A Barcelona és a Bayern München már a negyeddöntőben BL-döntőt játszhat

fbl Horizontal
Barcelona's Uruguayan forward Luis Suarez (rear C) celebrates with teammates after scoring penalty kick during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between FC Barcelona and Napoli at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 8, 2020. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Kialakult a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapatának mezőnye, a szombati két utolsó nyolcaddöntő visszavágóján a Barcelona és a Bayern München simán jutott tovább. A két sztáralakulat egyébként is kedvezőbb helyzetből várhatta a Chelsea, valamint a Napoli elleni párharc második meccsét, amelyen esélyt sem adtak ellenfelüknek. Ezzel a negyeddöntőben az egyik ágon lényegesen erősebb csapatok szerepelnek, hiszen az alsó ágon a Barcelona, a Bayern és a Manchester City is ott van (meg a Juventust kiejtő Lyon), míg a felsőn az Atalanta mellett az Atlético Madrid, a Lipcse és a Paris St.Germain csoportosul.

A nápolyi 1-1 után a Nou Campban kedvező előjelekkel várhatták a visszavágót Messiék, ám

nem vehették félvállról a találkozót, ezt a Napoli már a 2. percben jelezte is, miután Mertens a kapufát találta telibe.

A jó kezdés után azonban érthetetlen módon félórányi "előnyt" adott Gattuso csapata a Barcának, a katalánok pedig eldöntötték a párharcot. Az olasz szakember érthetően kritikus volt saját játékosaival szemben.

Utána sajnos leblokkoltunk, túl nagy területet adtunk a hazai csapatnak, amelyet a klasszisai könyörtelenül kihasználtak és eldöntötték a továbbjutást. Nekünk is nagyszerű játékosaink vannak, de ez a mérkőzés is bebizonyította, hogy bőven van még hová fejlődnünk. Csalódott vagyok, mert ennél többre lettünk volna képesek."

Gennaro Gattuso csalódottan értékelt a lefújás után Forrás: AFP/Lluis Gene

A Napoli csapatkapitánya és gólszerzője, Lorenzo Insigne egyetértett edzőjével. "Kemény meccs volt, amelyből ennél jóval többet is kihozhattunk volna. Minden tőlünk telhetőt megtettünk, de akadozott a játékunk, a kapu előtt pedig nem voltunk elég határozottak. Több lehetőséget is kidolgoztunk, de ha nem lőjük be a helyzeteket, nem tudjuk megnyerni az ehhez hasonló meccseket.

Ez a kulcs a jövőre nézve, több gólt kell lőnünk, személy szerint nekem is."

A hazaiak mestere, Quique Setién természetesen jóval boldogabban értékelt. "Megtettük az első lépést! Remek csapatot győztünk le, a Napoli nagyszerűen játszott, főleg az első percekben kellett nagyon észnél lennünk hátul, de utána sem lankadhatott a figyelmünk. A második játékrészben még nagyobb hangsúlyt fektettünk a szervezett védekezésre, nem engedhettük vissza a vendégeket a mérkőzésbe egy esetleges újabb góllal.

Messi nagyot kapott Koulibalytól a 11-esnél, de szerencsére nincs komoly baja. Ezen a meccsen is láthattuk, mekkora szükségünk van rá, megint hihetetlenül futballozott.

Ezzel a mentalitással és harcossággal kell játszanunk a következő találkozón is. Remek csapatok jutottak a nyolc közé, amelyek közül következő ellenfelünk, a Bayern az egyik legerősebb, de mi is azok vagyunk, úgyhogy nagyon várom az egymás elleni negyeddöntőt."

Luis Suarez 11-esénél esélyes sem volt a Napoli kapusának, David Ospinának Forrás: AFP/Lluis Gene

A Barcelona támadója, Luis Suárez így vélekedett a visszavágóról. "Az idegenbeli meccsből kiindulva a kezdő sípszótól az utolsó pillanatig koncentrálnunk kellett a továbbjutáshoz.

Volt egy remek periódusunk az első félidőben, 3-0-ra vezettünk, de a szépítést követően tudtuk, hogy nem kaphatunk még egy gólt, különben nagyon nehéz találkozó vár ránk.

Szerencsére a második játékrészt tökéletesen kontrolláltuk, nem hagytuk kibontakozni a Napoli veszélyes támadóit, magabiztosan őriztük az előnyünket és megérdemelten jutottunk tovább. Innentől egy mérkőzésen dőlnek el a párharcok,

A Barcelonának éppenséggel kedvezhet az, amiről az uruguayi támadó beszélt, hiszen az előző két szezonban

hiába nyert egyaránt három góllal a Roma és a Liverpool elleni első meccsen a gránátvörös-kék alakulat, a visszavágókon óriási meglepetésre kiesett.

Most nem lesz második mérkőzés, így adott esetben az egygólos siker is továbbjutást jelenthet.

Ehhez azonban a Bayernnek is lesz egy-két szava, amely valóságos erődemonstrációt tartott a Chelsea ellen. A lényegi kérdéseket már februárban eldöntötték a müncheniek, a Stamford Bridge-en aratott 3-0 után formalitássá tették a visszavágót, ám a párharc második mérkőzését is komolyan vették a bajorok, és

4-1-es győzelemmel, 7-1-es összesítéssel lépték le Frank Lampard fiatal, formálódó együttesét.

Nem volt kérdés, ki bizonyult a Bayern-Chelsea meccs legjobbjának Forrás: uefa.com

"A visszavágón is támadni akartunk, újabb gólokat szerezni és élvezni a játékot" - mondta a meccs emberének megválasztott Robert Lewandowski, aki két gólja mellett két gólpasszt is kiosztott.

A Bayern edzője, Hansi Flick csapatát és a lengyel támadót is méltatta. "Nagyon boldog és büszke vagyok, ugyanott akartuk folytatni a párharcot, ahol Londonban abbahagytuk és ez sikerült. Győztünk, ráadásul ezúttal is nagyszerű játékkal, szép gólokat szerezve. Lewandowski világklasszis, ezt ma este is bizonyította.

Hogy hogyan készülünk a Barcelona ellen? Ugyanúgy, mint minden más rivális elleni összecsapásra. Ugyanezt az arcunkat akarjuk mutatni, abban a szellemben fogunk futballozni a katalánok ellen is, amit a szurkolóink megszokhattak tőlünk.

Nem fókuszálunk külön Messire, rajta kívül is rengeteg klasszis alkotja a Barcát, csapatként kell legyőznünk őket."

Robert Lewandowski és Lionel Messi a 2015-ös Bajnokok Ligája elődöntőben Münchenben. Most újra találkoznak Forrás: DPPI via AFP/Kieran Mcmanus

Robert Lewandowski egyébként immáron 13 góllal vezeti a BL idei góllövőlistáját. Az abszolút rekorder Cristiano Ronaldo 17 találattal és bár a lengyel csatár abból a szempontból nehéz helyzetben van, hogy a folytatásban már csak egymeccses párharcok döntenek, nem lepődnénk meg, ha megcélozná a portugál klasszis 2013/14-ben felállított csúcsát.

A Chelsea menedzsere, Frank Lampard a vereség és a kiesés ellenére is látott pozitívumokat a visszavágón. "Voltak jó periódusaink a mérkőzésen, sok jó dolgot láttam a játékosaimtól, de sajnos sok rosszat is.

Főleg olyan egyéni hibákat, amelyek egész szezonban kísértettek minket és amelyekkel könnyű gólokat ajándékoztunk az ellenfelünknek.

Márpedig egy Bayern-szintű csapat ezeket könyörtelenül kihasználja, meg is büntettek minket. Ettől függetlenül ez egy remek erőfelmérő volt a fiatal játékosainknak a tapasztalt és rutinos müncheni klasszisokkal szemben."

Frank Lampard a vereség és a kiesés ellenére látott pozitívumokat csapatától a Bayern München ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Lampard a jövőről is beszélt. "Rendkívül hosszú szezonon vagyunk túl és

annak ellenére, hogy a bajnokság előtt a Premier League legjobb játékosát veszítettük el Eden Hazard távozásával, úgy érzem már az első közös évünkben elértünk valamit.

Rengeteg munka áll még előttünk, most az a feladat, hogy rájöjjünk, hogyan tudnánk előrelépni."

A Chelsea legendája jól látja a dolgokat, a londoni alakulat egész évben erőn felül teljesített. A legtöbben a bajnokságban a legjobb hat közé sem várták az együttest, ehhez képest szinte végig negyedik helyen állt és ott is végzett, így szeptembertől újra a Bajnokok Ligájában szerepelhet. Emellé jött egy FA-kupa döntő, és a BL-szereplés,

ahonnan ugyanott estek ki, mint az előző kiírás két döntőse, a Liverpool és a Tottenham, valamint a Real Madrid és a Juventus

- ráadásul a világ jelenlegi egyik legjobb csapata, a Bayern München ellen.

HOSSZABBÍTÁS

Végül jöjjön néhány érdekesség, különleges statisztika a szombati játéknapról.

  • Robert Lewandowski a Chelsea elleni párharcban a Bayern mind a hét (!) góljában szerepet vállalt, két meccsen háromszor vette be a londoniak kapuját, emellett kiosztott négy gólpasszt is
  • A lengyel támadó immáron 66 gólos a legrangosabb európai kupasorozatban, ezzel Cristiano Ronaldo (130), Lionel Messi (115) és Raúl (71) után negyedik az örökrangsorban
  • Thomas Müller 112. alkalommal lépett pályára a Bajnokok Ligájában, ezzel a német játékosokat figyelembe véve beérte az örökranglistán első helyen álló korábbi csapattársát, Philipp Lahmot
  • A Chelsea 7-1-es összesítéssel esett ki a Bayern ellen, ez a valaha volt második legnagyobb különbségű búcsúja angol csapatnak a BL-ből - az Arsenalt 10-2-vel ütötte ki szintén a müncheni együttes a 2016/17-es kiírásban
  • Minden sorozatot figyelembe véve Frank Lampard együttese 79 gólt kapott ebben a szezonban, amely 1.44-es átlagot jelent meccsenként - ez az 1990/91-es idény után (1.64) a legrosszabb mutató a londoni klub történetében
  • Luis Suarez legutóbbi 16 BL-gólját egyaránt hazai pályán, a Nou Campban szerezte
  • Az uruguayi támadónak pályafutása során ez volt az első 11-es gólja a BL-ben
  • Lionel Messi 23. percben szerzett gólját megelőzően a Barcelona mind a 11 játékosa hozzáért a labdához, mielőtt az argentin a kapuba lőtt
  • A hatszoros aranylabdás argentin immáron 35 csapat ellen szerzett gólt a Bajnokok Ligájában, ezzel kettővel megelőzi ebben az összevetésben a második helyen álló Cristiano Ronaldót (33)
  • Clement Lenglet a Barcelona 83. játékosa, aki gólt szerzett a BL-ben - ez természetesen rekord a sorozat történetében
  • A francia hátvéd a Barcelona történetének 600. BEK/BL gólját szerezte
  • Lorenzo Insigne az első olasz játékos, aki a Real Madrid és a Barcelona otthonában, a Santiago Bernabéuban és a Nou Campban is gólt szerzett a Bajnokok Ligájában
  • A Barcelona sorozatban 13-szor jutott be a BL legjobb nyolc csapata közé, utoljára a 2006/07-es szezonban búcsúzott a nyolcaddöntőben, akkor a Liverpool ejtette ki a katalánokat

A koronavírus-járvány miatt az idei Bajnokok Ligája szezon nyolccsapatos mini-tornával fejeződik be. A negyed- és elődöntők a szokásoktól eltérően egy mérkőzésen dőlnek el. A BL-tornára Lisszabonban kerül sor augusztus 12. és 23. között.

A negyeddöntő párosításai:

Augusztus 12., szerda
Atalanta - Paris Saint-Germain
Augusztus 13., csütörtök
RB Leipzig - Atlético Madrid
Augusztus 14., péntek
Barcelona - Bayern München
Augusztus 15., szombat
Manchester City - Lyon