a labdarúgókra nem lesznek érvényesek a szigorú beutazási szabályok, de ez korántsem biztos, hogy így lesz.

Végül az UEFA arról is rendelkezett, hogy ha valamelyik résztvevőnél koronavírus-fertőzöttet találnak, de rajta kívül van a csapatnál 13 bevethető játékos, közte minimum egy kapussal, akkor is meg kell rendezni a meccset, kivéve, ha az adott klub országának rendelkezései szerint az egész együttesnek karanténba kellene vonulni.

Magyarországot a BL-selejtezőkben a Ferencváros, míg az El-selejtezőkben a MOL Fehérvár, a Budapest Honvéd és a Puskás Akadémia képviseli.