Néhány mérkőzést semleges helyszínen rendezhetnek a Nemzetek Ligájában

Netherlands vs England - UEFA Nations League Semi-Final 2019 Pedro Fiuza fiuza foto PHOTO Portugal Lisboa Lisbon Netherlands England UEFA Nations League Semi-Final FOOTBALL MATCH soccer
GUIMARAES, PORTUGAL - JUNE 6: General view before the UEFA Nations League Semi-Final football match Netherlands vs England, at the Dom Afonso Henriques stadium in Guimaraes, Portugal, on June 6, 2019. (Photo by Pedro Fiúza/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány hatására néhány mérkőzést semleges helyszínen rendezhetnek a labdarúgó Nemzetek Ligájában.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint az esetleges helyszínváltozásokról a Bajnokok Ligája jövő vasárnapi fináléja előtt határoz az európai szövetség (UEFA). A döntésnél figyelembe veszik, hogy Európa-szerte hogyan áll a vírushelyzet és milyen óvintézkedések vannak életben,

mivel szeretnék elkerülni, hogy az utolsó pillanatokban kelljen törölni a találkozókat.

Az UEFA a múlt héten kijelentette: szoros együttműködésre számít a válogatottakkal a nehéz helyzetben, amikor a semleges helyszínen történő meccsrendezést sem szabad kizárni a lehetőségek közül.

Szurkolók biztos, hogy nem lesznek a mérkőzéseken Forrás: NurPhoto/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Az UEFA jelenlegi szándékai szerint valamennyi találkozót zárt kapuk mögött rendeznék, ám néhány ország részéről - ahol a járványügyi helyzet kedvezőbb -

felvetődött az igény, hogy ha korlátozásokkal is, de engedhessenek be szurkolókat.

Magyarország mellett Lengyelországban engedélyezett a drukkerek belépése a futballstadionokba és Franciaországban, valamint Svájcban is rendeztek már néhány találkozót korlátozott nézőszámmal.

Nehezíti az UEFA helyzetét, hogy miközben a 2019/20-as európai kupaidény záró tornái zajlanak - a Bajnokok Ligája Portugáliában, az Európa-liga Németországban ér véget -, addig párhuzamosan el kellett kezdeni ezen sorozatok előselejtezőit a következő szezonra. Így a járvány miatti további csúszás jelentős hatást gyakorolhatna a versenynaptárra, ennek jegyében dőlt el játék nélkül a BL előselejtezőjének döntője, azt követően, hogy a koszovói FK Drita két játékosa is pozitív koronavírus-tesztet produkált az ír Linfield elleni meccs előtt.

Görögország, Ciprus és Lengyelország mellett Magyarország is ajánlatot tett semleges helyszínű rendezésre az UEFA égisze alá tartozó tétmérkőzésekre, amennyiben a világjárvány miatt azokra az eredeti helyszínen nem kerülhet sor.

További BL- és El-selejtezőket rendezhetnek Magyarországon

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) felajánlotta segítségét az európai szövetségnek (UEFA) azért, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt is zökkenőmentesen tudják lebonyolítani a nemzetközi kupasorozatok selejtezőit. Az UEFA csütörtökön négy országnak, Magyarországnak, Lengyelországnak, Görögországnak és Ciprusnak is köszönetet mondott azért, hogy felajánlották stadionjaikat semleges helyszínnek, amelyet a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában használhatnának.

A Nemzetek Ligája első két fordulóját szeptember 3. és 8. között rendezik a kontinens valamennyi nemzeti csapatának részvételével - a magyar válogatott 3-án a törökök ellen idegenben, 6-án az oroszok ellen hazai pályán játszik.