A világ két legjobb formában lévő csatára vív öldöklő küzdelmet a BL-ben

FOOTBALL - UEFA CHAMPIONS LEAGUE - 1/2 FINAL - BAYERN MUNICH v FC BARCELONA 2015 BARCELONA BARCELONE BAYERN CHAMPIONS COUPE cup EUROPE FOOT FOOTBALL GAME league LIGUE DES CHAMPIONS MAI Soccer UEFA SQUARE FORMAT
Robert Lewandowski és Lionel Messi a 2015-ös Bajnokok Ligája elődöntőben Münchenben. Most újra találkoznak
Vágólapra másolva!
Robert Lewandowski-Barcelona 13-13. Ez a helyzet a Bajnokok Ligája idei küzdelmei során a rúgott gólok számát illetően. Vagyis a Bayern München lengyel csatára egymaga annyiszor volt eredményes a legjobb európai csapatok vetélkedése során, mint a Barcelona összes játékosa együttesen. Pénteken Lisszabonban a Bayern-Barcelona előrehozott BL-döntőn sok további kérdésre kapunk még választ.

Elgondolkoztató adat, de semmilyen hatással nincs a Barcelona-Bayern negyeddöntőre.

Ahogy semmilyen statisztika nem befolyásolhatja ezt az előrehozott döntőnek is titulálható mérkőzést.

Persze utóbbi kifejezés is csak azért kölcsönözhető ennek a találkozónak, mert a két óriásklub BL-győzelmeinek aránya 5-5. Míg a mezőny többi hat tagjának egyike sem hódította még el a legrangosabb európai klubtrófeát. Ez sem jelent semmit a jelenlegi kiírás mellett lebonyolítandó végjátékban.

De térjünk vissza a Barcelona-Bayernhez, és a bevezetőben említett Lewandowskihoz. A lengyel csatár élete legjobb szezonján van túl, pedig a korábbiak sem voltak rosszak. Csakhogy a túloldalon van egy játékos, aki idén is brillírozott. Az argentin Messiről van szó, aki annak ellenére, hogy csapata nem villogott a szezon eddigi részében, személy szerint remekül teljesített.

Lionel Messi a Barcelona egész szezonját mentheti meg a Bayern legyőzésével Forrás: AFP/Lluis Gene

Mindketten gólkirályok lettek a saját bajnokságukban. Ráadásul Lewandowski olyan mennyiségű gólt hozott össze, amelynél többet a Bundesliga 1963 óta íródó történelmében csak egy játékos, Gerd Müller tudott egy szezonban. Igaz, ő többször is. És a lengyel játékos nem csak a bajnokságban és a BL-ben ontotta a gólokat, hanem a Német Kupában is.

Az idény eddigi 43 tétmeccsén 53-szor volt eredményes.

Nem véletlen, hogy főnöke, Karl-Heinz Rummenigge, amikor megtudta, hogy idén nem adja át a France Football az Aranylabdát, kampányba kezdett, hogy mégis kapjon valami elismerést a 2020-as év legjobb focistája. De Rummenigge egyáltalán nem lehet biztos abban, hogy a Bayern játékosát választaná a többség az év legjobbjának. Bármilyen furcsa ezt mondani, lehet, hogy egyetlen mérkőzésen, a Barcelona-Bayern negyeddöntőn nyújtott teljesítmény dönt közöttük. Mert mindkettőjük eddigi teljesítménye elképesztő.

Robert Lewandowski a világ jelenlegi legjobb formájában lévő csatára Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Lehetne sorolni olyan adatokat, hogy Lewandowski a saját bajnokságában 80 nagy helyzetéből 34-et váltott gólra. Messi 68-ból 25-öt. Ez utóbbi sokkal kevesebb, mint az elmúlt évek termése, hiszen tavaly 36, azt megelőzően pedig 34 és 37 góllal lett Aranycipős a kontinensen. Idén ettől nagyon távol volt, de Lewandowski sem tudta azt megkaparintani, ugyanis a Lazio játékosa, Ciro Immobile 36-szor talált be.

Lewandowski 4 gólpasszt adott és 23 olyan további labdát, amelyből gólszerzési lehetőség alakult ki. Messi 20 gólpassz mellett 40 fontos átadást produkált.

Ez utóbbi adat szinte felfoghatatlanul magas. Vagyis Messi inkább kivette a részét a gólok előkészítéséből, mint Lewandowski. Mondhatni inkább csapatember volt. De ez adódik a Barca taktikájából és függ a társak képességétől. Lewandowski relatíve új társakat kapott maga mellé ebben az idényben, akik feladata inkább volt az ő helyzetbe hozása, mint a korábbiaké. Ez logikus, hiszen Ribery és Robben helyét a Bayernben Gnabry, Coman, Coutinho, Perisic foglalta el. Inkább befejező szerep jutott neki, mint Kovac edzősége idején, vagy az első, Guardiolával töltött szezonjában. Mint szóba került korábban, ez sem lett elég az Aranycipőhöz. És Aranylabdát sem kaphat idén.

Ami biztos, Messi már hatszor megkapta az utóbbit, és egyéni címek tekintetében is toronymagasan a Bayern csatára előtt jár. Csapataival elnyert címek terén is. Itt elég csak a négy BL-győzelmet említeni, meg az európai Szuperkupa diadalokat, klubvilágbajnoki címeket.

Döbbenetes, hogyan lehet ekkora különbség sikerek terén két olyan focista között, akinek a pályafutása egy évtizede egymás mellett fut, a kontinens két vezető bajnokságában.

Erre az sem magyarázat, hogy a mindössze egy évvel idősebb Messi hat évvel többet játszott nagy bajnokságban. Mert Lewandowski is már 10 évet lehúzott a Bundesligában.

Az érthető, hogy válogatott sikerek terén egy lengyel játékos az elmúlt évtizedekben nyomába sem léphet egy argentinnak. Pedig érdekes módon Messinek éppen itt lehet hiányérzete. Ugyanis nagyszerű társakkal küzdve az eddigi négy vb-jén még nem jutott el az aranyéremig. Aranymeccsig is csak egyszer, akkor azok a németek szomorították el, akik további két világbajnokságon is az útját állták neki és válogatottjának. És a dél-amerikai kontinenstornán, a Copa Americán is csak három ezüstérem jutott neki. Lewandowski viszont lengyelként annak is örülhet, ha eljut egy-egy világeseményre.

Annak ellenére, hogy kortársak és csapatukkal Európa közvetlen élvonalába tartoznak, mindössze két tétmérkőzésen néztek farkasszemet egymással.

Robert Lewandowski és Lionel Messi a 2015-ös Bajnokok Ligája elődöntőben Münchenben. Most újra találkoznak Forrás: DPPI via AFP/Kieran Mcmanus

2015-ben a BL-elődöntő első találkozóján a Barca 3-0-ra lemosta a Guardiola által felkészített Bayernt. Messi két gólt lőtt és a német szaklaptól, a Kickertől a legjobb osztályzatot, az egyest kapta.

Lewandowski osztályzata 3,5 volt, ami gyenge közepes. A visszavágón hamar eldöntötte a továbbjutást a Barca, és a második félidőben kevésbé koncentráló ellenfelét 3-2-re legyőzte a Bayern. Azon a meccsen mind Messi, mind Lewandowski remekül játszott, a szakíróktól mindketten 2-est kaptak. Akkor a továbbjutó Barcelona meg is nyerte a BL-t, de ez nem egyedi eset a két csapat párharcai során. Sőt, ha egyenes kieséses szakaszban találkoztak csak ilyen volt. 2009-ben a negyeddöntőből a Barcelona jutott tovább, 2013-ban az elődöntőből a Bayern, és a továbbjutó a döntőben is diadalmaskodott. Az utóbb említett négy meccsből hármon játszott Messi.

A 2009-es hazai 4-0 alkalmával szárnyalt, a 2013-as müncheni 0-4 alkalmával szárnyaszegetten vergődött.

2013-ban az első meccsen padlóra küldött Barcelonába a visszavágón kisebb sérülése miatt be sem rakta edzője az argentint. Lewandowski ezeken a találkozókon nem játszhatott, a korábbiak esetében még a Lech Poznan, az utóbbiaknál a Dortmund játékosa volt. Az említetteken kívül még két párharc volt a két óriás csapat között. 1996-ban az UEFA Kupa elődöntőjéből a Bayern jutott tovább (és meg is nyerte a trófeát), továbbá az 1998-99-es BL-csoportkörben kettős győzelmet aratott a bajor csapat, és a döntőig menetelt.

Válogatott szinten soha nem játszott egymás ellen Messi és Lewandowski.

Ami érthető a világ közvetlen élvonalába tartozó dél-amerikai és egy európai középszintet képviselő nemzeti csapat esetében. Közös pályafutásuk alatt egyszer vívott barátságos mérkőzést Argentína és Lengyelország. De előbbi nagyon tartalékos csapattal érkezett Varsóba, Messi sem utazott el oda. Így kettőjük közül csak az ott született Lewandowski szerepelt azon a 2011. június 5-i meccsen.

Így sem valószínű, hogy a mostani Barcelona-Bayern BL-negyeddöntő előtt be kell mutatkozniuk egymásnak. A világ két legjobb formában lévő játékosa találkozik Lisszabonban, hogy eldöntse: melyikük csapatának marad esélye idén megnyerni a Bajnokok Ligáját.