Társoldalunk:

NB I: A ZTE elleni döntetlennel kezdte a bajnokságot a MOL Fehérvár

2020.08.15. 20:36

Hat gólt hozó, fordulatos mérkőzésen játszott 3-3-as döntetlent az előző szezon ezüstérmese, a MOL Fehérvár a ZTE otthonában. A hazai csapat kétszer is vezetett, majd a harmadik fehérvári gól után még volt erejük egyenlíteni. Egerszegi részről Babati Benjámin, míg a fehérváriaktól Nikolics Nemanja szerzett két gólt. 

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az előző idény meglepetéscsapata volt a ZTE, amelyik a bajnokság utolsó harmadáig biztos kiesőnek tűnt, majd kiválóan hajrázva a hetedik helyen zárt. A nyár azonban hatalmas változásokat hozott Egerszegen: 16 játékos távozott, és ugyanennyi érkezett. Előbbie között ott volt a gólkirály Radó András, a szintén veszélyes támadó, Bobál Gergely, a rutinos válogatott játékos, Stieber Zoltán, vagy az éppen fehérvárra visszatérő Bolla Bendegúz. De a sikeredző, Márton Gábor is éppen a Sóstói Stadionban lett vezetőedző. Az ő helyére az NB I-ben újonc Bóér Gábor ült le.

Az előző szezonban ezüstérmes Fehérvárnál nem volt ekkora jövés-menés, bár visszavonult két rutinos játékos, Juhász Roland és Huszti Szabolcs, valamint távoztak olyan meghatározó szerepet játszó futballisták, mint Vinicius, Georgi Milanov és Anel Hadzic. Érkezett viszont két brazil játékos, Alef és a korábbi korosztályos válogatott Evandro, valamint a Mezőkövesd tavalyi legjobbja, a grúz Budu Zivzivadze is.

Még tartott a Paks–Újpest meccs, amikor Muszliu könnyelműségét Babati Benjámin használta ki a 2. percben.

A fiatal játékosnak (24 éves) jól megy a fehérváriak ellen, az előző szezonban éppen a piros-kékek ellen szerezte az év góljának választott félpályás találatot.

A tizedik percig kellett várni a fehérvári egyenlítésre, ekkor egy szöglet után Stopira csúsztatta meg a labdát, amit Evandro lőtt közvetlen közelről Demjén lábai között az egerszegi kapuba. Remek bemutatkozás.

Azt megszokhattuk az előző idényben, hogy a ZTE nem ijed meg az árnyékától, sőt másétól sem, így az újabb fehérvári helyett újabb zalai gól következett, Gergényi hatalmas bedobását Szépe csúsztatta Kovácsik kapujába. Talán még Stopira haja is hozzáért a labdához, de ez mit sem változtatott a tényen, hogy a 16. percben már másodszor vezetett Boér Gábor csapata.

A találkozót a helyszínen követő Marco Rossi szövetségi kapitány nem lehetett elégedetlen a látottakkal. Bogár Gergő játékvezető ugyanakkor nem volt elégedett a fehérvári kispad viselkedésével, ahonnan piros lappal küldte el a 28. percben Brockhauser István kapusedzőt, aki egy vizes kulacsot dobott be a pályára.

Nehezen tudott építkezni a Vidi, a hazai csapat rendre jól állította meg a támadásaikat a középpályán, a megszerzett labdákból pedig már ők tudtak támadásokat vezetni. 

Amikor viszont ez sikerült, az gólt eredményezett. A 42. percben Funsho tört be a hazai tizenhatosra, Tanaszin buktatta, egyértelmű volt a büntető, amit Nikolics Nemanja magabiztosan lőtt a kapu közepébe. 

A második félidőt lendületesen kezdte a Fehérvár, amelyben már Ivan Petrjak is a pályán volt ekkor. A legnagyobb helyzetet azonban Funsho hagyta ki, miután Nikolics lerázta az üldözése közben meghúzódó Szépe Tamást, középre gurított, a nigériai támadó azonban a tizenegyes pontról méterekkel lőtt a kapu fölé. Közben a hazaiak előbb Könyves, majd Szánthó földre kerülése után reklamálta büntetőt, mindkétszer sikertelenül. Ehelyett Nikolics Nemanja volt az, aki büntetett, méghozzá nem is akárhogy:

A mesteri találat uán Márton Gábor lehívta válogatott csatárt, akinek a helyét Zinzivadze vette át. Kollégája, Boér Gábor is igyekezett frissíteni a csapatát, amelyik a félidő közepén újra mezőnyfölénybe került, olyannyira, hogy a 75. percben Babati egy – véleményes – büntetőt is ki tudott harcolni Nego mellett, amit aztán biztos lábbal váltott gólra.

A két csapat 2019 novemberében már játszott egy hasonlóan remek 3-3-as döntetlent, itt azonban még bőven volt mindként csapatban annyi, hogy a negyedik gólt is meglője.

Eredmény, OTP Bank Liga, 1. forduló
ZTE–MOL Fehérvár 3-3 (2-2)
gólszerzők: Babati B. 2.,75. (11-esből), Szépe 16., ill. Evandro 10., Nikolics 44., 61.