Egyetlen este foszlott semmivé a Messit és a Barcelonát körülvevő mítosz

Soccer Champions League / Quarter Finals / FC Barcelona - FC Bayern Munich SPO SOC
firo Champions League: 14.08.2020 1/4 quarter final FC Bayern Munich, Munchen - FC Barcelona 8: 2 scoreboard, final result after the game on the video wall, result. . PHOTO: Frank Hoermann / SVEN SIMON / Pool / via / firosportphoto #NO use of any use photographs as image sequences and / or quasi-video # #Editorial Use ONLY # #National and International News Agencies OUT # Our terms and conditions apply, can be viewed at www.firosportphoto.de, §ONLY FOR USE IN GERMANY !!!!!! copyright by firo sportphoto: Coesfelder Str. 207 D-48249 Dulmen www.firosportphoto.de [email protected] Account details: (V olksbank B ochum - W itten) IBAN: DE68430601290341117100 BIC: GENODEM1BOC Tel: + 49-2594-9916004 Fax: + 49-2594-9916005 | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Bayern München balhátvédje látványosan kicselezett mindenkit, aki arra járt, kapura húzott, majd begurított labdáját a jobbhátvéd a kapuba továbbította. Ez volt az ötödik gól a Barcelona elleni nyolcból. És ez mindent elárul a jelenlegi Bayernről, ahol a tinédzser balhátvéd, a kanadai Alphonso Davis, valamint Lahm méltó utóda, Joshua Kimmich ilyen gólt hoz össze. De a Barcelona ellen aratott kolosszális, 8-2-es győzelem is „csak" arra volt elég, hogy a München a legjobb négy közé jusson a Bajnokok Ligájában. Mostantól pedig azzal a teherrel is meg kell küzdenie, hogy az egész világ elvárja tőlük a BL-győzelmet. Mert az a csapat, amelyik egyetlen este alatt lerombolja a Barcelonát évek óta körüllengő mítoszt, nem bukhatja el a végső győzelmet. Ám a Bayern ennél óvatosabb lesz, mert volt idő, amikor elbukta. Nem is egyszer. 

Az elmúlt órákban már mindenki előszedett mindenféle statisztikát, hogy milyen csúcsok dőltek meg ezen a BL-mérkőzésen.

Ezeken túl most mi arra keressük a választ, mitől olyan tökéletes ez a Bayern München, hogy egy évtizedek óta a világ élvonalába tartozó csapatot így meg tud alázni.

Ráadásul nem az ilyenkor, augusztusban megszokott felkészülési bohóckodás során, hanem a létező legnagyobb tétre menő mérkőzésen. A Barcelona hívei (ők vannak a világon többen!) egy kézlegyintéssel elintézik az egészet, és hozzáteszik, hogy ma ennyit tudunk. A Bayern szurkolói (a világon ők vannak sokkal kevesebben) viszont életük végéig emlegetik ezt a német futballiskolát. Itt kell elmondani azt is, hogy a Bayern München népszerűségében soha nem ért el olyan mutatókat, mint a Barcelona (vagy a Real Madrid, a Manchester United, a Juventus),

de ez a helyzet a péntek esti meccs után megváltozhat.

A 8-2 után azok is hozsannákat költenek a müncheni csapatról, akik addig semmibe vették, vagy pokolba kívánták őket.

A Barcelonát 8-2-vel söpörte le a Bayern, de még mindig csak a legjobb négy között van a BL-ben Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann / Sven Simon/Via

Már most napi imájukba foglalják a vezetőedző, Hansi Flick nevét.

Akit évtizedeken keresztül - kis túlzással - senki nem ismert.

Amikor egy-egy Bundesliga mérkőzésen feltűnt a lelátón, mint Joachim Löw, szövetségi kapitány segítője, a magyar kommentátorok többsége hallgatott. Azok, akik amúgy felismerték Andy Köpkét, Lothar Matthäust, Oliver Bierhofot, Karl-Heinz Rummeniggét vagy Uli Hoenesst. Évek során számtalan Bundesliga közvetítés alkalmával ülhettem különböző televíziós csatornák vezérlőjében, és biztos száznál többször súgtam az aktuális kommentátor fülére ilyenkor: „Az ott Hansi Flick, Joachim Löw segítője".

Hans-Dieter Flick (szemben) csodát tett a Bayern Münchennel Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann / Sven Simon/Via

Flick nem feltűnő jelenség, nem botrányhős, nem celeb. Komoly szinten vezetőedző sem volt 54 éves koráig. Ilyen idős korában Udo Lattek, Dettmar Cramer, Ottmar Hitzfeld és Jupp Heynckes világszinten is elismert edzőfejedelem volt. A Bayern szurkolói tudják, miért említettem ezt a négy nevet. A bajor sztárklub ezzel a négy edzővel nyert BEK-et, illetve Bajnokok Ligáját.

Hansi Flickben még a klub irányítói sem bíztak igazán.

2019 őszén a vezetőedző, Niko Kovac viszonya annyira megromlott a játékosokkal, hogy egy súlyos frankfurti vereség után azonnal távoznia kellett. A szokásoknak megfelelően Kovactól ideiglenesen a segítője, Hansi Flick vette át a feladatokat, de a bajor vezérek úton-útfélen hangoztatták, hogy keresik a végleges megoldást. Flick pedig közben szép csendben, megbízott edzőként aratta a zajos sikereket. Ezek közül a hazai nagy vetélytárs, Dortmund elleni 4-0 volt a legnagyobb. De még ez sem győzte meg az illetékeseket.

Flick csak annak köszönhette, hogy maradhatott, hogy október-novemberben nem könnyű leakasztani a szögről egy Bayern-szintű edzőt.

A megbízott tréner nem sértődött meg ezen, hanem tette a dolgát. Fantasztikusan. Az ősz még nem hozhatott látványos áttörést, de a tűzoltási feladatot úgy megoldotta, hogy a folytatásban gyorsan el lehessen kezdeni az újjáépítést. Ez olyan jól sikerült, hogy ma már ismét egy pompás palota áll Münchenben, szinte teljesen berendezve. 2020-ban a Bayern München játszott 17 bajnoki mérkőzést, négy Német Kupa találkozót és három Bajnokok Ligája meccset. A 24-ből 23-at megnyert, 1 végződött döntetlenül.

És korántsem egy úthenger robusztus erejével gyűr mindent maga alá, ami az útjába kerül, hanem könnyed, szellemes, látványos játékkal lebeg át ellenfelei felett.

Robert Lewandowski, aki a Bayernben a 2019-20-as szezonban Aranylabdát érő teljesítményt nyújott. Aranylabda-átadás azonban nem lesz Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Ha élne Lattek és Cramer, akik a '70-es években nyertek BEK-et a Bayernnel, bizonyára elégedetten csettintenének. Mert így még az ő csapatuk sem játszott.

Pedig az tele volt világsztárokkal, elég csak Beckenbauer, Hoeness, Rummenigge, Gerd Müller nevét említeni.

Hitzfeld és Heynckes nyilván majd elmondja a véleményét a mai csapatról, de előre borítékolható, hogy ők is szuperlatívuszokban fognak beszélni róla. Hitzfeld az ezredfordulón sokkal gyengébb képességű focistákkal érte el Európa trónját.

Elég csak a „verőembereket" Linkét, Jeremiest, Finket említeni,

míg a támadósorban Elber mellett Janckert, Zicklert vagy Santa Cruzt vethette be. Akkor még három védős, két csatáros, megszállni a középpályát stílusban játszott a Bayern. Heynckes 2013-ban csúcsra érő csapata volt talán minden idők leglátványosabban játszó Bayernje. Az akkor a BL-serleggel ünneplők közül ma is sokan a csapat tagjai. Ám olyan játékot színező, szerethető zsenik hiányoznak, mint Lahm, Schweinsteiger, Kroos, Ribery vagy Robben. Az ő posztjukat vette át Kimmich, Goretzka, Gnabry, Coman, Perisics.

Joshua Kimmich lőtte a Bayern ötödik gólját a Barcelona ellen Forrás: AFP/Manu Fernandez

Ma még nem olyan nevek, mint a korábban említettek.

Ám azok is attól lettek halhatatlanok, hogy – egyebek mellett – megnyerték a BEK-et, vagy a Bajnokok Ligáját.

A jelenlegi Bayernnek két olyan gyémántja van a védelem szélén, mint a bevezetőben említett gólt összehozó Kimmich és Davis. Előbbi már ki is nőtte a „jobb-bunkó" szerepkört, többnyire egy sorral előrébb játszik, most a világbajnok Pavard sérülése miatt került vissza oda. Davist pedig baloldali támadónak igazolta a csapat, kényszerből és edzői zsenialitásnak köszönhetően játszik balhátvéd poszton. Nem felejtett el támadni, az biztos. Ma a védelemből ekkora segítséget egyetlen csapat sem kap a támadójátékhoz, mint a Bayern. Igaz, ennek hagyománya van arrafelé. Lattek '74-ben BEK-et nyerő csapatának is ilyen típusú szélsőhátvédjei voltak, Breitner és Hansen személyében.

A szintén kényszerből (a német válogatott Süle őszi sérülése miatt) a védelem közepén játszó osztrák Alabát pedig a napokban nevezte Rummenigge Fekete Beckenbauernek.

A kapuban minden idők három legjobb Bayern kapusának egyike, Neuer áll, aki idén talán élete legjobb formájában véd. És a Barcelona ellen is adott 5-6 olyan passzt lábbal, amelyekből veszélyes támadás alakult ki. Ráadásul néhányat jobb, néhányat bal lábbal. Ez utóbbi képessége miatt lehet, hogy az utókor majd Maier és Kahn elé fogja helyezni. Főleg, ha nem csak egyszeres BL-győztesként vonul vissza.

Flick egyébként papíron ugyanazzal a formációval játszik, mint Heynckes 2013-ban.

Ha lehetősége van rá, akkor a Kimmich-Goretzka duót szerepelteti szűrő szerepkörben, akik vannak olyan jók, mint a 2013-ban BL-t nyerő Schweinsteiger-Kroor kettős. És ugyanolyan jól segítik a támadásokat, mint a két világbajnok. Ez sem újdonság a Bayernnél, hisz Cramer csapatában a „csonttörő" Bule Roth két BEK-döntőben is gólt rúgott. 1976-ban a finálé egyetlen találata fűződik a nevéhez, holott a csatársor akkor így állt fel: Uli Hoeness - Gerd Müller - Rummenigge.

Thomas Müller, akit sem Guardiola, sem Niko Kovac nem tartott sokra. Flick-edző igen Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann / Sven Simon/Via

Flick csapatában a gólokért felelős Lewandowski csúcsokat döntöget, az idei BL-szezonban már 14 találatnál jár. Lehet, hogy úgy lesz az egy szezonban legtöbb gólt elérő játékos, hogy a rapid végjátéknak köszönhetően kevesebb meccs jut neki, mint másoknak, más években. Lewandowski is olyan szerepkört kapott Flicktől, amit nagyon élvez, de

a legtöbbet Thomas Müller köszönheti az új edzőnek.

Ő ugyanis Guardiola idején perememberré vált, és Kovac sem bízott benne. Flick érkezése után ugyanúgy lubickol, mint korábbban, és annyi gólpasszt osztott ki az idei Bundesligában, mint senki egy szezonban. És a fontos pillanatokban gólokat lő. Pénteken is ő kezdte a gólgyártást, kicsit esetlen mozdulattal, maga alól lőve, bal lábbal. Gerd Müller szintje. Ahogy a „ki volt minden idők legjobb Bayern kapusa?" kérdésre is az utókor adja meg a választ, így arra is, hogy a '60-as ,'70-es évek Müllerje volt sikeresebb focista vagy a 2010-es, 2020-as éveké. Müller és Lewandowski körül Perisicset nem számítva olyan gyors, kombinatív fiatalemberek cikáznak, akik még pályafutásuk elején tartanak. És ami ismét csak óriási érdeme Flicknek, hogy bármilyen összeállításban szerepel a csapat, a mutatott játék ugyanaz. A Barcelona ellen a szerkezetet nem változtatva öt embert, vagyis a mezőnyjátékosok felét lecserélte, a mutatott játék (és az eredményesség) ugyanaz volt.

Ilyen szórakoztató, remek csapatot ritkán láttunk a labdarúgás történetében, mint az idei Bayern München.

Azt persze mindenki tudja, hogy még csak a legjobb négy között van a legrangosabb európai klubtornán. Még két nagyon nehéz lépést kell megtennie a csúcs eléréséig. És pont a Bayern az a kontinens élcsapatai közül, amely számtalan alkalommal bukott már el esélyesként az utolsó pillanatban.