Történelmi Bayern-győzelem és Barcelona-vereség

fbl Horizontal
Bayern Munich's Polish forward Robert Lewandowski (R) celebrates with Bayern Munich's Brazilian midfielder Philippe Coutinho after scoring a goal during the UEFA Champions League quarter-final football match between Barcelona and Bayern Munich at the Luz stadium in Lisbon on August 14, 2020. (Photo by Rafael Marchante / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bayern München szinte lemészárolta az FC Barcelonát, a bajor csapat 8-2-re győzött a Bajnokok Ligája egymérkőzéses lisszaboni negyeddöntőjében. A Bayern négy gólt rúgva gyakorlatilag az első félórában eldöntötte a mérkőzést, és Thomas Müllerék ezt követően is tetszés szerint érték el a góljaikat. A Barca kispadján vélhetően utolsó alkalommal ült Quique Setién.

Szezonja megmentéséért lépett pályára az FC Barcelona Lisszabonban, hiszen Messiék számára már csak a BL maradt, mint megnyerhető sorozat. Az előjelek azonban korántsem voltak kedvezőek: nem a két, a keretből kimaradó koronavírusos francia játékos, Samuel Umtiti és Jean-Clair Todibo hiánya, hanem az egész szezont beárnyékoló, klubon belüli feszültségek, Quique Setién alkalmasságának megkérdőjelezése, illetve a Lionel Messi csillagának hanyatlásáról szőtt elképzelések.

A Barca 4-4-2-es felállása Arturo Vidal fantasztikusan éleslátó Twitter-bejegyzése után nem volt meglepő, így az sem, hogy a támadó formációból Antoine Griezmann maradt ki, illetve azon sem sokan akadhatnak fent, hogy a Napoli elleni nyolcaddöntőben nem éppen élete meccsét lehozó Ivan Rakitic is kispadon kezdett.

Bezzeg a Bayern Münchennél minden kerek volt az idén: szokás szerint megvolt a hazai duplázás, azaz a bajnoki cím és a kupagyőzelem, a BL-ben pedig eddig ellenállhatatlan volt a csapat, amelyik nyolc meccsen 31 gólt szerzett – ebből Robert Lewandowski egymaga 13-at. Pont annyit, mint a komplett Barcelona... Most megmutathatta, hogy még Messinél is jobb:

Hansi Flick, aki Setiénhez hasonlóan még soha nem járt vezetőedzőként ilyen magasságban az európai kupaporondon, nem volt nehéz helyzetben a kezdő összeállítását illetően:

Ugyancsak pikánsnak ígérkezett a két német válogatott kapus, a nemzeti csapatból kirobbanthatatlan Manuel Neuer, és a rá (vagy az aktuális szövetségi kapitányra) éppen ezért neheztelő Marc-Andre Ter Stegen csatája – ahol nyilván az lesz a döntő, hogy melyikük tud jobb teljesítménnyel hozzájárulni csapata sikeréhez.

A találkozó előtt sajtótájékoztatón Hansi Flick által egyszerinek és utánozhatatlannak nevezett Thomas Müller – aki ezt csak megerősíteni tudta – igazi specialistának számít a Barca ellen: eddig már négy gólt lőtt a katalánoknak a sorozatban. A mai meccs 4. percében pedig már az ötödiket is, miután Perisic beadása után a Lewandowskitól visszakapott labdát kapásból lőtte a jobb alsó sarokba.

Három percet kellett várni a második bajor gólra, amivel viszont a Barcelona egyenlített ki, miután Alaba elképesztően balszerencsésen ért bele Jordi Alba beadásába.

Kicsit megakadt a Bayern gépezete a peches gól után, a következő percekben ugyanis két óriási helyzetet is kihagyott a Barca: előbb Luis Suárez közeli lövését védte bravúrral Neuer, majd Messi találta el a jobb kapufát egy több mint váratlan lövés után.

A két gól rövid időre mindkét csapat tudatába befészkelte magát, mintha rájöttek, hogy jó lesz vigyázni az ellenféllel. De a bőrükből nem tudtak kibújni, a 20. perchez közelítve gyors egymásutánban rúgott három szögletet a Bayern, majd Messi kígyózott be a bajor tizenhatosra, és Neuernek kellet védenie a lövését, amit meg is tett.

A 22. percben újra saját kapuja közelében veszített labdát a Barca, amiből újabb gólt szerzett a Bayern, ha kis szerencsével is, de Perisic szerezte meg ismét a vezetést a német bajnoknak.

A német kapu előtt két fejessel jelentkező Lenglet ahelyett, hogy kiegyenlített volna, inkább összehozta a harmadik bajor gólt, miután hagyta, hogy Serge Gnabry megkerülje:

Barcelona 1-[3] Bayern Munich - 28’ Goal Gnabry from r/soccer

A német válogatott középpályásnak ez volt az idényben a hetedik BL-gólja.

A Bayern most egy pillanatra sem hagyta, hogy magára találjon a Barca, továbbra is támadásban maradtak, és négy perccel később Thomas Müller megszerezte a második gólját – ezúttal is Lenglet volt, aki hibázott.

A Bayern szinte állandósuló letámadása mellett a Barca alig-alig tudott valamire való támadást építeni, ha pedig mégis eljutottak a bajorok tizenhatosáig, akkor Manuel Neuer volt a lövések végállomása. Félidőben egyetlen mutatóban, a labdabirtoklás terén volt jobb a katalán csapat, amivel láttuk, hogy mire mentek:

A második félidőre a Barca a Sergi Roberto helyére beálló Griezmann érkezésével visszaállt a 4-3-3-as felállásra, és a játékrész elején ugyan kicsit visszavett a Bayern, de annyira azért nem, hogy előbb Perisic, majd Goretzka ne tudott volna lövőhelyzetbe kerülni, előbbi labdáját Ter Stegennek kellett védenie, míg az 53. percben Lewandowski lőtt egy lesgólt. Hansi Flick érezte, hogy kicsit kezd lazulni a fegyelem, és jól érezte, mert az 57. percben Suárez lopta közelebb a Barcát egy szép akció végén.

Természetesen fel is riadt szendergéséből a Bayern, újfent veszélyesebbek lettek a támadásaik, melyek közül egyet Joshua Kimmich fejezett be góllal. De az igazi érdem a Nelso Semedóból bohócot csináló 19 éves Alphonso Daviesé volt:

A katalán szurkolóknak biztos nem lett jobb a kedvük, amikor azt látták, hogy Perisic helyére Kingsley Coman érkezik a Bayernben, ők pedig alig-alig érezhették erre megfelelő válasznak Ansu Fati beállását a saját csapatukba. Nem is tudott sokat lendíteni, ami nem csoda, hiszen a Bayern szinte a teljes 90 perc alatt iszonyatos nyomás alatt tartotta őket, és előbb Lewandowski szerezte meg a 14. gólját BL-gólját a szezonban, tovább üldözve Cristiano Ronaldo 17 gólos rekordját:

Majd a csereként pályára lépő korábbi Barca-játékos, Philippe Coutinho is betalált egy sakk-mattra kijátszott akció végén.

Hogy aztán egy újabb, hasonló góllal a földet is ráhúzza a sírba már belökött katalán csapatra.

Minden valószínűség szerint utoljára láttuk az FC Barcelona kispadján Quique Setiént...

Zárszóként még annyit: amikor ez a két csapat találkozott a BL egyenes kieséses szakaszában, a továbbjutó minden alkalommal meg is nyerte a sorozatot. Négyből négyszer.

Eredmény, Bajnokok Ligája, negyeddöntő
FC Barcelona–Bayern Müncen 2-8 (1-4)
gólszerzők: Alaba 7. (öngól), Suárez 57., ill. Th. Müller 4., 32., Perisic 22., Gnabry 27., Kimmich 63., Lewandowski 82., Coutinho 85., 89.

A továbbjutó csapat a Manchester City–Lyon párharc győztesével találkozik az elődöntőben.