Vágólapra másolva!
Kedden este az Európa-liga duisburgi negyeddöntőjében a spanyol Sevilla 1-0-ra legyőzte az angol Wolverhampton Wanderers csapatát, míg a másik ágon az ukrán Sahtar Donyeck könnyed, 4-1-es győzelmet aratott a svájci Basel csapata fölött, Gelsenkirchen.

A márciusban félbeszakadt Európa-liga a múlt héten folytatódott a nyolcaddöntő visszavágóival, illetve két párharcban egymérkőzéses ütközettel. A spanyol csapat semleges helyszínen, Duisburgban 2-0-ra múlta felül az AS Romát, az angol együttes pedig hazai 1-0-s győzelemmel, 2-1-es összesítéssel búcsúztatta az Olimpiakosz Pireuszt.

A találkozónak a 2014 és 2016 között sorozatban három El-trófeát nyerő Sevilla volt az esélyese, ugyanis Julen Lopetegui csapata minden sorozatot figyelembe véve 18 mérkőzés óta veretlen volt. Persze Nuno Espírito Santo tanítványait sem kellett félteni, akik a legjobb 32 között 6-3-as összesítéssel búcsúztatták az Espanyolt, a Premier League idei szezonjában pedig oda-vissza legyőzték a Pep Guardiola vezette Manchester Cityt.

Adama Traore elképesztő szólójával indult a mérkőzés Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

Az angol csapat kezdte jobban a meccset, és már a 13. percben megszerezhette volna a vezetést. A legnagyobb európai csapatok célkeresztjében lévő Adama Traore a saját térfeléről megindulva eljutott a Sevilla kapujáig, ott azonban Diego Carlos elkaszálta, így tizenegyest rúghatott a Wolves. A labda mögé az Olimpiakosz elleni meccsen is büntetőt értékesítő Raúl Jiménez állt oda, de a mexikói támadó gyenge, félmagas lövését a marokkói Bono kivédte.

A folytatásban a Sevilla irányította a játékot, több mint 70%-ban birtokolta a labdát, de egyetlen komoly helyzetet sem tudott kialakítani a Wolves kapuja előtt.

A második félidőben is nyomasztó fölényben játszott a spanyol csapat, de a Wolves Európa-bajnok kapusának, a portugál Rui Patricónak a 62. percben kellett először védenie Youssef En Nesyri közeli lövését. A Sevilla legnagyobb helyzetére a 77. percig kellett várni. Ekkor a szezon végén Szaúd-Arábiába igazoló Éver Banega 17 méteres szabadrúgását Rui Patricio szedte ki a bal felső sarokból.

A hajrára az angol csapat teljesen elkészült az erejével, a 88. percben pedig megnyerte a meccset a Sevilla. Banega jobboldali beadását honfitársa, az argentin Lucas Ocampos csúsztatta hét méterről a bal alsó sarokba.

A Sevilla egy másik angol gárdával, a Manchester Uniteddel csap össze az elődöntőben.

A másik keddi negyeddöntőben a Sahtar Donyeck 4-1-re megnyerte a Basel elleni egymeccses párharcot, így készülhet az Inter elleni elődöntőre.

A mérkőzést a Schalke otthonául szolgáló Veltins Arénában rendezték, a koronavírus-járvány miatt természetesen zárt kapuk mögött. Gyakorlatilag még el sem kezdődött a mérkőzés, az ukránok máris megszerezték a vezetést: a 2. percben Marlos szöglete után a svájci védők teljesen elaludtak, Junior Moraes pedig zavartalanul fejelhetett Djordje Nikolic kapujába.

Junior Moraes lőtte az ukrán csapat első gólját Forrás: AFP/Wolfgang Rattay

A 22. percben már két góllal vezetett Luis Castro alakulatam egy megpattanó lövést követően Taison volt eredményes. A szünetig nem változott az eredmény, a második játékrészben viszont a Sahtar ugyanott folytatta, ahol az elsőt abbahagyta: további két gólt szerzett. Az elsőt Alan Patrick szerezte 11-esből, a másodikat pedig egy szép akció végén Dodo a 88. percben. A hosszabbításban a szépítés összejött a Baselnek, Ricky van Wolfswinkel lőtte a svájciak becsületgólját. Az elődöntőbe viszont az ukránok jutottak be magabiztosan, ahol a fináléért Antonio Conte Interével kell megküzdeniük.

Európa-liga, negyeddöntő
Sahtar Donyeck (ukrán) - FC Basel (svájci) 4-1 (2-0)
Wolverhampton Wanderers (angol)-Sevilla (spanyol) 0-1 (0-0)

A vasárnapi elődöntőben a Sevilla a Manchester Uniteddal mérkőzik, míg hétfőn a Sahtar Donyeck az Internazionale csapatával játszik.

A finálé augusztus 21-én lesz, Kölnben.